ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους εργάτες της «Sisecam» της Τουρκίας

Από προχτεσινή μαζική κινητοποίηση των εργατών της υαλουργίας της «Sisecam» στην Τουρκία μαζί με τις οικογένειές τους
Από προχτεσινή μαζική κινητοποίηση των εργατών της υαλουργίας της «Sisecam» στην Τουρκία μαζί με τις οικογένειές τους
Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην απεργία των εργαζομένων του εργοστασίου «Sisecam» - του μεγαλύτερους εργοστασίου υαλοποιίας της Τουρκίας - και καταδικάζει την απαγόρευσή της με την αιτιολογία της «απειλής προς την εθνική ασφάλεια». Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τον αντεργατικό της χαρακτήρα, καθώς επιβάλλει υποχρεωτική αναβολή 60 ημερών για την απεργία, με την οποία οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπογραφή καλύτερης Συλλογικής Σύμβασης. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση της Τουρκίας στηρίζει τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργάτες του εργοστασίου "Sisecam" και στο συνδικάτο τους, Kristal-Is. Οι εργάτες με την αγωνιστική τους στάση έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν όσα εμπόδια και να τους βάζουν εργοδότες και κυβερνήσεις».

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες δημοσκοπήσεις και διαρκείς διεργασίες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σχεδόν δύο βδομάδες απομένουν μέχρι τον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπου αναμένεται να εκφραστούν ακόμα περισσότερο οι εντατικές ενδοαστικές διεργασίες που γίνονται στη χώρα ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Σε δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία «Ελαμπ» στις 23 και 24 Μάη, το νεοσύστατο κόμμα REM του Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν και το κεντρώο ΜODEM (του Φρανσουά Μπαϊρού, που ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης) συγκεντρώνουν το 33% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων. Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι Ρεπουμπλικάνοι και το κεντρώο UDI (που συνεργάζονται σταθερά τα τελευταία χρόνια) με 20%, το «Εθνικό Μέτωπο» (FN) με 19%, η «Ανυπότακτη Γαλλία» (FI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, που διεκδικεί σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας, με 12%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) με 6,5% κ.λπ.

Στο μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων φανερώνει διάφορους διαύλους που διαμορφώνονται στο αστικό πολιτικό σύστημα. Για παράδειγμα, η πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Ολάντ - Βαλς, Μιριάμ Ελ Κομρί (με της οποίας το όνομα «βαφτίστηκαν» και οι αντεργατικές ανατροπές της περσινής χρονιάς), είναι υποψήφια σε διαμέρισμα του Παρισιού, όπου το REM επέλεξε να μην έχει δικό του υποψήφιο. Μάλιστα, η Κομρί δήλωσε ότι «αν εκλεγώ, θα ασκώ μια εποικοδομητική αντιπολίτευση απέναντι στον Μ. Μακρόν, αλλά πιστή στη σοσιαλιστική μου ταυτότητα (...) Θα είμαι προσεκτική όσον αφορά την τήρηση του προγράμματός του». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Μακρόν θέλει να περπατάει σε δυο πόδια. Εγώ θα προτείνω να περπατήσει στο αριστερό».

Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος του PS στις προεδρικές εκλογές, Μπενουά Αμόν, έχει δηλώσει ότι σε μια σειρά από εκλογικά διαμερίσματα θα στηρίξει υποψηφίους του μεταλλαγμένου Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), όπως την Καρολίν ντε Αάς, η οποία μάλιστα «κατεβαίνει» στην ίδια περιφέρεια με την Κομρί. Ακόμα, στην περιφέρεια της Εσόν, όπου έχει θέσει υποψηφιότητα και ο Μανουέλ Βαλς (πρώην πρωθυπουργός με το PS που μετά εξέφρασε ενδιαφέρον για συστράτευση με το REM αλλά έμεινε «άστεγος» πολιτικά, προς το παρόν), ο Αμόν στηρίζει την υποψηφιότητα επίσης του PCF, με τον Μισέλ Νουέγ.

Ο Αμόν είχε κερδίσει το προεδρικό χρίσμα στις προκριματικές εκλογές του PS, στο οποίο θεωρούνταν ο πιο «αριστερός» υποψήφιος. Μετά τις προεδρικές εκλογές, είχε δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση ενός «μεγάλου, διακομματικού» κινήματος, για να συνεχίσει τη δουλειά «που άρχισε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές» και να «ανοικοδομήσει την αριστερά».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Αυξήθηκαν οι επιθέσεις σε νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες

Στο στόχαστρο των εμπόλεμων πλευρών τουλάχιστον 20 χωρών έπεσαν το 2016 νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές, ασθενοφόρα, τραυματίες και ασθενείς σημείωσε σε έκθεσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού σε συνεδρίαση που έγινε χτες στην έδρα του, στη Ν. Υόρκη σε σχέση με τις υπηρεσίες Υγείας που είναι υπό κατάρρευση σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο Γκουτέρες, βεβαίως, έκανε σαν να μην άκουσε τίποτε για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την υποδαύλιση δυνάμεων που εξοπλίζουν οι ιμπεριαλιστές (π.χ. «Αλ Κάιντα», «Ισλαμικό Κράτος») που αιματοκυλάν λαούς. Αρκέστηκε να επισημάνει πως η τακτική που «συνιστά κατάφωρη παραβίαση των συνθηκών της Γενεύης» γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, αφού πλέον «κλινικές και νοσοκομεία μπαίνουν στο στόχαστρο ένοπλης βίας εμπόλεμων πλευρών αντί να γίνονται σεβαστά σαν καταφύγια ή άσυλα πασχόντων». Εξέφρασε επίσης «λύπη» για το γεγονός πως άλλαξαν ελάχιστα πράγματα αφότου πέρσι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που απαιτούσε από όλες τις εμπόλεμες πλευρές σε συρράξεις να προστατεύουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις εγκαταστάσεις στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες Υγείας σε ασθενείς και τραυματίες.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοινώθηκε η τελευταία έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που κατέγραψε πως έγιναν πάνω από 400 επιθέσεις σε νοσοκομεία και υπηρεσίες Υγείας το 2013, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 800 γιατρών και νοσηλευτών. Στο Αφγανιστάν πέρσι οι επιθέσεις κατά κλινικών και Κέντρων Υγείας διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2015, ενώ στο Νότιο Σουδάν οι περισσότερες κλινικές έγιναν στόχος επίθεσης των εμπόλεμων πλευρών.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Βομβιστική επίθεση με νεκρούς

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τουλάχιστον πέντε νεκρούς άφησε πίσω της η διπλή έκρηξη που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Καμπούνγκ Μελαγιου, στην ανατολική Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε σταθμό λεωφορείων και προκάλεσαν και τον τραυματισμό ακόμα 10 ατόμων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, επιθεωρητή Σέτιο Γουασίστο, εικάζεται ότι πρόκειται για βομβιστικές επιθέσεις και ότι οι δράστες (που θεωρείται ότι είναι οι δύο από τους πέντε νεκρούς) συνδέονται με δίκτυο «παγκόσμιας τρομοκρατικής επίθεσης». Ο ίδιος αξιωματούχος συνέδεσε τις εκρήξεις με την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ, αλλά και τις πρόσφατες επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στις Φιλιππίνες. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε γίνει ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουιράντο συμμετείχε σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ρωσικής κυβέρνησης, όπου συμφωνήθηκε να βελτιωθεί η διμερής «αντιτρομοκρατική» συνεργασία. Ο Γουιράντο εξήγησε ότι ζητούμενο είναι η ανάπτυξη μιας «περιεκτικής αντίληψης για την άμυνα», ώστε «να αντιμετωπίσουμε νέες απειλές».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Συμφωνία για τους πρόσφυγες προωθεί η ΕΕ

Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, συνάντησε χτες στο Κάιρο ο Αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει «βήμα βήμα» μια συμφωνία για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, ανάλογη με αυτή που έχει συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ. Μετά από αυτή τη συμφωνία, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στη Βόρεια Αφρική.

Η ΕΕ ενδιαφέρεται έντονα να περιορίσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και να τις ελέγχει ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για εργατικό δυναμικό και προωθεί μια τέτοια συμφωνία με την Αίγυπτο. «Το συζητάμε έντονα τους τελευταίους μήνες. Η Αίγυπτος στο παρελθόν έχει συνεισφέρει πολύ στη μείωση της μεταναστευτικής κίνησης από τις ακτές της», είπε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει «υπερφορτωθεί» με ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και είναι «υπό κατάρρευση», «γι' αυτό χρειαζόμαστε συμμάχους κοντά στις χώρες καταγωγής των προσφύγων και των μεταναστών».

Επίσης, η Αίγυπτος βρίσκεται σε έντονη διαμάχη με ομάδες του «Ισλαμικού Κράτους». «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλουμε μια θετική ανάπτυξη για τη χώρα. Ακόμη, "τρέχουν" οικονομικά προγράμματα από την ΕΕ. Η οικονομική εξυγίανση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σταθερότητας και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έχει κάνει απίστευτα πολλά. Η Ευρώπη πρέπει να τον στηρίξει», τόνισε ο Κ. Κερν.

ΗΠΑ
Παραδέχονται ότι σκότωσαν πάνω από 100 αμάχους στη Μοσούλη...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου παραδέχτηκε χτες πως αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βομβάρδισαν στις αρχές του περασμένου Μάρτη συγκρότημα πολυκατοικιών στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, δολοφονώντας πάνω από 100 αμάχους.

Σε έκθεση που συντάχθηκε μετά την έρευνα του αμερικανικού στρατού για το βομβαρδισμό της 17ης Μάρτη, επιρρίπτεται ωστόσο μεγάλο μέρος της ευθύνης... στο «Ισλαμικό Κράτος», επειδή οι τζιχαντιστές είχαν τοποθετήσει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών σε κτίριο στη συνοικία Αλ Τζαντίντα που είχε μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Ως γνωστόν, από τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κτίριο και να σκοτωθούν όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Αλλοι 36 άνθρωποι αγνοούνται έως σήμερα.

Γεγονός είναι, πάντως, πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σφαγές που έχουν προκαλέσει τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια.

Συλλήψεις υπόπτων ισλαμιστών στο Βερολίνο

Τέσσερις ύποπτοι ότι ανήκουν στο «βίαιο ισλαμιστικό φάσμα» συνελήφθησαν προχτές μετά από επιδρομές της αστυνομίας σε συνοικίες του Βερολίνου, οι οποίες σχετίζονταν με εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών. Για τους τρεις έχουν ήδη εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ενώ ο τέταρτος θα οδηγηθεί στον Ανακριτή. Συνολικά έγιναν 9 συλλήψεις και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές, ναρκωτικά και όπλα. Να σημειωθεί ότι ο δράστης της επίθεσης με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, Ανίς Αμρί, συμμετείχε επίσης σε συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, όπως έγινε γνωστό πρόσφατα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ