ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ανακαταλήψεις εδαφών

Από τις μάχες κοντά στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου
Από τις μάχες κοντά στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συγκρούσεις σε προάστια της Δαμασκού, στη νότια και βόρεια Συρία και στη μεθόριο της χώρας με το Λίβανο σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ρωσία, σε συνεργασία με Ιράν και Τουρκία, προωθεί το σχέδιο για τη δημιουργία των λεγόμενων τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε περιοχές της πρωτεύουσας, της νότιας επαρχίας Ντεράα, της βόρειας επαρχίας Ιντλίμπ και της κεντρικής επαρχίας Χομς.

Ειδικότερα, ο συριακός στρατός, σε συνεργασία με μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», συνέχισε το τελευταίο τριήμερο τις σημαντικές ανακαταλήψεις εδαφών στη μεθόριο της Συρίας με το Λίβανο, εκδιώκοντας από την περιοχή τζιχαντιστές οργανώσεων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα». Μετά από μάχες όπου φέρονται να σκοτώθηκαν 90 τζιχαντιστές και 13 μέλη της «Χεζμπολάχ», έχουν καταληφθεί οι λόφοι μεταξύ της λιβανέζικης μεθοριακής πόλης Αρσάλ και του συριακού μεθοριακού χωριού Φλίτα.

Παράλληλα, η γενική διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου τέθηκε σε ισχύ συμφωνία παύσης πυρός σε περιοχές της Ανατολικής Γκούτα (προαστίου της Δαμασκού που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών), μετά από συμφωνία που ανακοίνωσε η Ρωσία πως επήλθε στο Κάιρο, στη διάρκεια πρόσφατων διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους Σύρων αντικαθεστωτικών.

Το ίδιο διάστημα, στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες τζιχαντιστές από οργανώσεις της «Αλ Κάιντα» με «μήλο της Εριδος» το στρατηγικό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, που οδηγεί από τη Συρία στην Τουρκία. Πληροφορίες του σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» ανέφεραν πως «νικητές» των συγκρούσεων αναδείχθηκαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (HTS) και ηττημένοι οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αχράρ αλ Σαμ» (επίσης παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα»).

Νέα σφαγή αμάχων από βομβαρδισμό των ΗΠΑ

Μέσα σε όλα αυτά, και λίγα 24ωρα αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή αφενός πως έχουν συμφωνηθεί οι παράμετροι για τη δημιουργία των τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» και αφετέρου πως η παρουσία των ΗΠΑ στην εμπόλεμη χώρα «δεν έχει καμία νομική βάση», ανακοινώθηκε νέα σφαγή αμάχων στη διάρκεια βομβαρδισμού αεροσκαφών που συμμετέχουν στον συνασπισμό των ΗΠΑ. Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε χτες πως αεροπλάνα του συνασπισμού των ΗΠΑ διέπραξαν «νέα σφαγή, προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων» στην πόλη Αλ Μαγιαντίν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σε ώρα υψηλής κίνησης. Στους ίδιους βομβαρδισμούς αναφέρθηκε πως σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε «νευραλγικές» υποδομές της πόλης.

  • Στο βόρειο Ιράκ, όσο προχωρούν οι τελευταίες επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης, τόσο εντοπίζονται Ευρωπαίες που στρατολογήθηκαν από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Προχτές ανακοινώθηκε ότι μία 16χρονη Γερμανίδα, γνωστή ως «Λίντα Β.», συνελήφθη στη Μοσούλη. Μάλιστα η εισαγγελία της Δρέσδης επιβεβαίωσε πως η 16χρονη εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε στο Ιράκ, όπου δέχτηκε προξενική συνδρομή από τη γερμανική πρεσβεία.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση εντάσεων στις σχέσεις της με τη Γερμανία

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σταθερές παραμένουν οι «τριβές» στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, καθώς είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κόψει και να ράψει τη χώρα στα μέτρα του. Οι εναπομείναντες εξ όσων ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτευση φυλακίζονται και φιμώνονται».

Ακόμα, ο Σταϊνμάγερ επιδοκίμασε επιστολή του Γερμανού ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προς τους Τούρκους της Γερμανίας, εκτιμώντας ότι αυτοί αισθάνονται «πικρία» όταν «γκρεμίζονται» σχέσεις που χτίστηκαν μετά από χρόνια και «επομένως ήταν αναγκαίος ένας καλός λόγος προς τον τουρκικής καταγωγής πληθυσμό».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι μια από τις δημοκρατικότερες χώρες», όμως αυτή η εκτίμηση «δεν αφορά τον κ. Ερντογάν, αλλά την τουρκική κοινωνία στο σύνολό της». Πάντως, στην ίδια συνέντευξη, ο Αλτμάιερ απέρριψε το αίτημα αποκλεισμού της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Και στις δύο χώρες υπήρξαν στις δεκαετίες του '60, '70, '80 και '90 δικτατορίες, εν μέρει και ταυτόχρονα. Παρ' όλα αυτά και οι δύο παρέμειναν στο ΝΑΤΟ». Νέα παρέμβαση για τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος «θέτει σε κίνδυνο μια εταιρική σχέση αιώνων», συμπληρώνοντας ότι «είναι δραματικό, καθώς πραγματικά υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν, όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκβιάζουν». Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Emnid» εμφανίζει το 76% να θεωρεί «υπερβολική» την ανοχή που δείχνει το Βερολίνο προς τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, χαρακτήρισε «κατανοητή» την αντίδραση της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι «όλοι δείξαμε μεγάλη υπομονή με την Τουρκία, αλλά φαίνεται πως δεν το εκτίμησε» και μιλώντας για «καταστρεπτική τακτική» που «ακολουθεί η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την οποία καταδικάσαμε απερίφραστα. Παρά την αντίθετη ρητορική της απομακρύνεται ντε φάκτο ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές». Να σημειωθεί ότι ο συμπατριώτης του Χαν, ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, επανέλαβε πως στηρίζει «τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» εξηγώντας ότι η ΕΕ πρέπει «να επιδιώξει αντί της ένταξης μια συντεταγμένη συνεργασία μαζί της ως γείτονα».

Βέβαια, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών είπε πως η Τουρκία απέσυρε επισήμως αίτημα για γερμανική βοήθεια στην έρευνα σχεδόν 700 γερμανικών εταιρειών που θεωρούνται ύποπτες για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Μάλιστα, το Βερολίνο υποστήριξε ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είπε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η υποβολή της λίστας προέκυψε εξαιτίας ενός «επικοινωνιακού προβλήματος».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός επιτελάρχης Τζόζεφ Ντάνφορντ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα οριστικοποιήσει το αν θα αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «S-400» αλλά και ότι αν το έκανε «αυτό θα μας ανησυχούσε».
ΔΝΤ
Νέες εκτιμήσεις για την οικονομία σε ΗΠΑ - Βρετανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε «διορθωτική» πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε χτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον, εκτιμώντας ότι θα έχει μικρότερη ανάπτυξη κατά περίπου 0,3% σε σχέση με όσα είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Για το τρέχον έτος, εκτιμήθηκε ότι η οικονομία στις ΗΠΑ θα αναπτυχθεί όχι κατά 2,3% αλλά 2,1%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται η ανάπτυξη της οικονομίας να κυμανθεί στο 1,7% αντί του 2%.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη Βρετανία γίνονται σε μία κρίσιμη περίοδο όπου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως ορισμένοι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, όπως ο Μόρις Ομπσφιλντ, δήλωσαν «αδυναμία» να προβλέψουν ποιος ακριβώς θα είναι ο αντίχτυπος του Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, που θεωρείται, επί του παρόντος, η πέμπτη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία.

ΚΑΤΑΡ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επισκέψεις Ερντογάν και Μογκερίνι

ΡΙΑΝΤ.- ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.- ΝΤΟΧΑ.--

Προσπάθειες για την επίλυση της αντιπαράθεσης στις σχέσεις του Κατάρ με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και άλλες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, που σοβεί από τις αρχές του περασμένου Ιούνη με πρόσχημα τη «στήριξη της τρομοκρατίας», κατέβαλαν το τελευταίο 48ωρο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Ερντογάν, πραγματοποιώντας από την Κυριακή διήμερη περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Κατάρ, δήλωσε πως «κανείς δεν έχει πλέον συμφέρον στην παράταση της κρίσης». Στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Κυριακή με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον Σαουδάραβα υπουργό Αμυνας (και διάδοχο του θρόνου) Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Τζέντα, ζήτησε την τάχιστη επίλυση της κρίσης στις σχέσεις με το Κατάρ, στο έδαφος του οποίου ενεργοποιούνται ιδιαίτερα έντονα διάφορα τουρκικά μονοπώλια, πέρα από το γεγονός πως φιλοξενείται εκεί τουρκική στρατιωτική βάση.

Το βράδυ της Κυριακής, μετέβη στο Κουβέιτ και συνάντησε τον Κουβεϊτιανό σεΐχη Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Τζαμπάρ, επαινώντας τις προσπάθειές του για την εξεύρεση λύσης. Χτες το μεσημέρι μετέβη στο Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Ο τελευταίος δήλωσε «έτοιμος» για συνομιλίες με άλλες μοναρχίες του Κόλπου, θέτοντας ως βασικό όρο το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Κατάρ.

Και η Μογκερίνι στο Κουβέιτ

Νωρίτερα, βρέθηκε στο Κουβέιτ και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο πλαίσιο προώθησης των γεωπολιτικών συμφερόντων ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Συμφωνία ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συμφωνία για την «αναβάθμιση» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και ενίσχυσης της συνοριακής «ασφάλειας» υπέγραψαν προχτές στην Τεχεράνη οι υπουργοί Αμυνας του Ιράν Χοσεΐν Ντεγάν και του Ιράκ Ερφάν αλ Χιγιάλι.

Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η συμφωνία αφορά μνημόνιο κατανόησης που καλύπτει επίσης την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τη συνοριακή ασφάλεια, την επιμελητεία, τη στρατιωτική εκπαίδευση.

Οι σχέσεις Ιράν - Ιράκ έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση που πραγματοποίησαν το 2003 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, με στόχο την ανατροπή του Ιρακινού τότε Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν και την προώθηση των μονοπωλιακών και άλλων στρατηγικών συμφερόντων. Η συμφωνία αυτή ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, που δεν βλέπει με καλό μάτι την αύξηση της συνεργασίας ανάμεσα σε Βαγδάτη και Τεχεράνη, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει «ανησυχίες» σε βάρος της ιρανικής ηγεσίας, κατηγορώντας την για το ρόλο της σε πολέμους στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και αλλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ