ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΔΕΣΦΑ
«Προσφορές» και προαναγγελίες με επίκεντρο τους στόχους του κεφαλαίου

Τις διεργασίες που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς σε ό,τι αφορά την Ενέργεια και την προσέλκυση επιχειρηματικών ομίλων - κολοσσών στον κλάδο, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι χτεσινές ανακοινώσεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες αλλά και το διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ. Διεργασίες, στο φόντο της «απελευθέρωσης» του κλάδου στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και των πολύ μεγάλων ανταγωνισμών μονοπωλίων, καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, και με δεδομένο τον «στρατηγικής σημασίας» στόχο του εγχώριου κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο προς την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η επίσημη προκήρυξη για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία ακόμη στο Ιόνιο. Είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, όπου είχε εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τον τύπο των συμβάσεων παραχώρησης των περιοχών όπου θα δραστηριοποιούνται οι πετρελαϊκοί όμιλοι, θέτοντας ως βασικό στόχο την επίσπευση των διαδικασιών επιλογής του εκάστοτε «αναδόχου».

Για την έναρξη ερευνών και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων περιοχών έχουν υπάρξει έντονες διεργασίες τους προηγούμενους μήνες και επαφές κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους των πετρελαϊκών ομίλων, με την κοινοπραξία «Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ» να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης και την «Energean Oil & Gas» για το Ιόνιο. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χτες ότι οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την «Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών» έχουν υπογραφεί και επίκειται η δημοσίευσή τους στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Στη συνέχεια και για διάστημα 90 ημερών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν επίσημα τις προσφορές τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάη είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε τρεις χερσαίες περιοχές, Αρτα - Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος στα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανία στην «Energean Oil», ενώ στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται ο φάκελος της κοινοπραξίας «ΕΛΠΕ - Total - Edison» για μια ακόμη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας.

Εξι επενδυτικά σχήματα για τον ΔΕΣΦΑ

Με την επίσημη «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» από έξι επιχειρηματικά σχήματα έληξε, χτες, η προθεσμία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Οπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον εξαγοράς εκδήλωσε ο πολυεθνικός όμιλος διαχείρισης υποδομών με έδρα το Λονδίνο «Macquarie Infrastructure and Real Assets», η κοινοπραξία των «Snam» (Ιταλία), «Enagas Internacional» (Ισπανία), «Fluxys» (Βέλγιο) και «Nederlandse Gasunie» (Ολλανδία), το κοινοπρακτικό σχήμα της ρουμανικής «Transgaz και της γαλλικής «GRTgas», η επίσης ισπανική «Regasificadora del Noroeste», που ειδικεύεται στη μεταφορά φυσικού αερίου, η βρετανική «Integrated Utility Services» (INTUS) και η «Powerglobe» με έδρα το Κατάρ. Σε αυτό το στάδιο θα γίνει η αξιολόγηση των συμμετοχών σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση του 66% της επιχείρησης είχε αναδείξει «νικήτρια» την αζέρικη κρατική εταιρεία «Socar», η οποία πρόσφερε περί τα 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ έπειτα από τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απαίτησε τη μείωση του μετοχικού ποσοστού των Αζέρων κάτω του 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για «παιχνίδι» των υποψήφιων αγοραστών ώστε να πέσουν οι προσφορές, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Σταθάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στα κεντρικά γραφεία του ΔΕΣΦΑ, είχε θέσει το τίμημα του προηγούμενου διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ως «βάση εκκίνησης» και για τη νέα διαδικασία, με δεδομένες και τις σύγχρονες υποδομές που διαθέτει ο ΔΕΣΦΑ, αλλά κυρίως τη θέση του εγχώριου δικτύου και τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή παράλληλα με την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του ΤΑΡ, που καθιστούν την επιχείρηση πραγματικό «φιλέτο» για τους ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι «Snam», «Enagas Internacional» και «Fluxys» είναι μέτοχοι και στον ΤΑΡ.

ΔΕΗ ΑΕ
Στρώνει το δρόμο για νέες περικοπές στο «κοινωνικό τιμολόγιο»

Να απαλλαγεί από το «κοινωνικό τιμολόγιο» και τον ειδικό φόρο καυσίμου των μονάδων στα νησιά ζητά η ΔΕΗ ΑΕ, επικαλούμενη τις «συνθήκες έντονου ανταγωνισμού» και τη «μνημονιακή υποχρέωση της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά σε επίπεδα κάτω του 50%».

Με την επιχειρηματολογία της η επιχείρηση επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της απελευθέρωσης και διευκολύνει την κυβέρνηση στις αποφάσεις της για αναπροσαρμογές προς τα κάτω όσων δικαιούνται ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο», ως το ελάχιστο μέτρο για να μπορούν να επιβιώσουν.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ζητά ευθέως να απομακρυνθούν από την εταιρεία οι δικαιούχοι του «κοινωνικού τιμολογίου», οι οποίοι, όπως αναφέρει, «όντας μη ελκυστικοί για τους άλλους προμηθευτές, παραμένουν αποκλειστικά (100%) στη ΔΕΗ» και είναι «μη ελκυστικοί» διότι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό!

Προτείνει μάλιστα οι δικαιούχοι καταναλωτές να επιδοτούνται από το κράτος (π.χ. με ειδικά κουπόνια) και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η εταιρεία επιβαρύνεται με ποσά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο, συνεπεία της υποανάκτησης των ΥΚΩ, ενώ ισχυρίζεται ότι εμποδίζεται και το άνοιγμα της αγοράς, καθώς «η Ενέργεια που καταναλώνεται για ΚΟΤ είναι της τάξης του 5 - 6% της συνολικής».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται τη στιγμή που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση προς το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για το νέο κοστολόγιο, με σκοπό, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, να «εξορθολογιστεί» ο τρόπος υπολογισμού και να «ενισχύονται πιο στοχευμένα» οι «ευάλωτες ομάδες». Να περάσουν δηλαδή από ακόμα «πιο ψιλή κρησάρα» από ό,τι σήμερα τα λαϊκά νοικοκυριά που δικαιούνται το ΚΟΤ.

Από την άλλη, η ΔΕΗ δεν χάνει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στα οικονομικά της με τα χρωστούμενα ποσά των ΥΚΩ, για να απαιτήσει απαλλαγή από τον ειδικό φόρο καυσίμου, τον οποίο πληρώνει για το Diesel και το Μαζούτ των μονάδων παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, αίτημα που καταθέτει από το 2005.

Πραγματοποιήθηκε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, 5 και 6 Αυγούστου, στη Θεσσαλονίκη, το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού. Το ΚΚΕ στο Συνέδριο εκπροσώπησε ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του Κόμματος, που στο χαιρετισμό του, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου κατά τη βίαιη διαδικασία της διαμόρφωσης έθνους - κράτους από την τουρκική αστική τάξη, σημειώνοντας πως «οι συνέπειες δεν ήταν ίδιες για όλους. Τους διωγμούς και τα βάσανα τα υπέστησαν κατά κύριο λόγο οι λαϊκοί άνθρωποι, η φτωχολογιά, καθώς αυτοί χρησιμοποιήθηκαν ερήμην τους για άλλους σκοπούς», έχοντας απέναντί τους την τουρκική αστική τάξη, αλλά και την ελληνική που χρησιμοποίησε αδίστακτα τους ελληνικούς και άλλους πληθυσμούς στον Πόντο ως μέσο πίεσης για τα δικά της ανταγωνιστικά συμφέροντα, εγκαταλείποντάς τους κυριολεκτικά την τελευταία κρίσιμη στιγμή στην τύχη τους, αλλά και αργότερα με την «υποδοχή» που τους επιφύλαξε στην Ελλάδα, καταδικάζοντάς τους για πολλά χρόνια στην ανέχεια και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προσπαθώντας να επιβάλει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε πρόσφυγες και ντόπιους εργαζόμενους. Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως το ΚΚΕ διαχρονικά στήριζε και στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη:

-- Στην Ημαθία θα περιοδεύσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Στις 10 π.μ., θα επισκεφτεί την Κονσερβοποιία «Venus» στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, και στις 11 π.μ. την ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, όπου θα μιλήσει στους εργαζόμενους και θα συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΒΖ.

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου:

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ διοργανώνει ποντιακό γλέντι στο Δροσάτο του Κιλκίς, στην ταβέρνα του «Μουστάκα». Η ορχήστρα θα αποτελείται από τους αδερφούς Ιακωβίδη, τον Δημήτρη Δαμιανίδη στη λύρα και το τραγούδι και τον Γιώργο Ιακωβίδη στο κλαρίνο.

-- Σε εκδήλωση της ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση στο κέντρο «Πουλάκου», στις Αιγιές Γυθείου, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στις 9 το βράδυ, στην πλατεία αγοράς Αγιάσου.

-- Οι ΚΟΒ Κάπης, Αργένου, Κλειούς και Σκαμιάς διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 9 το βράδυ, στην πλατεία της Αργένου.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία του Κηπουρειού, η ΚΟ Γρεβενών του ΚΚΕ θα προβάλει το ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Πούλμαν για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, διοργανώνοντας τη μετάβαση στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου για τον ΔΣΕ στο Γράμμο, το Σάββατο 19 Αυγούστου, δρομολογεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, στις 7.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για συμμετοχές απευθύνεστε στις Οργανώσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2310.286.546.

Μετάβαση διοργανώνει και η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 19 Αυγούστου με πούλμαν από Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Για συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2410.254.174 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 9 π.μ. - 1 μ.μ. Από τη Λάρισα το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 6 π.μ., από την πλατεία Λαού (Ωδείο).

Λεωφορεία από τα Γιάννενα δρομολογεί και η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ. Για συμμετοχές στις Οργανώσεις και στα τηλέφωνα 2651.033.501 και 2651.034.994.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ