ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας για τους τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνονται οι τριβές μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, με επίκεντρο τις εξελίξεις σε μέτωπα της Συρίας και ιδιαίτερα σε εκείνα όπου πρωταγωνιστούν στις συγκρούσεις κατά των τζιχαντιστών οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG, που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF).

Χτες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε τις απόψεις που εξέφρασε στις 27 Ιούλη, στη διάρκεια εκδήλωσης οργάνωσης «think tank» («δεξαμενής σκέψης») στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ, απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη «διεθνή συμμαχία» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Ο στρατηγός Μακγκούρκ κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία πως κάνει τα «στραβά μάτια» στις κινήσεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στα σύνορά της με τη Συρία και δη στην επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας πως η περιοχή, εξαιτίας της τουρκικής στάσης, έχει μετατραπεί σε «ασφαλή ζώνη τρομοκρατών της "Αλ Κάιντα"». Ο Τούρκος εκπρόσωπος κάλεσε τις ΗΠΑ αυτές πρώτες «να αντιμετωπίσουν το γεγονός πως υποστηρίζουν μία τρομοκρατική οργάνωση, όπως είναι η οργάνωση YPG των Κούρδων της Συρίας», που η Αγκυρα θεωρεί πως είναι «παρακλάδι» του ΡΚΚ. Τις κάλεσε επίσης «να σταματήσουν να παρουσιάζουν τους Κούρδους μαχητές σαν ήρωες».

Νωρίτερα, πάντως, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως συνέλαβε και απήγγειλε κατηγορίες κατά Τούρκων στρατιωτών που καταγράφηκαν σε βίντεο να κλωτσούν βάναυσα νεαρούς Σύρους πρόσφυγες. Στο πεντάλεπτο βίντεο, που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο, οι Τούρκοι στρατιώτες φαίνεται πως βρίζουν, ταπεινώνουν και κλωτσούν με μανία τέσσερις νεαρούς Σύρους που έχουν συλληφθεί αφού διέσχισαν τα σύνορα της χώρας τους με την Τουρκία.

Συριακές πιέσεις στον ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του και να διατηρήσει τη «διεθνή ειρήνη» και «ασφάλεια», σταματώντας τα εγκλήματα που πραγματοποιούν οι δυνάμεις που συμμετέχουν στον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Τόνισε ότι τα εγκλήματα αυτά γίνονται σε βάρος του συριακού λαού και ότι όλες οι χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Αυτά, ενώ την Κυριακή νεαρός δημοσιογράφος που δούλευε για λογαριασμό του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today» (RT) σκοτώθηκε από πυρά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ κάλυπτε τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς. Το θύμα λεγόταν Χαλέντ αλ Χατίμπ και ήταν 25 ετών. Μαζί με τον ρεπόρτερ σκοτώθηκε και ένας αξιωματικός του συριακού στρατού, ο οποίος δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα.

Αρνούνται να δικάσουν τον Μπλερ για εγκλήματα στο Ιράκ

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βρετανία απέρριψε χτες την προσφυγή του Ιρακινού στρατηγού, πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμπντούλ Ουαχίντ Σανάν αλ Ράμπατ, που κατηγορούσε τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Τζακ Στρο και Δικαιοσύνης Λόρδο Γκόλντσμιθ, για τη διάπραξη εγκλημάτων επίθεσης και εισβολής στο Ιράκ το 2003.

Το αστικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιρακινού στρατηγού, με πρόσχημα την ασυλία των πρώην αξιωματούχων.

ΗΠΑ
Περιοδεία του Μάικ Πενς σε Εσθονία, Γεωργία, Μαυροβούνιο

Στιγμιότυπο από τις χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου μετά τη συνάντησή του με ηγέτες της Βαλτικής στο Ταλίν
Στιγμιότυπο από τις χτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου μετά τη συνάντησή του με ηγέτες της Βαλτικής στο Ταλίν
ΤΑΛΙΝ.--

«Υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ στηρίζουν σταθερά το άρθρο 5 της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, που λέει πως μία επίθεση σε έναν από μας είναι επίθεση εναντίον όλων μας», δήλωσε χτες βράδυ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, στο Ταλίν, μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία).

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πρόσθεσε πως «η ασφάλεια είναι η βάση για την ευημερία μας» και διαβεβαίωσε τις χώρες της Βαλτικής ότι θα έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ «αν αντιμετωπίσουν επίθεση», π.χ. από τη Ρωσία. Συναντώντας την Κυριακή (οπότε ξεκίνησε την περιοδεία του σε Εσθονία, Γεωργία και Μαυροβούνιο) τον Εσθονό πρωθυπουργό, Γιούρι Ράτας, δήλωσε την προθυμία των ΗΠΑ να προσφέρουν στη χώρα φορητό αντιπυραυλικό σύστημα «Πάτριοτ» εδάφους - αέρος. Ζωηρό ενδιαφέρον για το ίδιο σύστημα εξέφρασε αργότερα και η Πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Βασικός στόχος των δηλώσεων Πενς ήταν να καθησυχαστούν οι χώρες της Βαλτικής ενόψει των μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων «Zapad» που σχεδιάζει στην περιοχή η Ρωσία σε συνεργασία με τη Λευκορωσία.

Αργότερα χτες βράδυ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναχώρησε για τη Γεωργία (που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) και ακολούθως σκοπεύει να μεταβεί στο Μαυροβούνιο το οποίο έγινε μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις 5 Ιούνη.

ΗΠΑ
Πρώην στρατηγός ο νέος προσωπάρχης στο Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ελπίδα πως ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, στρατηγός ε.α. Τζον Κέλι, θα κάνει «θεαματική δουλειά» στο Λευκό Οίκο και θα φέρει «στρατιωτική πειθαρχία», εξέφρασε χτες το απόγευμα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ορκωμοσία του στρατηγού στη θέση του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, έπειτα από την αποπομπή του προηγούμενου, Ελληνοαμερικανού Ρέινς Πρίμπους, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Ο Τραμπ αρνήθηκε ωστόσο ότι υπήρχε «χάος» στους κόλπους της κυβέρνησης από τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις υπουργών και συμβούλων.

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε να τερματίσει τις κρατικές πληρωμές στις ασφαλιστικές εταιρείες αν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει «γρήγορα» νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση και την Περίθαλψη, με σκοπό να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί το παρόν σύστημα που είναι γνωστό ως Obamacare. «Αν ένα νέο νομοσχέδιο Κοινωνικής Ασφάλισης και Περίθαλψης δεν εγκριθεί γρήγορα, οι πληρωμές στις ασφαλιστικές εταιρείες και οι πληρωμές στα μέλη του Κογκρέσου θα τερματιστούν πολύ σύντομα», ανέφερε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο «Twitter». Σε άλλο μήνυμά του μετέπειτα παρότρυνε τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στο Κογκρέσο να διεξαγάγουν νέα ψηφοφορία για το νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, η Ρεπουμπλικάνα γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς (που ήταν μία από τις τρεις γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων που καταψήφισαν την κατάργηση του προγράμματος Obamacare την Παρασκευή) δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι «είναι καιρός μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας να καταρτιστεί μία σειρά από νομοσχέδια για την Υγεία». Η γερουσιαστής από το Μέιν απηύθυνε έκκληση για «επιστροφή στην ομαλή νομοθετική διαδικασία», μέσω της επίλυσης προβλημάτων και της κατάρτισης νομοσχεδίων σε επίπεδο επιτροπής, πριν από την κατάθεσή τους για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην Ολομέλεια. Παράλληλα, τόνισε ότι το πρώτο μεγάλο ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι γερουσιαστές είναι «η σταθεροποίηση της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Σε εφαρμογή της απόφασης να προχωρήσει σε αντίμετρα κατά των ΗΠΑ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα την απέλαση 755 Αμερικανών πολιτών που σχετίζονται με τις διπλωματικές αποστολές στη Ρωσία, διπλωματών και άλλου προσωπικού. Θα μείνουν στη Ρωσία 455, όσοι και οι Ρώσοι που επιτράπηκε να μείνουν στις ΗΠΑ με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπ. Ομπάμα, που δεν άλλαξε η σημερινή του Ντ. Τραμπ. Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο διάστημα.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι συλλήψεις στην Τουρκία καλά κρατούν. Οπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εσωτερικών, την τελευταία βδομάδα συνέλαβε 1.098 ανθρώπους, με τους 831 να κρατούνται ως ύποπτοι για σχέσεις με τον ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση θεωρεί βασικό οργανωτή του περσινού πραξικοπήματος. Αλλοι 213 συνελήφθησαν ως ύποπτοι για σχέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), 46 ως ύποπτοι για σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ άλλα 8 άτομα κρατούνται για σχέσεις με «αριστερίστικες τρομοκρατικές οργανώσεις».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το περιεχόμενο του «Συμφώνου Φιλίας ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας» δημοσιοποίησε η κυβέρνηση των Σκοπίων, στο οποίο μεταξύ άλλων η Βουλγαρία φέρεται να δεσμεύεται πως θα «στηρίξει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας» στις προσπάθειες για τη λήψη πρόσκλησης ένταξης στο ΝΑΤΟ. Στο Σύμφωνο αναφέρεται ακόμα ότι οι δύο χώρες δεν έχουν καμία εδαφική διεκδίκηση η μία εις βάρος της άλλης. Αναφέρεται τέλος η συγκρότηση μίας «Κοινής Διακυβερνητικής Επιτροπής» το προσεχές τρίμηνο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τον πρώην υπουργό Πετρελαίου Σαχίντ Κακάν Αντμπασί αναμένεται να εκλέξει σήμερα, εκτός απροόπτου, η 342μελής πακιστανική Βουλή στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού, μέχρι να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο 65χρονος Σαχμπάζ Σαρίφ, αδελφός του παραιτηθέντος Την περασμένη Παρασκευή πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, μετά τις κατηγορίες για διαφθορά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περιστατικά επιθέσεων σε δημόσιους χώρους

Τέσσερα άτομα τραυμάτισε, πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών, ένας ένοπλος Κούρδος από το Ιράκ που τα ξημερώματα της Κυριακής άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο M16, αμερικανικής κατασκευής, στην είσοδο μιας ντισκοτέκ στην Κωνσταντία, στη νότια Γερμανία.

Η αστυνομία «βλέπει» προσωπικά κίνητρα πίσω από την επίθεση. Ο δράστης, ηλικίας 34 ετών, διέμενε από το 1991 στην περιοχή με καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη Γερμανία και ήταν ο γαμπρός του ιδιοκτήτη της ντισκοτέκ.

Αλλη επίθεση έγινε την περασμένη Παρασκευή με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ στο Αμβούργο, από την οποία πολλοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Ενας ύποπτος συνελήφθη στον οποίο φαίνεται να αποδίδονται κίνητρα «ισλαμιστικής τρομοκρατίας», αν και θεωρείται ότι δεν έδρασε οργανωμένα και επίσης φαίνεται να παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή. Σύμφωνα με τις αρχές είναι ο Αχμάντ Α. με καταγωγή από την Παλαιστίνη, γεννημένος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και είχε κάνει αίτηση ασύλου στη Γερμανία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση στην ιρακινή πρεσβεία

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ανέλαβαν χτες την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και κατοπινή έφοδο στο κτίριο της ιρακινής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σε αντίποινα για την πρόσφατη ανακατάληψη της Μοσούλης του βορείου Ιράκ από τον ιρακινό στρατό και τον εκτοπισμό μερικών χιλιάδων τζιχαντιστών.

Η επίθεση, που ξεκίνησε χτες το μεσημέρι με την ανατίναξη εκρηκτικών με τα οποία είχε ζωστεί βομβιστής αυτοκτονίας της οργάνωσης, έληξε μετά από οδομαχίες τεσσάρων ωρών, κατά τις οποίες, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, σκοτώθηκαν και οι τέσσερις δράστες που εισέβαλαν στο κτίριο της ιρακινής πρεσβείας, ενώ τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας Αφγανός αστυνομικός. Παρ' όλα αυτά, αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται πως είδαν κοντά στο κτίριο της ιρακινής πρεσβείας τις σορούς δύο Αφγανών αστυνομικών.

Στη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση ως «τρομοκρατική ενέργεια», ενώ πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ειδήσεων ανέφεραν πως ο Ιρακινός πρέσβης, μαζί με δύο υπαλλήλους της πρεσβείας, διέφυγαν εγκαίρως και βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην παρακείμενη αιγυπτιακή πρεσβεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ