ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρεμβάσεις συνδικαλιστών για την καύση καρκινογόνων σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση των συνδικαλιστών
Στιγμιότυπο από την παρέμβαση των συνδικαλιστών
Παρέμβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μαγνησίας και τον δήμο Βόλου, πραγματοποίησαν προχτές εκπρόσωποι ταξικών σωματείων, συνδικαλιστές και μέλη Επιτροπών Αγώνα. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν να παρθούν πολιτικές αποφάσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ, μετά και την αδειοδότηση που δόθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», Κώστας Στεργίου, τόνισε στην αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη ότι η Περιβαλλοντική Μελέτη εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενέκρινε δύο νέες τροποποιήσεις, το 2015 και τον Γενάρη του 2017, δίνοντας έτσι την αδειοδότηση για την αύξηση του ορίου των πτητικών κατά 4 φορές. Επίσης αδειοδότησε το να έρχονται οι 200.000 τόνοι RDF στο λιμάνι της ΑΓΕΤ. Πρόκειται, είπε, για μία εφιαλτική πραγματικότητα, που θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των εργαζομένων και συνολικά των κατοίκων της πόλης. Υπογράμμισε, δε, ότι τόσο οι αποφάσεις που πάρθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και οι τροποποιήσεις από τη σημερινή συγκυβέρνηση, έγιναν στο όνομα «των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ», αφού όλοι μαζί είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τη ζωή του λαού για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το υπουργείο απλά ενημέρωσε την Περιφέρεια για την απόφαση αδειοδότησης και ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, για να παρθεί απόφαση εναντίωσης στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ. Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον δήμαρχο Βόλου Κ. Θεοδώρου, οι συνδικαλιστές κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη η δημοτική αρχή να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει θέση κατά της καύσης σκουπιδιών (RDF/SRF) από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.

Ο δήμαρχος είπε ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να πάρει τέτοια πολιτική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, και από τη μεριά της η δημοτική αρχή, εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να καταθέσει και μηνύσεις ενάντια στα πρόσωπα εκείνα που δεν τήρησαν τη νομιμότητα. Ακολούθως, η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών κατέθεσε το υπόμνημα και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μαγνησίας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πρόκληση οι πανηγυρισμοί της Περιφέρειας για τη διαχείριση της φτώχειας

Πρόκληση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αποτελούν οι πανηγυρισμοί της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) για την πρωτιά της στη διαχείριση των πιο ακραίων μορφών της φτώχειας. Η ΠΚΜ περηφανεύεται για το «κατόρθωμά» της να ξεκινήσει πρώτη φέτος το πρόγραμμα της «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής», που υλοποιείται με συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας σχολιάζει ότι η πρωτιά που χαρακτηρίζει την ΠΚΜ είναι πρωτιά ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού της και την κατατάσσει ανάμεσα στις πρώτες Περιφέρειες της χώρας σε αυτούς τους δείκτες. Και καλεί τους ανθρώπους του μόχθου να μην συμβιβαστούν με τις μειωμένες απαιτήσεις, τη μιζέρια, τη διαχείριση της φτώχειας.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει: «Είναι ακόμα μεγαλύτερη η πρόκληση, μιας και στον 21ο αιώνα που ζούμε η παραγωγικότητα της εργασίας, οι δυνατότητες της επιστήμης και των τεχνολογικών εφαρμογών της, οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, στις οποίες η ΠΚΜ έχει σημαντικότατο ειδικό βάρος, μπορούν όχι μόνο να εξαλείψουν την πείνα και τη φτώχεια, αλλά να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός μας, να έχουν υπερεπάρκεια και σε ποιοτικά είδη διατροφής, και σε κάθε λογής αγαθά που θα τους επιτρέπουν να ζουν ικανοποιητικά, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η διοίκηση της ΠΚΜ ουσιαστικά επιχειρεί (και με το συγκεκριμένο ΔΤ) να συγκαλύψει τις σοβαρότατες ευθύνες της για τη φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού στην Περιφέρειά μας. Για την εφαρμογή της πολιτικής όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της ΕΕ που οδήγησε και διατηρεί μεγάλα τμήματα του λαού μας σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Που οδήγησε στην ανεργία εκατομμύρια εργαζόμενους, που έκλεισε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά. Μια πολιτική που και η ίδια η Περιφέρεια εφαρμόζει, ως βασικός κρίκος του κρατικού μηχανισμού.

Προσπαθεί η διοίκηση της ΠΚΜ αφενός να εθίσει τους εργαζόμενους ότι πρέπει να αρκούνται σε ένα ξεροκόμματο με το οποίο τους ελεούν οι ίδιοι που τους οδηγούν στην εξαθλίωση. Αφετέρου επιχειρεί να εξωραΐσει την ΕΕ, εμφανίζοντάς την ως ευεργέτη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ είναι υπεύθυνη με την πολιτική της για την κατάστασή τους.

Οι άνθρωποι του μόχθου που τους έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση, όσο και αν έχουν ανάγκη και από αυτά τα ελάχιστα του συγκεκριμένου προγράμματος, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τις μειωμένες απαιτήσεις, τη μιζέρια, τη διαχείριση της φτώχειας. Αυτό που χρειάζεται είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη. Ολοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες, ενάντια στο κοινό εχθρό, το καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια, που φέρνουν συνεχώς νέα βάσανα.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αποκρούσουμε την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών, τη στοιχειώδη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, και για να προετοιμάσουμε τις νέες αναμετρήσεις, τους νέους νικηφόρους αγώνες, με στόχο την πραγματική εξουσία του λαού, τη μόνη που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, σύμφωνα με τις επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεθοδεύει αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων

Να προχωρήσει σε μαζικούς αποχαρακτηρισμούς κοινόχρηστων χώρων προτίθεται η δημοτική αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ κ.ά.), όπως διαφάνηκε στη σχετική συζήτηση που έγινε πρόσφατα τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στην Επιτροπή Σχεδίου πόλης, με θέμα την έκθεση αξιολόγησης πολεοδομικής κατάστασης δεσμευμένων χώρων. Ο αποχαρακτηρισμός αφορά πολλές δεσμευμένες εκτάσεις με κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους από το κέντρο της πόλης και το σύνολο των συνοικιών, με πρόσχημα τις δικαστικές αποφάσεις άρσης της επιβολής της απαλλοτρίωσης των ιδιοκτητών και την επίκληση οικονομικής αδυναμίας εγγραφής στον προϋπολογισμό του δήμου των αντίστοιχων ποσών που αφορούν το κόστος των απαλλοτριώσεων.

Πρόκειται για εκτάσεις που αφορούν χώρους που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών (παιδικές χαρές) και των ενηλίκων (περίπατος, αναψυχή κ.λπ.), ενώ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. σεισμός, πυρκαγιά κ.λπ.) λειτουργούν σαν χώροι εκτόνωσης και συγκέντρωσης του πληθυσμού, στο πλαίσιο των ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λαρισαίων, αυτά τα σχέδια «σηματοδοτούν την εκτεταμένη μη εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, όπως διαχρονικά έχει διαμορφωθεί, και την περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού ιστού, καθώς η εκκίνηση της διαδικασίας αποχαρακτηρισμών θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα των πιο υποβαθμισμένων συνοικιών, που έχουν και τα περισσότερα προβλήματα». Και τονίζει: «Το θέμα προσεγγίζεται από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και όχι αυτής των λαϊκών αναγκών, αφού παραγνωρίζεται το γεγονός των σοβαρών ελλείψεων στις γειτονιές, τόσο σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, όσο και σε υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, όπως παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, γυμναστήρια, ΚΑΠΗ κ.λπ.

Μέσα από τις επικείμενες αλλαγές και τους αποχαρακτηρισμούς, η δημοτική αρχή, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, που δεν περισσεύουν ποτέ για τις λαϊκές ανάγκες, προωθεί παράλληλα και τον στρατηγικό της σχεδιασμό που στοχεύει στη μετατροπή του κέντρου της πόλης σε πόλο έλξης μονοπωλιακών επενδύσεων στον τομέα του Τουρισμού. Δεν είναι τυχαίος ο προτεινόμενος αποχαρακτηρισμός της περιμέτρου του Κ.Χ. 871 (οικοδομικό τετράγωνο αρχαίου θεάτρου), αφού είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού για τη δημιουργία προϋποθέσεων παραχώρησης εκτάσεων - "φιλέτων" στους μονοπωλιακούς τουριστικούς ομίλους, όπως αναλύεται από παλαιότερες μελέτες (π.χ. η μελέτη μάρκετινγκ) και εξειδικεύεται με την αξιοποίηση των αλλαγών στις χρήσεις γης στην περιοχή του λόφου του Φρουρίου και πέριξ του Α' αρχαίου θεάτρου».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογραμμίζει: «Τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την πολιτική γης συνολικότερα, η έννοια της οργάνωσης του κοινωνικού χώρου, πρέπει να απαντήσουν στο κρίσιμο θεμελιώδες ερώτημα "χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον", δηλαδή είναι βαθύτατα ταξικό ζήτημα και όχι τεχνοκρατικό, και συνδέεται άμεσα με τα ζητήματα της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, ο χωροταξικός σχεδιασμός εντάσσεται και υποτάσσεται, αντικειμενικά, στους νόμους της αγοράς, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι άρρηκτα δεμένος με την τάση της εμπορευματοποίησης της γης, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται στο πλαίσιο της ΕΕ. Γι' αυτό καλούμε το λαό της πόλης να αντιδράσει άμεσα και να επιβάλει στη δημοτική αρχή, με την οργανωμένη πάλη του, να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τους απαραίτητους πόρους για την απαλλοτρίωση όλων των δεσμευμένων εκτάσεων, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Αυτοπυρπολήθηκε Σύρος πρόσφυγας

Σύρος πρόσφυγας αυτοπυρπολήθηκε χτες το μεσημέρι στη Χίο. Ο 29χρονος Σύρος έμενε εδώ και μια βδομάδα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ και σύμφωνα με πληροφορίες από το «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε, φέρει σοβαρά εγκαύματα, περίπου στο 85% του σώματός του. Στο νοσοκομείο της Χίου παραμένει νοσηλευόμενος με εγκαύματα αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε στα χέρια και το πρόσωπο, στην προσπάθειά του να εμποδίσει τον πρόσφυγα. Ο τελευταίος αναμενόταν να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στο μεταξύ, στη Χίο, έως χτες το πρωί εντοπίστηκαν δυο βάρκες με 69 συνολικά επιβαίνοντες, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο νησί. Στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο, στην περιοχή του αεροδρομίου, έφτασε μια βάρκα με 46 επιβαίνοντες.

Εξάλλου, χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής στη χώρα τους όσοι πρόσφυγες ή μετανάστες μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει σε πρώτο βαθμό, αποφασίζουν να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τις εθελούσιες επιστροφές, σε σχετική εγκύκλιο, που θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες, θα προβλέπεται ότι «οι πρόσφυγες και μετανάστες των οποίων απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου σε πρώτο βαθμό» και βρίσκονται στην ενδοχώρα ή τα νησιά, θα έχουν το δικαίωμα σε διάστημα πέντε ημερών από την επίδοση της απόφασης να ζητήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποβοηθούμενης εθελούσιας επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους. Εφόσον, αντίθετα, οι αιτούντες θελήσουν να προχωρήσουν σε προσφυγή, σε δεύτερο βαθμό, κατά της απορριπτικής απόφασης ασύλου, τότε χάνουν το δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα αυτό. Σε όσους έχουν κάνει ήδη αίτημα ασύλου σε δεύτερο βαθμό, θα δοθεί παράταση μέχρι τις 9 Απρίλη για να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ