ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μπλεγμένο στους ανταγωνισμούς στην περιοχή

Με τις πλάτες της Τουρκίας συνεχίζει το ψευδοκράτος τις προσπάθειες αναβάθμισής του, «πατώντας» φυσικά στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Ερογλου, του Φλεβάρη του 2014, που προωθεί το νέο διχοτομικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη». Σχέδιο που, παρά την αποτυχία συμφωνίας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, είναι σταθερά στο τραπέζι. Χτες, όπως καταγράφουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, η ηγεσία του ψευδοκράτους προχώρησε σε σύσκεψη «υπουργών» και αξιωματούχων, για να διερευνηθεί η πρόταση που έχει κατατεθεί για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά από όπου έφυγαν με την εισβολή και κατοχή, με την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση. Δεν ανακοινώθηκε κάτι επίσημα, παρά μόνο ότι η σύσκεψη θα επαναληφθεί στις 16 Αυγούστου. Επίσης, τα σχέδια περί ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου είναι και αυτά στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, μιλώντας στο κανάλι «Haberturk», δήλωσε ότι οι εργασίες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα γίνουν με αποφασιστικότητα και στη Μεσόγειο, όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν από τη χώρα μόνη της, γιατί ως το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς θα χρησιμοποιεί το δικό της γεωτρύπανο, ή και σε συνεργασία με άλλες χώρες. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς, ουσιαστικά είναι μια απάντηση που επαναλαμβάνουν η Τουρκία και το ψευδοκράτος, ότι δεν θα αφήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλεύεται μόνη της τον ενεργειακό πλούτο.

Η ΕΝΙ προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ για την πορεία της δραστηριότητάς του στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, δηλώθηκε ότι περιμένει τα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται για λογαριασμό της γαλλικής «Τοtal» στο «οικόπεδο 11» ή «Ονησίφορος», για να καθορίσει τον επόμενο γεωτρητικό της στόχο στα τεμάχια «8», «6» και «3», στα οποία έχει πάρει άδεια.

Ειδικά το «οικόπεδο 8», στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, βρίσκεται τουλάχιστον 44 χιλιόμετρα μακριά από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει μια συνολική επιφάνεια περίπου 4,550 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με το βάθος να κυμαίνεται από 730 έως 2.560 μέτρα. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το υψηλότερο είναι η κορυφή του θαλάσσιου όρους του Ερατοσθένη, από το οποίο πηγάζει και το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ».

Για άλλη μια φορά γίνεται αντιληπτό ότι το Κυπριακό και η όποια «λύση» του είναι ενταγμένα σε ένα σύνθετο «παζλ» ανταγωνισμών αστικών τάξεων και τεράστιων μονοπωλιακών ομίλων, που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και με στρατιωτικά μέσα, γι' αυτό και βλέπουμε και συσσώρευση πολεμικών πλοίων, σε μια ευρύτερη περιοχή στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο που ήδη «φλέγεται».

  • Χτες έγινε γνωστό ότι με Προεδρικό Διάταγμα αποφυλακίστηκαν λόγω Δεκαπενταύγουστου οι 38 φυλακισμένοι για την υπόθεση της επένδυσης από το Ταμείο των εργαζομένων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, στο έργο «Aero Centre» στη Δρομολαξιά, κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ανάμεσά τους και ο Βενιζέλος Ζαννέτος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που είχε καταδικαστεί το 2015 με ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων με την κατηγορία του εκβιασμού. Σε δήλωσή του ο Β. Ζανέττος μίλησε για ολοκλήρωση μιας «δοκιμασίας που ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής πλεκτάνης και σκευωρίας, η οποία οργανώθηκε με κύριο στόχο να πλήξει το ΑΚΕΛ».
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες συλλήψεις αντιπολιτευόμενων

Παράλληλα με τις νέες συλλήψεις, συνεχίζεται και η δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αγκυρα

Copyright 2017 The Associated

Παράλληλα με τις νέες συλλήψεις, συνεχίζεται και η δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίστηκε και χτες στην Τουρκία το μπαράζ συλλήψεων που η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδέει με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016, την οποία αποδίδει στο δίκτυο του ιμάμη - επιχειρηματία, πρώην σύμμαχου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν κατά 35 ανθρώπων, περιλαμβανομένων εννέα δημοσιογράφων, που θεωρούνται μέλη του δικτύου. Κατηγορούνται ως μέλη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» και ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και ο διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Birgun», Μπουράκ Εκιτζί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολού», οι ύποπτοι φέρεται να ήταν χρήστες του «ByLock», μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων του δικτύου και μέλη του τμήματος ΜΜΕ του δικτύου.

Πάντως, μέχρι τώρα έχουν κλείσει περίπου 150 ΜΜΕ και σύμφωνα με την Ενωση Δημοσιογράφων γύρω στους 150 συναδέλφους τους βρίσκονται στη φυλακή, ενώ υπολογίζεται ότι κρατούνται γύρω στις 50.000 ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος και περίπου 150.000 υπάλληλοι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» θέλει να προχωρήσει από τη νέα σχολική χρονιά στην ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση του εκπαιδευτικού προγράμματος από τη θρησκεία του Ισλάμ (κατάργηση της διδασκαλίας της Θεωρίας της Εξέλιξης, ή δυνατότητα των ιμάμηδων να διδάσκουν στα σχολεία), κάτι που δημιουργεί αντιδράσεις σε σημαντικά τμήματα των εργαζομένων. Το ΚΚ Τουρκίας οργανώνει καμπάνια συλλογής υπογραφών ώστε να μην προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Καθημερινά πραγματοποιεί εξορμήσεις και ενημερώνει το λαό, τον καλεί να αντισταθεί στον σκοταδισμό και ταυτόχρονα να οργανώσει τον ταξικό αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παραμένουν «μπροστά» οι Χριστιανοδημοκράτες

Παραμένει η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο βασικά κόμματα του κεφαλαίου, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Infratest Dimap» για το ARD και την εφημερίδα «Die Welt», ενόψει εθνικών εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη.

Οι Χριστιανοδημοκράτες ανέρχονται στο 39%, οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν 24%. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (Linke) με 9% και ακολουθούν οι Πράσινοι, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και η αντιμεταναστευτική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 8%.

Στο μεταξύ, πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας στις 15 Οκτώβρη, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Βάιλ. Η βουλευτής των Πρασίνων, Ελκε Τβέστεν, προσχώρησε στους Χριστιανοδημοκράτες, γεγονός που στερεί από την κυβέρνηση του κρατιδίου την πλειοψηφία στην τοπική Βουλή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», στις παραπάνω εξελίξεις συνέβαλε και το γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» συνδιαμόρφωσε το περιεχόμενο κυβερνητικής ομιλίας του σοσιαλδημοκράτη τοπικού πρωθυπουργού σχετικά με το σκάνδαλο ρύπων το 2015.

Προηγείται το Λαϊκό Κόμμα στην Αυστρία

Στην Αυστρία, στην πρώτη θέση εμφανίζεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις το Λαϊκό Κόμμα (OVP), μπροστά στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 15 Οκτώβρη στη χώρα. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών για την εφημερίδα «Αυστρία» του Σαββάτου δείχνει πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του σημερινού ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς, με 34%. Τη δεύτερη θέση «μοιράζονται» το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO), που σήμερα συγκυβερνά με το ΟVP, και το ακροδεξιό εθνικιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων» (FPO) με 23%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 7% και η φιλελεύθερη «Νέα Αυστρία» (NEOS) με 5%.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
«Καβγάδες» για το «θεαθήναι»

ΟΣΛΟ.--

Για τη μείωση της φορολογίας του πλούτου και των επιχειρήσεων στη Νορβηγία «καβγαδίζουν» τα δύο βασικά κόμματα του κεφαλαίου, μπροστά στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στις 11 Σεπτέμβρη, και διαγκωνίζονται για το ποιος είναι καταλληλότερος να εφαρμόσει «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» και υπέρ της ανταγωνιστικότητας.

Σε προχτεσινή συζήτηση που οργάνωσε η φιλελεύθερη «δεξαμενή σκέψης» «Civita», μεταξύ της σημερινής πρωθυπουργού και αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος («Δεξιά»), Ερνα Σόλμπεργκ, και του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο τελευταίος κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση για «λάθος προτεραιότητες»: «Η φορολόγηση των επιχειρήσεων πρέπει να μειωθεί, καθώς κάτι τέτοιο φέρνει αποτελέσματα. Αλλά η συνεχής υποστήριξή σας στη μείωση της φορολόγησης του πλούτου δεν έχει καταγεγραμμένα αποτελέσματα», είπε. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν προσλάβει προσωπικό, αλλά ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη φορολόγηση του πλούτου;», είπε η Ε. Σόλμπεργκ. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, κερδισμένοι είναι και θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Επιπλέον, τα θέματα της Υγείας αποτελούν πεδίο «αντιπαράθεσης» των δυο κομμάτων, όχι όμως από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών. Η σημερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μετά τις εκλογές προτίθεται να επεκτείνει το σημερινό σύστημα «επιλογής εξειδικευμένων θεραπειών», που εισήγαγε το 2015, και να ενισχύσει τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Υγεία. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι Νορβηγοί μπορούν να κάνουν ορισμένες εξειδικευμένες θεραπείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία μέσω του εθνικού συστήματος της χώρας. «Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η αναμονή, αυξάνονται οι επιλογές των ασθενών και τα δημόσια νοσοκομεία γίνονται πιο αποτελεσματικά», δηλώνει το Συντηρητικό Κόμμα.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αντιτείνει πως ο αριθμός των ανθρώπων με ιδιωτική ασφάλιση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος στη Νορβηγία, ενώ πολλά νοσοκομεία έχουν εξοπλισμό και άδεια κρεβάτια, όμως δεν υπάρχει το προσωπικό να λειτουργήσει τα μηχανήματα και να φροντίσει περισσότερους ασθενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ