Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
Στρώνει το δρόμο για νέες περικοπές στο «κοινωνικό τιμολόγιο»

Να απαλλαγεί από το «κοινωνικό τιμολόγιο» και τον ειδικό φόρο καυσίμου των μονάδων στα νησιά ζητά η ΔΕΗ ΑΕ, επικαλούμενη τις «συνθήκες έντονου ανταγωνισμού» και τη «μνημονιακή υποχρέωση της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά σε επίπεδα κάτω του 50%».

Με την επιχειρηματολογία της η επιχείρηση επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της απελευθέρωσης και διευκολύνει την κυβέρνηση στις αποφάσεις της για αναπροσαρμογές προς τα κάτω όσων δικαιούνται ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο», ως το ελάχιστο μέτρο για να μπορούν να επιβιώσουν.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ζητά ευθέως να απομακρυνθούν από την εταιρεία οι δικαιούχοι του «κοινωνικού τιμολογίου», οι οποίοι, όπως αναφέρει, «όντας μη ελκυστικοί για τους άλλους προμηθευτές, παραμένουν αποκλειστικά (100%) στη ΔΕΗ» και είναι «μη ελκυστικοί» διότι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό!

Προτείνει μάλιστα οι δικαιούχοι καταναλωτές να επιδοτούνται από το κράτος (π.χ. με ειδικά κουπόνια) και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η εταιρεία επιβαρύνεται με ποσά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο, συνεπεία της υποανάκτησης των ΥΚΩ, ενώ ισχυρίζεται ότι εμποδίζεται και το άνοιγμα της αγοράς, καθώς «η Ενέργεια που καταναλώνεται για ΚΟΤ είναι της τάξης του 5 - 6% της συνολικής».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται τη στιγμή που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση προς το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για το νέο κοστολόγιο, με σκοπό, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, να «εξορθολογιστεί» ο τρόπος υπολογισμού και να «ενισχύονται πιο στοχευμένα» οι «ευάλωτες ομάδες». Να περάσουν δηλαδή από ακόμα «πιο ψιλή κρησάρα» από ό,τι σήμερα τα λαϊκά νοικοκυριά που δικαιούνται το ΚΟΤ.

Από την άλλη, η ΔΕΗ δεν χάνει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στα οικονομικά της με τα χρωστούμενα ποσά των ΥΚΩ, για να απαιτήσει απαλλαγή από τον ειδικό φόρο καυσίμου, τον οποίο πληρώνει για το Diesel και το Μαζούτ των μονάδων παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, αίτημα που καταθέτει από το 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ