ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Η Αρκτική και πάλι στο προσκήνιο

Επίσκεψη Πούτιν και διεθνές συνέδριο

Ο Βλ. Πούτιν στο βήμα του Διεθνούς Αρκτικού Φόρουμ
Ο Βλ. Πούτιν στο βήμα του Διεθνούς Αρκτικού Φόρουμ
Επίσκεψη στην Αρκτική πραγματοποιεί από προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προβάλλοντας και πάλι τις διεκδικήσεις της χώρας του σε μια περιοχή που, λόγω της κλιματικής αλλαγής και του προβλεπόμενου λιώσιμου των πάγων σταδιακά, γίνεται άλλο ένα πεδίο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, λόγω του τεράστιου πλούτου που κρύβει στο υπέδαφός της σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και των νέων εμπορικών δρόμων που θα ανοιχτούν. Υπολογίζεται, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ότι εκεί βρίσκεται το 30% των ανεκμετάλλευτων ακόμα υδρογονανθράκων του πλανήτη.

Η επίσκεψη Πούτιν ξεκίνησε προχτές από την περιοχή Γη του Φρανς Γιόζεφ, που υπάρχει στρατιωτική βάση και της αποδόθηκε... περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον. Χτες συνεχίστηκε με το 4ο Διεθνές Αρκτικό Συνέδριο στην πόλη Αρχάγκελσκ με θέμα «Η Αρκτική είναι περιοχή διαλόγου», όπου εκτός από εκπροσώπους των χωρών της περιοχής, συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Κίνας και της Σιγκαπούρης.

Ο Ρώσος ηγέτης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε «στη διεθνή συνεργασία, στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής». Αναφερόμενος στο τελευταίο ζήτημα, σημείωσε ότι η χώρα του έχει στρατιωτική δραστηριότητα μόνο σε τοπικό επίπεδο, ενώ «οι ΗΠΑ δίνουν στη δική τους στρατιωτική δραστηριότητα χαρακτήρα παγκόσμιο, λόγω των αντιπυραυλικών συστημάτων που τοποθετούν στην Αλάσκα με μεγάλο βεληνεκές, που δεν συνιστούν απλά ένα αμυντικό σύστημα, αλλά μέρος του πυρηνικού τους οπλοστασίου που μεταφέρθηκε στην περιφέρεια».

Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στην Αρκτική, όπως και ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις για την αξιοποίηση της περιοχής της Αρκτικής, που προέρχονται και από άλλες χώρες εκτός περιοχής του Αρκτικού Κύκλου. Βεβαίως, διεκδικήσεις στην περιοχή αυτή έχουν και άλλες χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία (μέσω Γροιλανδίας), η Ισλανδία, ο Καναδάς.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως τη «ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές», που απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά και τη διάθεσή του να «οικοδομηθούν φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ» και ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση το επόμενο διάστημα σε ενδεχόμενη σύνοδο για την Αρκτική στη Φινλανδία. Το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως. Πάντως, χαρακτήρισε τη «συνεργασία Ρωσίας και ΗΠΑ στη Συρία, που αναπτύσσεται και ενισχύεται, ως θετικό σημάδι». Ακόμα, αναφερόμενος στην επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά, σημείωσε ότι η στρατιωτική του δραστηριότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του ρωσικού στρατού και πως όσα λέγονται περί «επιθετικότητας της Ρωσίας είναι για το θεαθήναι» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμβάλει στην «επίλυση διενέξεων ανά τον κόσμο», συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒREXIT
Αντεγκλήσεις και κόντρες πριν αρχίσουν τα παζάρια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αρχισαν ήδη οι πρώτες απειλές και κόντρες για το «λογαριασμό» που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία για το Brexit, μετά από μία διετή διαδικασία σύνθετης και σκληρής διαπραγμάτευσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποίησε χτες ότι οι διαπραγματεύσεις θα δυσκολέψουν προτού γίνουν ευκολότερες. Σημείωσε ότι οι άλλες 27 χώρες της ΕΕ αναμένουν από τη Βρετανία να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν εκπτώσεις για τους Βρετανούς».

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, απέρριψε αυτές τις πιέσεις, λέγοντας πως «τελειώνει η εποχή που καταβάλλονταν τεράστια ποσά στις Βρυξέλλες».

Παράλληλα, ο Γάλλος απερχόμενος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατέστησε σαφές στη Μέι ότι οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση στη διαδικασία της εξόδου της χώρας της από την ΕΕ και ότι αργότερα θα καθοριστούν οι μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ, όπως είχε δηλώσει προχτές και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Παρ' όλα αυτά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να εξηγήσει, με άρθρο της σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, τους λόγους που οδηγούν στην αποχώρηση της χώρας της. Ισχυρίστηκε ότι η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ αλλά δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη. Διαβεβαίωσε πως το Βrexit «δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι απορρίπτουμε τις κοινές μας αξίες ως Ευρωπαίοι». Επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να πλήξουμε την ΕΕ», διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «επιθυμεί η ΕΕ να πετύχει και να ευημερήσει». Αναφερόμενη στην ανάγκη «της στενότερης δυνατής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε ότι Ευρωπαίοι και Βρετανοί «αντιμετωπίζουν τις ίδιες παγκόσμιες απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού». Τέλος, είπε ότι επιθυμεί «να διασφαλίσει τα δικαιώματα πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες - μέλη, το συντομότερο δυνατό».

Απάντηση στη Μέι, μέσω αρθρογραφίας, έδωσε χτες ο επικεφαλής διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου (πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου) Γκι Φερχόφστατ, που αναφέρει: «Οι "27" είναι ενωμένοι απέναντι στο Brexit και είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν ενωμένοι. Αν δεν επιτευχθεί καλή δημοσιονομική συμφωνία, θα πληρώσουν όλοι τον λογαριασμό. Για να διατηρηθεί αυτή η ενότητα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην τελική συμφωνία τα συμφέροντα της χώρας που απειλείται περισσότερο από το Brexit: Της Ιρλανδίας. Στην υπόθεση αυτή παίζεται η ύπαρξή της, δεδομένου ότι το 60% των εξαγωγών της πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο...».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, φτώχεια για νέους και εφήβους

Συμφωνίες της ολλανδικής εφορίας με μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να γίνει η χώρα πιο «ελκυστική» φορολογικά, αποκαλύπτει προχτεσινό δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας «Τrouw». Αυτή η «εμπιστευτική αναφορά» συνοψίζει την ολλανδική κυβερνητική πολιτική στο εξής: «Βοηθάμε επιχειρήσεις να αποφύγουν φόρους όσο αυτό είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας...». Τέτοιες συμφωνίες για φοροαπαλλαγές φέρεται να έχουν γίνει με επιχειρήσεις όπως η «ΙΚΕΑ», τα «Starbucks», η «Google», ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Financieele Dagblad», από το 1991 η ολλανδική εφορία έχει κάνει 14.619 φορολογικές συμφωνίες με διεθνείς επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις της χώρας φοροαπαλλάσσουν το μεγάλο κεφάλαιο και δημιουργούν «ιδανικό περιβάλλον» για τα κέρδη του, τα λαϊκά στρώματα όλο και περισσότερο δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ενδεικτικά, 4 στους 10 εφήβους στην Ολλανδία εργάζονται - κυρίως μερική απασχόληση - οι περισσότεροι σε σούπερ μάρκετ (στοιβάζοντας προϊόντα στα ράφια ή πίσω από το ταμείο) ή στη διανομή Τύπου, σύμφωνα με την ολλανδική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (CBS). Αλλη έρευνα, του ολλανδικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού Αξιολόγησης, αποκαλύπτει πως όλο και περισσότεροι ενοικιαστές δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο και τους λογαριασμούς του σπιτιού. Το 2012, το 37% των ενοικιαστών «υψηλού κινδύνου» δυσκολεύονταν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους τα προηγούμενα 3 χρόνια, αλλά το ποσοστό αυτό έφτασε στο 55% το 2015. Οι νέοι και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι αυτοί που δυσκολεύονται περισσότερο.

Συνεχίζονται τα παζάρια για κυβερνητικό συνασπισμό

Αυτή τη βδομάδα, τέσσερα κόμματα συμφώνησαν να συμμετέχουν στις συζητήσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού: Το «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του σημερινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, η «Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση» (CDA), οι «Δημοκράτες 66» και η «Πράσινη Αριστερά».

Ο Μ. Ρούτε έχει δηλώσει πως επιδιώκει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής «Πράσινης Αριστεράς», παρότι συναινεί στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, θεωρεί ότι ο προτεινόμενος συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων είναι «πολύ μακριά από το ιδανικό», ενώ οι «Δημοκράτες 66» φέρονται να προτιμούν για κυβερνητικό εταίρο την «Πράσινη Αριστερά» από τη «Χριστιανική Ενωση» (CU).

Πάντως η «Πράσινη Αριστερά», ακόμα κι αν ακολουθήσει τακτική αποστασιοποίησης από την κυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα στηρίζει τα αντιλαϊκά μέτρα σαν αντιπολίτευση. Μάλιστα η πρόταση της «Πράσινης Αριστεράς» είναι μια μειοψηφική κυβέρνηση που θα έχει τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα εκτελεί τα καθήκοντα του Κοινοβουλίου της χώρας, σύμφωνα με απόφαση που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με το επιχείρημα ότι πρέπει να τηρηθεί το Κράτος Δικαίου με βάση το Σύνταγμα, κάτι που το Κοινοβούλιο όπου έχει πλειοψηφία η αντιδραστική αντιπολίτευση δεν θέλει να κάνει. Αφορμή είναι η μη συμφωνία του Κοινοβουλίου με την απόφαση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, να ιδρύσει μεικτές επιχειρήσεις όπως ορίζει ο σχετικός νόμος για τους υδρογονάνθρακες. Το Κοινοβούλιο έχει κηρυχθεί από τις 6/1/17, από το Συνταγματικό δικαστήριο, παράνομο γιατί έχει νομιμοποιήσει 3 βουλευτές της αντιπολίτευσης από την περιοχή Αμαζόνας που ελέγχονται για εκλογικές παρατυπίες, νοθεία κ.λπ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται με φόντο τα διαρκή εμπόδια που η πλειοψηφούσα στο κοινοβούλιο αντιπολίτευση θέτει σε αποφάσεις και σχεδιασμούς της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκρατικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, και επίσης σχετίζεται με την επίθεση από την πλευρά του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που ο πρόεδρος της Λουίς Αμάργκο συχνά καλεί σε διεθνή επέμβαση στο όνομα της αντιμετώπισης της «πολιτικής κρίσης» και των υπαρκτών προβλημάτων με την έλλειψη τροφίμων. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα αυτά οφείλονται τόσο στα σαμποτάζ που δημιουργούν τμήματα της αστικής τάξης, αλλά και στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο, που επέλεξε όχι τη σύγκρουση με τους κεφαλαιοκράτες της χώρας αλλά το συμβιβασμό και τη συνεργασία με ένα τμήμα τους.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση, που έχει τη στήριξη του διεθνούς ιμπεριαλισμού, αξιοποιεί αυτήν την κατάσταση και μετά την απόφαση του Συνταγματικού κάνει λόγο για «πραξικόπημα του Μαδούρο». Μάλιστα, ο Χούλιο Μπόρχες κάλεσε σε κινητοποίηση στους δρόμους το ερχόμενο Σάββατο 1 Απρίλη, αλλά και «το στρατό να παρέμβει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ