Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Επίδειξη ισχύος για την 90ή επέτειο ίδρυσης του στρατού

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επιθεωρεί τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση

Xinhua

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επιθεωρεί τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση
ΠΕΚΙΝΟ.--

Πολλαπλά συμβολική και γεμάτη μηνύματα για τους ισχυρότερους αντίπαλους της Κίνας στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα ήταν η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη βάση εκπαίδευσης «Ζουρίχε» της αυτόνομης επαρχίας της Εσωτερικής Μογγολίας, παρουσία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.

Η παρέλαση περίπου 12.000 στρατιωτικών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αεροπλάνων και χιλιάδων αρμάτων μάχης, η οποία έγινε για πρώτη φορά το 1949, μετά την ίδρυση της ΛΔ Κίνας, πραγματοποιήθηκε ενόψει της Μέρας του Κινεζικού Στρατού που εορτάζεται σήμερα, 1η Αυγούστου. Με αφορμή την 90ή επέτειο ίδρυσης του στρατού, οι κινεζικές δυνάμεις έδειξαν πάνω από 600 διαφορετικά οπλικά συστήματα, τα μισά εκ των οποίων φτιάχτηκαν μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, ανάμεσά τους 16 υπερσύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι, με στρατιωτική στολή, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του «να νικήσουν όλους τους εχθρούς εισβολείς και να εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας». Κάλεσε το στρατό να παραμείνει «επίλεκτη και ισχυρή δύναμη που θα είναι πάντα έτοιμη και ικανή για μάχη και για τη βέβαιη νίκη».

Βρετανικά αεροπλανοφόρα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε για μία ακόμη φορά τα σχέδια της Βρετανίας να αναπτύξει, το επόμενο διάστημα, τα δύο νέα της αεροπλανοφόρα «HMS Queen Elizabeth» και «HMS Prince of Wales» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λου Κανγκ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «ορισμένες χώρες εκτός της περιοχής επιμένουν να εντείνουν τις ταραχές ενώ η κατάσταση τείνει να γίνει ήρεμη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας». Κατήγγειλε μάλιστα τις προσπάθειες «υποκριτικής παρέμβασης στις υποθέσεις άλλων χωρών και περιοχών προκαλώντας χάος και ανθρωπιστική καταστροφή», αναγκάζοντας, όπως τόνισε, «τις χώρες σε αυτήν την περιοχή να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ