ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Βόμβες στη Βαγδάτη, μάχες στη Μοσούλη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μία περίοδο που ο ιρακινός στρατός σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εντείνουν τις επιχειρήσεις στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, με στόχο το «Ισλαμικό Κράτος», δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων και τον τραυματισμό 100 άλλων.

Οι επιθέσεις σημειώνονται τρεις μέρες μετά την έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού και στοχεύουν σε σιίτες μουσουλμάνους με πιθανούς δράστες μέλη του ΙΚ.

Στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τις ιρακινές δυνάμεις, πάνω από 200.000 είναι οι άμαχοι που έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων. Πολλοί έχουν μείνει χωρίς νερό, επαρκή τρόφιμα ή φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στη Συρία τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν από όλμους τζιχαντιστών του ΙΚ στις συνοικίες αλ Τζούρα και Κουσόρ της ανατολικής πόλης Ντέιρ Εζόρ, που ελέγχονται από το στρατό.

Επιπροσθέτως, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, επανεμφανίστηκε χτες στην τουρκο-συριακή μεθόριο συνοδεύοντας βοήθεια σε τρόφιμα με αποδέκτες Σύρους πρόσφυγες, προσπαθώντας να πλασάρει το τάχα «πιο ανθρώπινο» πρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης. Χτες, επίσης, στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» της συριακής αντιπολίτευσης (που στηρίζεται από τις πλούσιες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου και την Τουρκία), υπενθυμίζοντας το ρόλο και τις βλέψεις του γαλλικού ιμπεριαλισμού.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κόντρες Μέι - Κόρμπιν με φόντο Brexit και τρομοκρατία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη των μελών της Βουλής, στις 8 Ιούνη. Η πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών, Τερέζα Μέι, σε παράλληλη τηλεοπτική της εμφάνιση με τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο δίκτυο «Sky/Channel 4 TV» (και οι δύο δέχονταν ερωτήσεις του κοινού χωρίς να συναντηθούν) κατηγόρησε τον αντίπαλό της πως εάν νικήσει στις εκλογές «θα κατέβει γυμνός στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν θα ξεκινήσουν τα παζάρια για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον κατηγόρησε επίσης ότι είναι ανέτοιμος να χρησιμοποιήσει «πυρηνική αποτρεπτική δύναμη αν χρειαστεί», να αναλάβει «αντιτρομοκρατική» δράση και να ενισχύσει τις εξουσίες της αστυνομίας. Επιπλέον, η Μέι ισχυρίστηκε ότι θέλει να διατηρήσει μια «βαθιά και ιδιαίτερη» σύμπραξη με την ΕΕ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ότι η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να βασίζεται πλήρως σε συμμάχους της όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. «Βροχή» σκληρότερων ερωτήσεων δέχθηκε η πρωθυπουργός όχι από τον δημοσιογράφο - παρουσιαστή της εκπομπής, Πάξτον, αλλά από το κοινό που την «βομβάρδισε» επικρίνοντας τα σχέδια για περικοπές κονδυλίων για την αστυνομία και την Εκπαίδευση, την ανεπαρκή χρηματοδότηση του εθνικού συστήματος Υγείας και το νέο τσεκούρι στις υπηρεσίες κοινωνικής Πρόνοιας και στις συντάξεις.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, από την πλευρά του, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε σχέση με το Brexit και τη μετανάστευση και υπερασπίστηκε το προεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του λέγοντας πως θα συμβάλει στην «πιο δίκαιη κατανομή φόρων και βαρών», προωθώντας το σοσιαλδημοκρατικό του διαχειριστικό μείγμα. Ερωτηθείς για τις σχέσεις και θέσεις του στο παρελθόν αναφορικά με οργανώσεις, όπως ο ιρλανδικός ΙΡΑ και η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση «Χαμάς», ο Κόρμπιν είπε πως ήταν «ανέκαθεν υπέρ του διαλόγου».

Ερευνες

Με φόντο την προεκλογική εκστρατεία, η βρετανική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, με την Αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε να ανακοινώνει ότι θα δώσει την Κυριακή, 4 Ιούνη, «φιλανθρωπική» συναυλία στο Μάντσεστερ, στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης, έχοντας στο πλευρό της και άλλους ποπ καλλιτέχνες, όπως η Κέιτι Πέρι και η Μάιλι Σάιρους. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη συναυλία θα δοθούν σε έκτακτο ταμείο που συγκροτήθηκε για να παρασχεθεί βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης, η οποία έγινε στις 22 Μάη στο τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο «Μάντσεστερ Αρένα», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν συνολικά 116.

ΗΠΑ
Σενάρια ανασχηματισμού εξετάζει ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ευρύ ανασχηματισμό του επικοινωνιακού επιτελείου φαίνεται πως προσανατολίζεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης χτες του διευθυντή επικοινωνίας στο Λευκό Οίκο, Μάικ Ντάμπκι, σε μία περίοδο κατά την οποία οξύνεται η κόντρα της νέας κυβέρνησης με κρατικούς μηχανισμούς και ιδιαίτερα με τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι λόγοι παραίτησης του Μ. Ντάμπκι, τρεις μήνες μετά το διορισμό του, δεν αποσαφηνίστηκαν. Η επιστολή παραίτησης φαίνεται πως δόθηκε στον Πρόεδρο Τραμπ στις 18 Μάη και πως περίμενε την ολοκλήρωση της πρώτης περιοδείας του Αμερικανού ηγέτη στο εξωτερικό προτού αποχωρήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως στα τέλη της περασμένης βδομάδας ο Πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τις «διαρροές» πληροφοριών που σχετίζονται με την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ από το Λευκό Οίκο και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ, επιχείρησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί επικείμενου ευρύτερου ανασχηματισμού του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έρευνες του Κογκρέσου και τις κατηγορίες στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί επικοινωνίας μελών του προεκλογικού του επιτελείου με Ρώσους αξιωματούχους. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας «αίθουσας πολέμου» στο Λευκό Οίκο, που λέγεται πως θα απαρτίζεται κυρίως από έμπειρους πολιτικούς και δικηγόρους. Επιπροσθέτως, πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρουν πως υποβαθμίζεται ο ρόλος του εκπροσώπου Τύπου του Προέδρου Τραμπ, Σον Σπάισερ, μεταξύ άλλων και διότι έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού και σάτιρας σε μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο Πρόεδρος Τραμπ θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος απάντησης στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Χτες, πάντως, ο ίδιος ο Τραμπ επανήλθε στο θέμα των ερευνών που διενεργούνται σε βάρος μελών του επιτελείου του για τις «σχέσεις» με τη Ρωσία, αναρτώντας στο «twitter» το ακόλουθο μήνυμα: «Ρώσοι αξιωματούχοι θα γελάνε με τις ΗΠΑ και το πώς μια ισχνή δικαιολογία γιατί έχασαν οι Δημοκρατικοί τις εκλογές έχει κυριαρχήσει στα Fake News» («Ψεύτικες Ειδήσεις»).

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ επιτέθηκε κατά του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κομέι, λέγοντας πως ήταν «κυριολεκτικά ανεπαρκής» στην άσκηση των καθηκόντων του, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αποδειχθεί, όπως τόνισε, πως ενεργούσε στηριζόμενος σε κατασκευασμένες πληροφορίες. Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας πως οι επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας επίσης πως δεν μπορεί οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, ως σχέσεις πυρηνικών δυνάμεων, «να βρίσκονται σε τόσο χαμηλό επίπεδο».

Πάντως σε δηλώσεις του ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την «παγκόσμια ασφάλεια» σε σχέση με ...το «Ισλαμικό Κράτος».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η καναδική εταιρεία ηλεκτρισμού «Ontario Power Generation» επιμένει στα σχέδιά της για αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων από πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής Ενέργειας σε απόσταση περίπου ενάμιση χλμ. από τη λίμνη Χάρον σε βάθος 680 μέτρων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις 200 τοπικών κοινοτήτων που ανησυχούν για το ενδεχόμενο μελλοντικής μόλυνσης των υπόγειων υδάτων από τα πυρηνικά απόβλητα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανοί επιστήμονες από το Ερευνητικό Ιδρυμα «Scripps» ανακοίνωσαν χτες ότι «ανασχεδίασαν» στο εργαστήριο το αντιβιοτικό Vancomycin, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολύ ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών στους ανθρώπους, κάνοντάς το, όπως ισχυρίστηκαν, «1.000 φορές πιο ισχυρό» από την προηγούμενη σύστασή του. Υποστήριξαν, επίσης, ότι η νέα εκδοχή του συγκεκριμένου αντιβιοτικού θα είναι έτοιμο για παραγωγή και χρήση το 2022.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η σουδανική κυβέρνηση επικύρωσε χτες την απόφαση εισαγωγής αιγυπτιακών κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών προϊόντων, κλιμακώνοντας την ένταση στις διμερείς σχέσεις που παρατηρείται εδώ και μήνες, με φόντο τις πολυετείς διμερείς συνοριακές διαφορές.

ΙΤΑΛΙΑ
Διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού

ΡΩΜΗ.--

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) «δε θα ζητήσει πρόωρες εκλογές αλλά από την άλλη δεν τις φοβάται», σημείωσε ο επανεκλεγείς πρόεδρός του, Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ιλ Μεσαντζέρο», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή πολιτική κατάσταση, προς το καλύτερο ή το αντίθετο. Η διεξαγωγή εκλογών την ίδια περίοδο με το Βερολίνο θα είχε νόημα... από ευρωπαϊκής πλευράς και θα επέτρεπε στο νέο Κοινοβούλιο να ξεκινήσει την εργασία του στην οικονομική πολιτική τη νέα πενταετία χωρίς να χάσει ούτε μία μέρα».

Ακόμα, σχολιάζοντας σενάρια που φέρουν το PD να βρίσκεται λίγο πριν από μια συμφωνία με το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο «M5S» και τη «Φόρτσα Ιτάλια!» του Μπερλουσκόνι για την προώθηση νέου εκλογικού νόμου, ο Ρέντσι δεν τα διέψευσε, αλλά συνέστησε «να είμαστε προσεκτικοί (...) Μια συμμαχία στην εξουσία είναι κάτι πολύ ριψοκίνδυνο».

Στο μεταξύ, χτες, ο επικεφαλής του κόμματος «Νέα Κεντροδεξιά» (που μαζί με το PD συγκυβερνούν σήμερα) και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντζελίνο Αλφάνο, επέκρινε «την ανυπομονησία του PD να οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές τρεις ή τέσσερις μήνες νωρίτερα, εν μέσω προώθησης του νέου προϋπολογισμού».

Τέλος, ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντρέα Ορλάντο, που χαρακτήρισε «άλμα στο σκοτάδι» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Ορλάντο είναι στέλεχος του PD και είχε διεκδικήσει την ηγεσία του χάνοντας τελικά από τον Ρέντσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ