Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πιέσεις για νέες διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΤΟΚΙΟ.- ΠΕΚΙΝΟ.--

Τον κλοιό περισσότερων οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων επιχειρεί να σφίξει γύρω από τη ΛΔ Κορέας για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε συνεννόηση με τους συμμάχους του σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, με φόντο τη συνέχιση της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων με τη μεγάλη δύναμη της περιοχής, την Κίνα. Το πρόσχημα είναι γνωστό: Η πραγματοποίηση νέων δοκιμών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της ΛΔ Κορέας, που έγιναν στο τέλος της περασμένης βδομάδας και τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θεωρούν πως συνιστά «απειλή».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ επιχείρησε μάλιστα χτες να υποβαθμίσει τη σημασία των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη ΛΔ Κορέας, κατηγορώντας και εκείνη, όπως νωρίτερα και ο Τραμπ, τον διεθνή οργανισμό για «αναποτελεσματικότητα» και την Κίνα για «λόγια και όχι πράξεις». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να συγκαλέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας πως «η Ουάσιγκτον έχει τελειώσει με τα λόγια σχετικά με τη Βόρεια Κορέα». Καλώντας την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να κάνουν «περισσότερα», επισήμανε ότι μία απόφαση του ΟΗΕ που «δεν κλιμακώνει ουσιαστικά τη διεθνή πίεση κατά της Βόρειας Κορέας δεν θα έχει καμία αξία».

Εμμεσες απειλές κατά της ΛΔ Κορέας εκτόξευσε παράλληλα και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που δήλωσε πως «όλες οι λύσεις είναι στο τραπέζι», τονίζοντας: «Οι συνεχιζόμενες προβοκάτσιες από το καθεστώς στη Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτες και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν χώρες της περιοχής και στον κόσμο που θα απομονώσουν οικονομικά και διπλωματικά περισσότερο τη Βόρεια Κορέα. Ομως, η εποχή της στρατηγικής υπομονής τελείωσε. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ηγείται συνασπισμού χωρών που θα πιέσει ώστε η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει μόνιμα το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα».

Επιπλέον, ο Αμερικανός διοικητής των αμερικανικών πολεμικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, στρατηγός Τέρενς Οσαγκνέσι, χαρακτήρισε τη ΛΔ Κορέας σαν «την πιο επείγουσα απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», τονίζοντας: «Εάν κληθούμε, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ξαφνική, θανατηφόρα και καταιγιστική χρήση πολεμικής ισχύος σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας».

Τι συμφώνησαν Τραμπ - Αμπε

Σε ένα τέτοιο κλίμα, νωρίς χτες το πρωί, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, και Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε. Συμφώνησαν για την ανάγκη επιτάχυνσης της ανάληψης «δράσης» κατά της ΛΔ Κορέας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της «διεθνούς κοινότητας» για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ζήτημα της ΛΔ Κορέας δεν έχουν αποδώσει ακόμη έναντι της «μονομερούς κλιμάκωσης της έντασης» από την πλευρά της Πιονγιάνγκ. Κάλεσε έτσι ιδιαίτερα τη Ρωσία και την Κίνα να αυξήσουν την πίεση και να κάνουν βήματα «για ανάληψη συγκεκριμένης δράσης».

Ας σημειωθεί πάντως πως αργότερα ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι Αμπε και Τραμπ «δεν συζήτησαν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας», ούτε και τι θα συνιστούσε το ξεπέρασμα των ορίων της «κόκκινης γραμμής» από την Πιονγιάνγκ.

Παρόμοια τηλεφωνική επικοινωνία επιδίωξε να έχει αργότερα ο Τραμπ και με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε - ιν. Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτη υψηλόβαθμο αξιωματούχο στη Σεούλ,«αν οι δύο ηγέτες συνομιλήσουν, είναι πιθανό ότι θα συζητήσουν τη στάση που τηρούν έναντι της Βόρειας Κορέας, τη στάση της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών έναντι της απειλής από την Πιονγιάνγκ, τον τρόπο επιβολής νέων κυρώσεων και άλλα θέματα».

Ως γνωστόν, το βράδυ της Παρασκευής η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, που ενίσχυσε τις πιθανότητες για την καταφορά πλήγματος στην επικράτεια των ΗΠΑ, προκαλώντας νέες «προειδοποιήσεις» από τον Τραμπ και την έκδοση καταδικαστικών ανακοινώσεων από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα.

Ο Τραμπ εξέφρασε το Σάββατο, με ανάρτησή του στο Twitter, «απογοήτευση» για την Κίνα, κατηγορώντας την ότι «δεν έχει κάνει τίποτα» για τις ΗΠΑ αναφορικά με τη ΛΔ Κορέας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αξιοποιήσει τη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή για να επαναλάβει τις αιτιάσεις κατά του μεγάλου εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως «οι ανόητοι ηγέτες μας στο παρελθόν επέτρεψαν στην Κίνα να κάνει εμπόριο ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, ενώ δεν κάνει τίποτε (σ.σ. η Κίνα) για εμάς σε σχέση με τη Β. Κορέα... Μόνο λόγια είναι!».

Η αντίδραση της Κίνας

Απάντηση στις αμερικανικές αιτιάσεις έδωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γενγκ Σουνγκ, που δήλωσε πως η Κίνα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την προώθηση «κατάλληλης απόφασης για την ΛΔ Κορέας», προχωρώντας σε ενέργειες «διαφανείς σε όλους». Αποσύνδεσε τις εμπορικές σχέσεις και δήλωσε ότι το ζήτημα των βορειοκορεατικών πυραυλικών δοκιμών «δεν προκαλείται από την Κίνα» και ότι για τη διευθέτησή του χρειάζονται «πολυμερείς προσπάθειες», ενώ επέκρινε την ύπαρξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Ν. Κορέα. Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ «να συνεργαστούν αρμονικά», χωρίς να ρίχνουν την ευθύνη στην Κίνα.

Παράλληλα, η κινεζική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Global Times» ανέφερε σε άρθρο της ότι το «λάθος μήνυμα του Τραμπ στο "twitter"» δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος, κατηγορώντας τον Αμερικανό ηγέτη ότι δεν κατανοεί τα ζητήματα που υπάρχουν. Παρόμοιο ήταν άρθρο και από τη «Λαϊκή Ημερησία», όπου σημειώνεται πως «η Πιονγιάνγκ είναι αποφασισμένη για την εξέλιξη του πυραυλικού και του πυρηνικού της προγράμματος και δεν νοιάζεται για τις πολεμικές απειλές από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα». Και διερωτάται: «Πώς θα μπορούσαν οι κινεζικές κυρώσεις ν' αλλάξουν την κατάσταση αυτή;».

Πτήσεις αμερικανικών υπερηχητικών βομβαρδιστικών

Πάντως, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις έναντι της ΛΔ Κορέας, διέταξαν την πραγματοποίηση πτήσεων δύο αμερικανικών στρατηγικών, υπερηχητικών βομβαρδιστικών τύπου B-1B να πετάξουν την Κυριακή πέταξαν πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης σε αντίδραση για την τελευταία πυραυλική δοκιμή αλλά και για την εκτόξευση πυραύλου «Hwasong - 14» που έγινε στις 3 Ιούλη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, τα βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από τη βάση στο Γκουάμ, ενώ στη διάρκεια της άσκησης αυτής πέταξαν σε σχηματισμό με μαχητικά αεροσκάφη της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Επιπροσθέτως, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως το Σάββατο πραγματοποίησαν στην Αλάσκα επιτυχή δοκιμή του αντιβαλλιστικού προγράμματος THAAD, που επιδιώκουν να αναπτύξουν στην Κορεατική Χερσόνησο και ευρύτερα, με απώτερο στόχο την Κίνα.

  • Ο Κιμ Γιονγκ-ναμ, πρόεδρος της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης στη Βόρεια Κορέα, αναχώρησε από την Πιονγιάνγκ χτες για το Ιράν, όπου και θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Χασάν Ροχανί για τη δεύτερη προεδρική του θητεία. Το ταξίδι του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου γίνεται μέσω Ρωσίας, ενώ αναμένεται ότι θα επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα στις 11 Αυγούστου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ