ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Τραμπ εντείνει τα παζάρια με NAFTA και Κίνα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι ΗΠΑ δεν θα αρκεστούν σε «διακοσμητικές» αλλαγές στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), δήλωσε χτες ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις με ομολόγους του από Καναδά και Μεξικό με επίκεντρο τη συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 23 χρόνια προσφέροντας νέες κερδοφόρες μπίζνες σε διεθνή μονοπώλια, καταργώντας στην ουσία πολλούς δασμούς που είχαν επιβληθεί στα σύνορα των τριών χωρών.

Ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, που έχει πάρει εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ώστε να εξυπηρετήσει ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «δεν ενδιαφέρεται για μερικές απλές ή μικρές αλλαγές» ούτε για εκσυγχρονισμό μερικών κεφαλαίων της NAFTA. Υποστήριξε ότι η ΝΑFTA «απέτυχε θεμελιωδώς απογοητεύοντας πολλούς, πολλούς Αμερικανούς», εκτιμώντας ότι εξαιτίας της έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 700.000 εργαζόμενοι στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι διαπραγματευτές της συμφωνίας σε Καναδά και Μεξικό υπερασπίστηκαν τη NAFTA χαρακτηρίζοντάς την «οικονομική επιτυχία», που «απλώς» θα πρέπει να «εκσυγχρονιστεί για να αντανακλά τις σημερινές οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές». Αντίθετη γνώμη έχουν πάντως στο Μεξικό οργανώσεις αγροτών και συνδικάτα εργατών που διαδήλωσαν κατά πολλές χιλιάδες την Τετάρτη κατά της NAFTA στην Πόλη του Μεξικού εκτιμώντας ότι η συμφωνία έπληξε τα συμφέροντά τους.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε εμπορικό πόλεμο»

«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο (...) Ελπίζουμε πως θα απόσχουν οι αρμόδιοι από τις προσπάθειες επίλυσης ενός προβλήματος του 21ου αιώνα με την ιδιοσυγκρασία του μηδενικού αθροίσματος που επικρατούσε τον 19ο ή τον 20ό αιώνα», δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσανγίνγκ, σχολιάζοντας μέρος των δηλώσεων που έκανε χτες ο επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μπάνον, πως οι ΗΠΑ είναι «σε οικονομικό πόλεμο με την Κίνα», προτείνοντας μεταξύ άλλων διάφορες κυρώσεις στις εξαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου. Η Χούα έκανε έκκληση για διάλογο προκειμένου, όπως τόνισε, «να διατηρηθεί υγιής και σταθερή η ανάπτυξη των σινοαμερικανικών σχέσεων».

Αφορμή για τις δηλώσεις της Χούα δεν έδωσαν μόνο οι δηλώσεις του Στίβεν Μπάνον αλλά και η εντολή που έδωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να ξεκινήσει επίσημα έρευνα ώστε να εξακριβωθεί εάν το Πεκίνο αναγκάζει τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να παραδώσουν τεχνογνωσία ώστε να έχουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Η εξέλιξη επικρίθηκε από το Πεκίνο ως προσπάθεια παραβίασης του «πνεύματος των διεθνών εμπορικών κανόνων» προειδοποιώντας ότι θα πάρει «όλα τα κατάλληλα μέτρα» εάν υποστούν πλήγμα κινεζικά μονοπώλια.

Αυτά ενώ, χτες, τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κατέδειξαν πως η Κίνα ξαναέγινε ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη που διατηρούσε το τελευταίο οκτάμηνο η Ιαπωνία ώσπου πούλησε, πριν από λίγο καιρό, αμερικανικά ομόλογα 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι, το αμερικανικό κρατικό χρέος που διακρατεί η Κίνα αυξήθηκε κατά 44 δισ. δολάρια φθάνοντας τον Ιούνη τα 1,15 τρισ. δολάρια.

Χτες, πάντως, ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), Ερικ Σβάιτσερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Neue Osnabracker Zeitung» υποστήριξε ότι «μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα είχε αρνητικές συνέπειες και για τη γερμανική οικονομία», η οποία επωφελείται από την καλή οικονομική κατάσταση των κύριων εμπορικών της εταίρων, που είναι σε αυτή την περίπτωση και οι ΗΠΑ και η Κίνα...

ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Συνέχεια της έντασης

ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Η μεθοριακή ένταση που επικρατεί το τελευταίο δίμηνο στις σινο-ινδικές σχέσεις με αφορμή τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ντόκλαμ, που βρίσκεται στα Δυτικά Ιμαλάια, στη μεθόριο Κίνας - Ινδίας - Μπουτάν, συνεχίστηκε χτες με αφορμή ένα βίντεο που δημοσιοποίησε το σινικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά» με τίτλο «Τα Επτά Ινδικά Αμαρτήματα».

Στο βίντεο η ανάπτυξη Ινδών στρατιωτών στη σινική πλευρά της περιοχής Ντόκλαμ στις 18 Ιούνη, ως αντίδραση για το άνοιγμα δρόμου από σινικά συνεργεία οδοποιίας, ερμηνεύεται ως «αντίδραση για το άνοιγμα μονοπατιού σε έναν κήπο», η ινδική κυβέρνηση αποκαλείται «χοντρόπετση», κατηγορείται πως «κοιμάται», ενώ η στάση των ινδικών αρχών παρομοιάζονται με εκείνη «ενός ληστή που μόλις μπήκε στο σπίτι σου και αρνείται να φύγει». Κατηγορείται επίσης η Ινδία πως στην προσπάθειά της να προωθήσει τα συμφέροντά της σε βάρος της Κίνας, καμώνεται τον «υπερασπιστή» των συνόρων του γειτονικού, μικρού ορεινού βασιλείου, Μπουτάν.

Μέρος του Τύπου στην Ινδία επέκρινε το βίντεο ως κακόγουστο με «ρατσιστική χροιά που παρωδεί τους Ινδούς».

Γεγονός, πάντως, είναι πως η ένταση στη μεθόριο Κίνας - Ινδίας, που το 1962 είχε προκαλέσει στο Ντόκλαμ διμερή μεθοριακή σύρραξη, αντανακλά ευρύτερους ανταγωνισμούς μεταξύ μονοπωλίων από τις οικονομίες δύο χωρών που μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες υπολογίζεται πως θα βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις των μεγαλύτερων καπιταλιστικών οικονομιών του πλανήτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας Αμερικανός στρατιωτικός σκοτώθηκε χτες στο ανατολικό Αφγανιστάν, στη διάρκεια κοινής επιχείρησης με τις αφγανικές δυνάμεις εναντίον τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Στις συγκρούσεις αυτές τραυματίστηκαν και άλλοι Αμερικανοί, αλλά και Αφγανοί στρατιώτες που χρειάστηκαν επείγουσα διακομιδή.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στο νοσοκομείο εισήχθη χτες ο 79χρονος αντιπολιτευόμενος ισλαμιστής ιερωμένος Μεχντί Καρουμπί, που βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό τα τελευταία έξι χρόνια, μερικές ώρες μετά την έναρξη απεργίας πείνας που ξεκίνησε την Τετάρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κάμερες παρακολούθησης που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο σπίτι του. Ο Καρουμπί τερμάτισε αργότερα χτες βράδυ την απεργία πείνας.

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΧΑ.-- Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα υποδεχτεί πολίτες του Κατάρ στο ετήσιο προσκύνημα (χατζ) φέτος στη Μέκκα, παρά τη διαμάχη που έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών από τον Ιούνη. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA είπε ότι το συνοριακό σημείο διέλευσης στη Σαλβά θα ανοίξει για Καταριανούς που έρχονται για προσκύνημα, χωρίς να χρειαστούν ηλεκτρονικές άδειες διέλευσης.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Η αποτελεσματικότητα αιματολογικής εξέτασης που εντοπίζει μεταλλάξεις στο DNA που προκαλούν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, επιβεβαιώθηκε σε πάνω από τους μισούς ασθενείς σε σύνολο 138 ατόμων, κάνοντας ερευνητές στο Σικάγο των ΗΠΑ να μιλούν πλέον για «άλμα» στην αξιοπιστία των λεγόμενων «υγρών βιοψιών».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε χτες ότι σε νέες επιδρομές των ΗΠΑ στην περιοχή Τζλίμπ της νοτιοδυτικής Σομαλίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Σομαλοί τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε χτες το πρωί τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί, όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» προσπάθησαν να τον σταματήσουν να εισέλθει στην Αίγυπτο από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Ο δράστης σκοτώθηκε επιτόπου, τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά του.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας αποφάνθηκε χτες πως είναι νομότυπη η αποστολή προσφύγων και μεταναστών, που ζητούν άσυλο στη χώρα, σε καταυλισμούς στην Παπούα Γουινέα. Το ίδιο 24ωρο, η Αυστραλέζα ακροδεξιά πολιτικός Πολίν Χάνσον, που ηγείται του ρατσιστικού κόμματος «Ενα Εθνος», εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο φορώντας μπούρκα, στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε με στόχο την απαγόρευσή της στην Αυστραλία.

ΚΑΜΠΑΛΑ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Το ένα εκατομμύριο ξεπερνούν πλέον οι Νοτιοσουδανοί πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε καταυλισμούς στην Ουγκάντα, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Υπολογίζεται ότι καθημερινά τον τελευταίο χρόνο εισέρχονται στην Ουγκάντα από το Νότιο Σουδάν τουλάχιστον 1.800 άτομα.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Μαζικές κηδείες εκατοντάδων θυμάτων

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.--

Σε ομαδικούς τάφους ενταφιάστηκαν χτες πολλά από τα εκατοντάδες θύματα των φονικών λασποπλημμυρών που έπληξαν στις αρχές της βδομάδας περιοχές της πρωτεύουσας της δυτικοαφρικανικής Σιέρα Λεόνε, Φρίταουν.

Οι αγνοούμενοι εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον 600. Στο νεκροτομείο του κεντρικού νοσοκομείου Connaught στο Φρίταουν, υπάρχουν εκατοντάδες σοροί θυμάτων που βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης και δεν είναι πλέον δυνατόν να αναγνωριστούν από συγγενείς αγνοουμένων.

Η κυβέρνηση του Προέδρου της Σιέρα Λεόνε, Ερνεστ Μπάι Κορόμα, συνεχίζει τις διεθνείς εκκλήσεις για βοήθεια καθώς οι υποδομές της χώρας στον τομέα της δημόσιας Υγείας παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτες, έπειτα και από τις καταστροφικές επιπτώσεις της φονικής επιδημίας του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» που είχε ξεσπάσει πριν από λίγα χρόνια. Ανύπαρκτες είναι βεβαίως και οι προδιαγραφές ασφαλείας για την κατασκευή πολλών κτιρίων στο Φρίταουν, που έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα στις τελευταίες πλημμύρες καθώς είχαν κτιστεί πάνω σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις που αποψιλώνονται από τα μονοπώλια εκμετάλλευσης ξυλείας ή από κατοίκους που αναζητούν καύσιμη ύλη για βασικές, καθημερινές ανάγκες.

Εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη Σιέρα Λεόνε έκανε έκκληση για βοήθεια σε χιλιάδες παιδιά που έχουν μείνει ορφανά και άστεγα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες στη Νότια Κορέα

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών. Από προχτές, οι αρχές στη Νότια Κορέα ερευνούν τα 1.239 πτηνοτροφεία της χώρας και μέχρι χτες από τις 876 φάρμες που είχαν ελεγχθεί, οι 66 αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσαν το παρασιτοκτόνο «fipronil». Μάλιστα, οι 62 από αυτές ήταν πιστοποιημένες σαν «βιολογικές»... Μεγάλες ποσότητες αυγών έχουν αρχίσει να καταστρέφονται, ενώ η προμήθεια των καταστημάτων με αυγά θα συνεχιστεί από σήμερα.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Neue Osnabrucker Zeitung» (NOZ), έχουν εισαχθεί περισσότερα από 28 εκατ. αυγά μολυσμένα με το τοξικό εντομοκτόνο, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστήριζε μέχρι τώρα ότι σε όλη τη Γερμανία είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία μόνο 10,7 εκατ. αυγά. Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας, τα οποία συνέλεξαν οι αρχές μέσω του συστήματος ενεργοποίησης συναγερμού της ΕΕ. «Ολες οι παρτίδες (των αυγών) ανακλήθηκαν», σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο. Σχεδόν 17 εκατ. αυγά, όμως, εξήχθησαν από την Κάτω Σαξονία σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας.

Στη Δανία, ανακοινώθηκε ότι δύο εταιρείες αγόρασαν 6,8 τόνους αυγών και 108 κιλά ομελέτας από πτηνοτροφεία που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών. Η αρμόδια δανέζικη αρχή σημειώνει ότι δεν βρέθηκε μεγάλη ποσότητα του τοξικού εντομοκτόνου. Οι δύο δανέζικες εταιρείες σκόπευαν να πουλήσουν αυγά και ομελέτες σε καντίνες, καφέ και εταιρείες κέτερινγκ, αλλά τα προϊόντα αποσύρθηκαν, καθώς το «fipronil» απαγορεύεται ακόμη και σε μικρές ποσότητες σε τρόφιμα που προορίζονται για κατανάλωση. Μέχρι ώρας, στη Δανία έχουν αναφερθεί 9 εταιρείες με μολυσμένα αυγά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ