ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Αποφασιστικά στη μάχη για τη διάδοση του «Ρ»

Με αποφασιστικότητα έχουν ριχτεί στη μάχη για την αύξηση της κυκλοφορίας του «Ρ» τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Μαγνησία, για να φτάσει η εφημερίδα παντού. Για να γίνει μόνιμος σύντροφος των εργατών στα εργοστάσια, των αγροτών στα χωριά, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων και όλων όσοι θέλουν να μάθουν την αλήθεια για τις αιτίες των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν, που κρύβουν τα αστικά ΜΜΕ. Τα λαϊκά στρώματα της Μαγνησίας, που έχουν δεχτεί ανελέητα χτυπήματα από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, όπως με το κλείσιμο των εργοστασίων και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, γνωρίζουν ότι ο «Ρ» είναι η εφημερίδα που αποκαλύπτει τους πραγματικούς ενόχους για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει και προτείνει την αγωνιστική στάση ζωής ως τη μοναδική διέξοδο.

Και είναι ελπιδοφόρο μήνυμα το γεγονός ότι στις εξορμήσεις που πραγματοποιούν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε χώρους δουλιάς, σε συνοικίες πόλεων και σε χωριά, πολλοί είναι αυτοί που δείχνουν το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στο αναγνωστικό κοινό του «Ρ».

Μιλώντας στο «Ρ» ο Γιώργος Λούμας, γραμματέας της Αχτίδας Εργατοϋπαλλήλων Μαγνησίας του ΚΚΕ, τονίζει: «Η προσπάθεια που κάνουμε για την αύξηση της κυκλοφορίας του "Ρ" και για τη διάδοσή του στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους νέους και αλλού είναι μεγάλη. Μέσα από τις εξορμήσεις που πραγματοποιούμε αγοράζουν την εφημερίδα ακόμα και αρκετοί που δηλώνουν ότι δεν είναι οπαδοί του ΚΚΕ. Στους εργασιακούς χώρους που γίνονται εξορμήσεις, όπως σε εργοστάσια μετάλλου, στις υπηρεσίες των δήμων, στον ΟΣΕ κ.α. πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας και αγοράζουν την εφημερίδα. Και διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να κατακτήσουμε νέους αναγνώστες της εφημερίδας, που γράφει για το δίκιο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς η μάχη για την αύξηση της κυκλοφορίας του "Ρ" πρέπει να ενταθεί, με τη συμμετοχή και την καθημερινή δουλιά των στελεχών και των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μόνο έτσι θα πετύχουμε το στόχο μας».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Αθωώθηκε ο Γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Κατέπεσαν σε λίγα λεπτά οι απαράδεκτες κατηγορίες της αστυνομικής διεύθυνσης Χαλκίδας

Σαθρή και χωρίς καμία βάση, αποδείχτηκε η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά του Γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, Θ. Παππά. Το στέλεχος του Κόμματος είχε μηνυθεί από την αστυνομία Χαλκίδας ως «υπεύθυνος» για την «παραβίαση ωραρίου νυχτερινής ησυχίας» κατά τη διάρκεια του διήμερου πολιτικού - πολιτιστικού φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Πάρκο του Βούρκου στη Χαλκίδα τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Η κατηγορία δεν ήταν δυνατόν να σταθεί ούτε νομικά και μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την έναρξή της, χτες το πρωί, στο Πταισματοδικείο Χαλκίδας, η Ειρηνοδίκης, Μαρία Ρηγοπούλου «αθώωσε τον κατηγορούμενο».

Σημειωτέον, ότι κανένας μάρτυρας κατηγορίας δεν έκανε την εμφάνισή του. Αντίθετα ως μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, ο πρόεδρός του, Λάμπρος Γκάνης, ο οποίος κατήγγειλε ως αντισυνταγματική και πολιτική τη δίωξη κατά πολιτικού κόμματος και του γραμματέα του.

Προηγούμενα, μαζικοί φορείς, σωματεία, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας (διά του προέδρου του), ο Δήμαρχος Χαλκίδας, ο Νομάρχης Εύβοιας και Νομαρχιακές Επιτροπές Κομμάτων καταδίκαζαν αυτή την πρακτική. Πρακτική, που αντανακλά τον αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβερνητικής πολιτικής, που ακολουθώντας τις εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και της «νέας τάξης», προσπαθεί να «βάλει χέρι» στα δικαιώματα, στις κατακτήσεις και στις δημοκρατικές ελευθερίες, τρομοκρατώντας (με «τρομονόμο», υπό κατάρτιση ν/σ για νομιμοποίηση καταστολής συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, Σένγκεν, Εσελον και αγγλικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς) και φιμώνοντας κάθε φωνή αντίστασης και χειραφέτησης.

«Οσον αφορά τους κομμουνιστές, δήλωσε μετά το τέλος της δίκης ο Θ. Παππάς, ξέρουμε ότι τέτοιες ενέργειες και πρακτικές μπορεί να στρέφονται εναντίον μας, αλλά αποδέκτες δεν έχουν μόνο εμάς. Στέλνουν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στο λαϊκό κίνημα που συνεχώς αντιδράει σ' αυτή την αντεργατική πολιτική. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν πρόκειται να σταματήσουν τη δράση τους και μέσα από τα φεστιβάλ και γενικότερα την ενημέρωση, συσπείρωση και κινητοποίηση όλων των εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας κατά της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου».

Με χτεσινή ανακοίνωση η ΝΕ Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη δίωξη «ως φίμωση της πολιτικής έκφρασης των κομμάτων», επικαλούμενη «υπερβάλλοντα ζήλο της Αστυνομίας» που στάθηκε «στο γράμμα κάποιων αναχρονιστικών νόμων».

Το νεολαιίστικο κίνημα δεν μπαίνει στο γύψο

Την παραπομπή σε δίκη του γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, καταδικάζει με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σπουδαστικού Συλλόγου της ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας, τονίζοντας: Το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα δε θα μπει στο γύψο. Οσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει την αντιλαϊκή της πολιτική, όσο και αν προσπαθεί να φιμώσει κάθε φωνή που αντιστέκεται. Η μήνυση της Αστυνομίας κατά του Γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, προσβάλλει το δημοκρατικό μας αίσθημα και το δικαίωμα μιας πολιτικής νεολαίας ελεύθερα να διαδώσει τις θέσεις της και την πολιτική της. Ειδικά ένας πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός, όπως το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έχει κατακτήσει θέση ψηλά στη συνείδηση της νεολαίας τα τελευταία 26 χρόνια.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ερχεται ο προπαγανδιστής των γνωστών «μονόδρομων»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τη μεθαυριανή επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΘΟ στην Κοζάνη

«Τους γνωστούς πια "μονόδρομους" της κυβερνητικής πολιτικής, τους μεγάλους "εθνικούς στόχους" της κερδοφορίας του κεφαλαίου, των ιδιωτικοποιήσεων - ξεπουλήματος της περιουσίας του λαού, της απλόχερης χρηματοδότησης προς το μεγάλο κεφάλαιο και της "αναγκαιότητας" της περιοριστικής πολιτικής σε μισθούς και συντάξεις, έρχεται να προπαγανδίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας», καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αφορμή στάθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Γιάννου Παπαντωνίου στην Κοζάνη μεθαύριο Κυριακή. Ο ΥΠΕΘΟ θα μεταβεί προσκεκλημένος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ένας από τους βασικούς συντελεστές της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, επισκέπτεται μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια περιφέρεια που μαστίζεται από ανεργία, οικονομικό μαρασμό, αφανισμό της υπαίθρου, ξεκλήρισμα της αγροτιάς και των μικρομεσαίων στρωμάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος, εσωτερική μετανάστευση και εγκατάλειψη. Μια περιοχή με έντονα δημογραφικά και κοινωνικά προβλήματα. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη, η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

«Ερχεται στην περιοχή μας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για να μας πει τι; Μήπως για το ξεπούλημα της ΔΕΗ στο μεγάλο κεφάλαιο, μετά την πρόσφατη "απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας" αντί πινακίου φακής; `Η, μήπως, για το τεράστιο σκάνδαλο στον ΑΗΣ Φλώρινας, με το "πανωπροίκι" στο κόστος κατασκευής της τάξης των δεκάδων δισεκατομμυρίων - δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο; Για τους εργάτες στο εργοστάσιο ινοσανίδας των Γρεβενών, που υποφέρουν (και γενικότερα για το μαρασμό και την εγκατάλειψη του νομού) ή για τα μεγάλα προβλήματα των γουνεργατών και μικρών γουνοποιών (με πρώτο αυτό της ανεργίας) στην Καστοριά και τη Σιάτιστα; Για τα αρδευτικά έργα και τις επενδύσεις στην αγροτική οικονομία που δε γίνονται ή για το αλύπητο χτύπημα της κτηνοτροφίας, εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ, που με περισσό ζήλο εφαρμόζει η κυβέρνηση; `Η, μήπως, για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας, της πολιτιστικής παρακμής, της αύξησης της ραδιενέργειας στην περιοχή - περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, σαν συνέπεια των βάρβαρων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη γειτονική Γιουγκοσλαβία - και της καταστροφής του περιβάλλοντος από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ (υπόθεση φίλτρων);

Σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής μας - ο λαός συνολικά- δεν πρόκειται να δοθεί λύση με την έλευση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Το αντίθετο μάλιστα. Γι' αυτό που πραγματικά ενδιαφέρεται η κυβέρνηση είναι η προώθηση, με γρήγορους ρυθμούς, των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας, η απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Τα κονδύλια από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα τα διαχειριστεί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το μεγάλο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και των μεγαλοεπιχειρηματιών - που έχουν αναλάβει τα λεγόμενα μεγάλα έργα - για τη διείσδυσή τους στις αγορές των γειτονικών βαλκανικών χωρών και τα δικά τους συμφέροντα. Αυτά έρχεται να προωθήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Οχι όμως και τα συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων και των συνταξιούχων, των αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας και των γυναικών».

Οι τελευταίοι, τίποτα θετικό δεν μπορούν να περιμένουν από αυτή την επίσκεψη, επισημαίνει η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και απευθυνόμενη προς τα λαϊκά στρώματα τονίζει:

«Μόνο με τη δική τους πάλη, με τη συνολική αντιπαράθεση και ρήξη με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης (και των συνοδοιπόρων τους) και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, με την οικοδόμηση ενός Λαϊκού Μετώπου και την εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής, προς όφελος του λαού και του τόπου, από μια λαϊκή εξουσία, μπορούν να βρουν λύση τα μεγάλα προβλήματα του εργαζόμενου λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ