Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεθοδεύει αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων

Να προχωρήσει σε μαζικούς αποχαρακτηρισμούς κοινόχρηστων χώρων προτίθεται η δημοτική αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ κ.ά.), όπως διαφάνηκε στη σχετική συζήτηση που έγινε πρόσφατα τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στην Επιτροπή Σχεδίου πόλης, με θέμα την έκθεση αξιολόγησης πολεοδομικής κατάστασης δεσμευμένων χώρων. Ο αποχαρακτηρισμός αφορά πολλές δεσμευμένες εκτάσεις με κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους από το κέντρο της πόλης και το σύνολο των συνοικιών, με πρόσχημα τις δικαστικές αποφάσεις άρσης της επιβολής της απαλλοτρίωσης των ιδιοκτητών και την επίκληση οικονομικής αδυναμίας εγγραφής στον προϋπολογισμό του δήμου των αντίστοιχων ποσών που αφορούν το κόστος των απαλλοτριώσεων.

Πρόκειται για εκτάσεις που αφορούν χώρους που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών (παιδικές χαρές) και των ενηλίκων (περίπατος, αναψυχή κ.λπ.), ενώ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. σεισμός, πυρκαγιά κ.λπ.) λειτουργούν σαν χώροι εκτόνωσης και συγκέντρωσης του πληθυσμού, στο πλαίσιο των ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λαρισαίων, αυτά τα σχέδια «σηματοδοτούν την εκτεταμένη μη εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, όπως διαχρονικά έχει διαμορφωθεί, και την περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού ιστού, καθώς η εκκίνηση της διαδικασίας αποχαρακτηρισμών θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα των πιο υποβαθμισμένων συνοικιών, που έχουν και τα περισσότερα προβλήματα». Και τονίζει: «Το θέμα προσεγγίζεται από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και όχι αυτής των λαϊκών αναγκών, αφού παραγνωρίζεται το γεγονός των σοβαρών ελλείψεων στις γειτονιές, τόσο σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, όσο και σε υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, όπως παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, γυμναστήρια, ΚΑΠΗ κ.λπ.

Μέσα από τις επικείμενες αλλαγές και τους αποχαρακτηρισμούς, η δημοτική αρχή, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, που δεν περισσεύουν ποτέ για τις λαϊκές ανάγκες, προωθεί παράλληλα και τον στρατηγικό της σχεδιασμό που στοχεύει στη μετατροπή του κέντρου της πόλης σε πόλο έλξης μονοπωλιακών επενδύσεων στον τομέα του Τουρισμού. Δεν είναι τυχαίος ο προτεινόμενος αποχαρακτηρισμός της περιμέτρου του Κ.Χ. 871 (οικοδομικό τετράγωνο αρχαίου θεάτρου), αφού είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού για τη δημιουργία προϋποθέσεων παραχώρησης εκτάσεων - "φιλέτων" στους μονοπωλιακούς τουριστικούς ομίλους, όπως αναλύεται από παλαιότερες μελέτες (π.χ. η μελέτη μάρκετινγκ) και εξειδικεύεται με την αξιοποίηση των αλλαγών στις χρήσεις γης στην περιοχή του λόφου του Φρουρίου και πέριξ του Α' αρχαίου θεάτρου».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογραμμίζει: «Τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την πολιτική γης συνολικότερα, η έννοια της οργάνωσης του κοινωνικού χώρου, πρέπει να απαντήσουν στο κρίσιμο θεμελιώδες ερώτημα "χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον", δηλαδή είναι βαθύτατα ταξικό ζήτημα και όχι τεχνοκρατικό, και συνδέεται άμεσα με τα ζητήματα της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, ο χωροταξικός σχεδιασμός εντάσσεται και υποτάσσεται, αντικειμενικά, στους νόμους της αγοράς, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι άρρηκτα δεμένος με την τάση της εμπορευματοποίησης της γης, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται στο πλαίσιο της ΕΕ. Γι' αυτό καλούμε το λαό της πόλης να αντιδράσει άμεσα και να επιβάλει στη δημοτική αρχή, με την οργανωμένη πάλη του, να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τους απαραίτητους πόρους για την απαλλοτρίωση όλων των δεσμευμένων εκτάσεων, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ