Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας για τους τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνονται οι τριβές μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, με επίκεντρο τις εξελίξεις σε μέτωπα της Συρίας και ιδιαίτερα σε εκείνα όπου πρωταγωνιστούν στις συγκρούσεις κατά των τζιχαντιστών οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG, που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF).

Χτες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε τις απόψεις που εξέφρασε στις 27 Ιούλη, στη διάρκεια εκδήλωσης οργάνωσης «think tank» («δεξαμενής σκέψης») στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ, απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη «διεθνή συμμαχία» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Ο στρατηγός Μακγκούρκ κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία πως κάνει τα «στραβά μάτια» στις κινήσεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στα σύνορά της με τη Συρία και δη στην επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας πως η περιοχή, εξαιτίας της τουρκικής στάσης, έχει μετατραπεί σε «ασφαλή ζώνη τρομοκρατών της "Αλ Κάιντα"». Ο Τούρκος εκπρόσωπος κάλεσε τις ΗΠΑ αυτές πρώτες «να αντιμετωπίσουν το γεγονός πως υποστηρίζουν μία τρομοκρατική οργάνωση, όπως είναι η οργάνωση YPG των Κούρδων της Συρίας», που η Αγκυρα θεωρεί πως είναι «παρακλάδι» του ΡΚΚ. Τις κάλεσε επίσης «να σταματήσουν να παρουσιάζουν τους Κούρδους μαχητές σαν ήρωες».

Νωρίτερα, πάντως, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως συνέλαβε και απήγγειλε κατηγορίες κατά Τούρκων στρατιωτών που καταγράφηκαν σε βίντεο να κλωτσούν βάναυσα νεαρούς Σύρους πρόσφυγες. Στο πεντάλεπτο βίντεο, που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο, οι Τούρκοι στρατιώτες φαίνεται πως βρίζουν, ταπεινώνουν και κλωτσούν με μανία τέσσερις νεαρούς Σύρους που έχουν συλληφθεί αφού διέσχισαν τα σύνορα της χώρας τους με την Τουρκία.

Συριακές πιέσεις στον ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του και να διατηρήσει τη «διεθνή ειρήνη» και «ασφάλεια», σταματώντας τα εγκλήματα που πραγματοποιούν οι δυνάμεις που συμμετέχουν στον «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Τόνισε ότι τα εγκλήματα αυτά γίνονται σε βάρος του συριακού λαού και ότι όλες οι χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Αυτά, ενώ την Κυριακή νεαρός δημοσιογράφος που δούλευε για λογαριασμό του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today» (RT) σκοτώθηκε από πυρά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ κάλυπτε τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς. Το θύμα λεγόταν Χαλέντ αλ Χατίμπ και ήταν 25 ετών. Μαζί με τον ρεπόρτερ σκοτώθηκε και ένας αξιωματικός του συριακού στρατού, ο οποίος δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα.

Αρνούνται να δικάσουν τον Μπλερ για εγκλήματα στο Ιράκ

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βρετανία απέρριψε χτες την προσφυγή του Ιρακινού στρατηγού, πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμπντούλ Ουαχίντ Σανάν αλ Ράμπατ, που κατηγορούσε τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Τζακ Στρο και Δικαιοσύνης Λόρδο Γκόλντσμιθ, για τη διάπραξη εγκλημάτων επίθεσης και εισβολής στο Ιράκ το 2003.

Το αστικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιρακινού στρατηγού, με πρόσχημα την ασυλία των πρώην αξιωματούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ