ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Απελευθέρωση συλληφθέντων νέων κομμουνιστών

Οι νέοι Μεξικανοί κομμουνιστές στο Μορέλος μετά την απελευθέρωσή τους την Κυριακή
Οι νέοι Μεξικανοί κομμουνιστές στο Μορέλος μετά την απελευθέρωσή τους την Κυριακή
Την απελευθέρωση των συλληφθέντων - από τις 30 Ιούνη - μελών του ανακοίνωσε την Κυριακή το ΚΚ Μεξικού, ανάμεσά τους και ο Ομάρ Κότα, Πολιτικός Γραμματέας του ΚΣ της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών Μεξικού. Στην ανακοίνωσή τους με τίτλο «Θα νικήσουμε! Χίλιες φορές θα νικήσουμε!», οι Μεξικανοί κομμουνιστές ευχαριστούν όσους εξέφρασαν την άμεση υποστήριξή τους και σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «η αλληλεγγύη είναι η δύναμη των λαών. Χάρη σε εκείνους που την εξέφρασαν. Ακόμα μια φορά αποδεικνύουμε ότι η καλύτερη άμυνά μας είναι η διατήρηση της επίθεσης, της πολιτικής δράσης και του προλεταριακού διεθνισμού». Γίνεται αναφορά στην ΚΝΕ, την Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας, την Κομμουνιστική Νεολαία Γουατεμάλας, τις Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, που με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και την απαίτηση να απελευθερωθούν άμεσα, κάτι που συνέβη μετά από 24 ώρες. Οι νέοι κομμουνιστές είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια λαϊκής διαδήλωσης στο κρατίδιο Μορέλος, ενάντια σε πολυεθνική που μολύνει το περιβάλλον.

Στην ανακοίνωση αλληλεγγύης, η ΚΝΕ σημείωνε απαιτώντας την απελευθέρωση των συντρόφων: «Πρόκειται για ακόμη μία απαράδεκτη ενέργεια που στόχο έχει να τρομοκρατήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να χτυπήσει την εμπροσθοφυλακή του, τους κομμουνιστές.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων συντρόφων μας. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των λαών η πάλη θα την σπάσει!

Να αφεθούν ελεύθεροι τώρα οι νέοι κομμουνιστές από το Μεξικό».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η καπιταλιστική οικονομία εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα...

...παρά τις συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού στον κρατικό τομέα

Εν μέσω συνεχιζόμενων προσπαθειών της αντιδραστικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα να δημιουργήσει εστίες σύγκρουσης και αποσταθεροποίησης τόσο σε περιοχές της πρωτεύουσας όσο και σε άλλες πόλεις, αντιδρώντας στην πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που προωθεί τη λεγόμενη Συντακτική Συνέλευση, η οποία θα εκλεγεί στις 30 Ιούλη, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50%. Ο λεγόμενος κατώτατος ενιαίος μισθός για υπαλλήλους του κρατικού τομέα (διοικητικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί και άλλοι) πάει στα 250.531 μπολίβαρες (περιλαμβάνει 97.531 μπολίβαρες ως μισθό και 153.000 μπολίβαρες ως κουπόνια για τρόφιμα).

Αν και η επίσημη αναλογία είναι 1 δολάριο προς 10-20 μπολίβαρες, στις πραγματικές συνθήκες της καπιταλιστικής αγοράς φτάνει το 1 δολάριο τα 6.500 - 7.500 μπολίβαρες, κάτι που δείχνει το τεράστιο μέγεθος του πληθωρισμού που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, «τρέχοντας» με περίπου 720%. Οι αυξήσεις των τιμών στα βασικά προϊόντα που ελέγχει το ιδιωτικό κεφάλαιο είναι καθημερινές και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις συνεχείς αυξήσεις μισθών (είχαν προηγηθεί αυξήσεις το Φλεβάρη και τον Απρίλη αντίστοιχου μεγέθους), ενώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι αντιμέτωποι με την πιο σκληρή εργοδοτική ασυδοσία. Ενώ αυτή είναι η κατάσταση λόγω της απόλυτης κυριαρχίας του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής οικονομίας, παρά τα μεγάλα λόγια των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο, περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», τώρα ο Πρόεδρος Μαδούρο υπόσχεται μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης να υπάρξει «νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη ρύθμιση των τιμών και την επιβολή κυρώσεων κατά των κερδοσκόπων».

Την ίδια ώρα, ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος κάλεσε το λαό να είναι σε επαγρύπνηση, ενάντια στα σχέδια πραξικοπήματος που προωθούνται από την αντιπολίτευση να καταλάβει την εξουσία, σε μια παραλλαγή του σεναρίου του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2002 κατά του Τσάβες.

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιβεβαιώνεται στη Βενεζουέλα είναι ότι οι λεγόμενες αριστερές διαχειριστικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν μπορούν να δώσουν λύσεις υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Τα χρόνια της διακυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες, με την αξιοποίηση των εσόδων από τις κρατικοποιημένες επιχειρήσεις του πετρελαίου (σε περίοδο υψηλών διεθνών τιμών), έγιναν κάποια βήματα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, που δεν μπορούσαν να είναι σταθερά όσο την πραγματική οικονομική εξουσία εξακολουθεί να έχει το κεφάλαιο. Στη σημερινή συγκυρία όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, οι τεράστιες ελλείψεις σε βασικά αγαθά επιδεινώνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, ενώ αξιοποιούνται από την αντιπολίτευση, που τις εμφανίζει ως δήθεν αποτέλεσμα της «σοσιαλιστικής διακυβέρνησης», με ό,τι ζημιά αυτό προκαλεί. Η σύγκρουση στη Βενεζουέλα επίσης υποδαυλίζεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, που επιχειρούν να επανακτήσουν θέσεις στη χώρα, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία ή το Ιράν, που έχουν διευρύνει τη δράση των μονοπωλίων τους στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Μόνο το ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει ότι η αναγκαία απάντηση στην υπαρκτή ιμπεριαλιστική επιθετικότητα πρέπει να συνδυαστεί με την ενίσχυση της ταξικής πάλης για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ώστε να μπορέσει να ανοίξει μια πραγματική σοσιαλιστική προοπτική.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τεταμένο το πολιτικό κλίμα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες κατηγορίες ενάντια στο σοσιαλδημοκρατικό CHP της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε η κυβέρνηση του ΑΚΡ, με τον ηγέτη χώρας και κόμματος, Ρ. Τ. Ερντογάν, να συνδέει την «πορεία για τη δικαιοσύνη» με «προστασία τρομοκρατών» και «αυτών που τους υποστηρίζουν». «Η γραμμή που εκπροσωπείται από το CHP (...) υπερέβη την πολιτική αντιπολίτευση και πήρε μια νέα διάσταση», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ άλλα στελέχη του ΑΚΡ συνέδεσαν την πορεία με «προσπάθειες πρόκλησης χάους».

Η «πορεία για τη δικαιοσύνη», που ξεκίνησε η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού CHP με αφορμή την καταδίκη του Εν. Μπερμπέρογλου για «κατασκοπεία», αναμένεται να ολοκληρωθεί με εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Ιούλη (ξεκίνησε από την Αγκυρα στις 15 Ιούνη). Από τη μεριά του, χτες, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου επανέλαβε καταγγελίες για προβοκάτσιες που ετοιμάζονται ενώ η πορεία πλησιάζει στον τερματισμό της. Στο μεταξύ, ο φυλακισμένος (από το Νοέμβρη) ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είπε ότι «η πορεία θα έπρεπε να ενώσει όλες τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης», σύμφωνα με αντιπροσωπεία του κόμματός του που τον επισκέφτηκε.

Το κλίμα συμπληρώνουν οι αυξανόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις που συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο μεταξύ στρατού και ΡΚΚ, στις νοτιοανατολικές επαρχίες Σιρνάκ, Ντιγιάρμπακιρ και Χακάρι. Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο δύο τοπικά στελέχη του ΑΚΡ δολοφονήθηκαν σε Βαν και Ντιγιάρμπακιρ και ως υπεύθυνοι εμφανίζονται οι Κούρδοι αυτονομιστές.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ευρέως αναπαράχθηκε θέμα της γερμανικής εφημερίδας «Σπίγκελ», σύμφωνα με το οποίο, οι συνθήκες που πέρυσι οδήγησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης ΑΚΡ παραμένουν και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και αυτό μιας νέας απόπειρας.

Τέλος, παρά την απόφαση των γερμανικών αρχών να απαγορεύσουν δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή του Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του G20, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, περιέγραψε τον Τούρκο ηγέτη ως «έναν σημαντικό προσκεκλημένο για εμάς».

Πάντως, σύμφωνα με τη «Βελτ», η Τουρκία έχει καταθέσει προφορικό αίτημα στη Γερμανία για να της «διαθέσει» λιμενικά σκάφη, με το επιχείρημα ότι οι συνεχείς επιχειρήσεις στο Αιγαίο έχουν παροπλίσει πολλά από αυτά που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα.

ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου

Διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, καθοδόν για τη Σύνοδο των G20, του 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, που γίνεται στις 7 - 8 Ιούλη στο Αμβούργο. Ο Κινέζος Πρόεδρος θα είχε χτες ανεπίσημο δείπνο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, ενώ οι επίσημες επαφές είναι προγραμματισμένες για σήμερα. Πρόκειται για την έκτη επίσκεψη του Σι στη Ρωσία, και την τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνονται και από τις δύο πλευρές, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση στις διμερείς σχέσεις και συζήτηση για ευρύτερα διεθνή ζητήματα. Αναμένεται επίσης να υπογραφούν συμφωνίες ύψους 10 δισ. ευρώ, σε διάφορους τομείς, με την Ενέργεια, τις υποδομές και την αγροτική οικονομία να ξεχωρίζουν. Επίσης είναι προγραμματισμένο ο Πούτιν να απονείμει στον Σι το μετάλλιο του Αγίου Ανδρέα, ως αναγνώριση για την προσφορά του στην ενίσχυση της σινορωσικής φιλίας και συνεργασίας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας το 14,3% στο σύνολο του εξωτερικού εμπορίου, και από τον Γενάρη μέχρι και τον Απρίλη του 2017 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 37%, φτάνοντας τα 24,5 δισ. δολάρια. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος εταίρος, με μερίδιο στο 9%.

Στα διεθνή ζητήματα ξεχωρίζει η αναφορά του Κινέζου Προέδρου, πριν αναχωρήσει για την Μόσχα, στο θέμα της εγκατάστασης των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα (THAAD), την οποία χαρακτήρισε ως «διατάραξη της στρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή, που απειλεί τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας». Επανέλαβε επίσης ότι το Πεκίνο πιέζει Ουάσιγκτον και Σεούλ να πάρουν πίσω την απόφαση για την ανάπτυξη της «ασπίδας» THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΙΡΑΝ
Συμφωνία 4,8 δισ. δολαρίων με την «Τotal»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο γαλλικός όμιλος «Total», ο οποίος ηγείται μιας διεθνούς κοινοπραξίας με την κινεζική κρατική εταιρεία CNPCI, υπέγραψε χτες συμφωνία 4,8 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη ενός σημαντικού κοιτάσματος αερίου. Γίνεται έτσι η πρώτη δυτική εταιρεία του τομέα που επιστρέφει στο Ιράν, ανακοίνωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου. Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έχει υπογραφεί μετά το Γενάρη του 2016, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία αφορά ένα τμήμα του υπεράκτιου κοιτάσματος του Νότιου Pars του Ιράν, που συνορεύει με το αντίστοιχο κοίτασμα του Κατάρ.

Ο γαλλικός κολοσσός έχει το 50,1% της κοινοπραξίας, η κινεζική εταιρεία το 30% και η ιρανική «Petropars» το 19,9%, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «Total», Πατρίκ Πουγιανέ, σημείωσε ότι «η συνεργασία θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα».

Αξιωματούχοι αναμένουν ότι η συμφωνία θα φέρει αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου σε περίπου 600 εκατ. κυβικά μέτρα από τα σημερινά 540 εκατ. κ. μ., ενώ θα αναπτυχθεί η λεγόμενη 11η φάση του Νότιου Παρς, με 30 εξορύξεις και δύο μονάδες παραγωγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ