ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Οχι» στις Συμβάσεις που επιβάλλουν εξαήμερη εργασία

Τις αλλαγές των Συμβάσεων, με τις οποίες η εργοδοσία στην επιχείρηση «Media Markt» επιβάλλει εξαήμερη εργασία, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Μέσα στο κατακαλόκαιρο η εταιρεία μετατρέπει όλους τους 8ωρους - 5θήμερους σε 6ήμερους. Μας δίνει μάλιστα και την "εναλλακτική επιλογή" να δεχτούμε 3 "σπαστά" είτε να γίνουμε 6ωροι!», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Επισημαίνει ακόμα ότι οι εργαζόμενοι που δεν δέχονται την αρνητική αυτή αλλαγή στις Συμβάσεις τους απειλούνται με απόλυση.

«Μας θέλουν χωρίς ρεπό, με ευέλικτα ωράρια για τις ανάγκες του κάθε καταστήματος, με σκοπό να "βγαίνει η δουλειά" με λιγότερο προσωπικό», εξηγεί το σωματείο και προσθέτει: «Θέλουν να ξεμπερδέψουν με όποιο δικαίωμα μας είχε μείνει. Μισθός - χαρτζιλίκι για δουλειά κάθε μέρα και τις Κυριακές. Οι θυσίες που μας ζητούν σήμερα να κάνουμε, είναι θυσίες δίχως τέλος!».

«Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στη Σύμβασή μας! Δεν παίζουμε με τις ζωές μας!», είναι η απάντηση των μελών του Συλλόγου που εργάζονται στην επιχείρηση. Απαιτούν από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις αλλαγές για όλους τους εργαζόμενους, και για όσους αναγκάστηκαν να υπογράψουν «με το πιστόλι στον κρόταφο», δηλαδή κάτω από το φόβο της απόλυσης.

«Αυτό που ζούμε είναι η συνέχεια του έργου όλου του προηγούμενου διαστήματος, με τις απολύσεις και τις μεμονωμένες αλλαγές συμβάσεων σε συναδέλφους που δούλευαν χρόνια. Αν δεν τους βάλουμε εμπόδιο εμείς, αυτές οι συνθήκες δουλειάς θα είναι καθεστώς παντού!», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι. Καλούν όλους τους συναδέλφους τους στην επιχείρηση, είτε υπέγραψαν είτε όχι, είτε είναι 8ωροι είτε 6ωροι, να οργανωθούν στο κλαδικό σωματείο και να δημιουργήσουν σωματειακές επιτροπές στα καταστήματα.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Καταγγέλλουν τη συμφωνία για μηδενικές αυξήσεις

Κατάπτυστη χαρακτηρίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ τη συμφωνία για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ακτοπλοΐα, στην οποία κατέληξαν προχτές η πλειοψηφία της ΕΕ της ΠΝΟ και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Εφοπλιστές και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, υπέγραψαν, για άλλη μια χρονιά, συμφωνία με μηδενικές αυξήσεις στη ΣΣΕ, «σε μία προαποφασισμένη συμφωνία στο παρασκήνιο, που συναλλάσσονται οι κοινωνικοί εταίροι, για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν: «Το κατάντημα της πλειοψηφίας της ΕΕ της ΠΝΟ είναι ότι αδιαφορεί για τον 4387/16, τις φορολογικές επιβαρύνσεις, το χτύπημα των συντάξεων. Τα σχέδιά τους φαίνονται στην τροποποίηση του ΠΔ 251/1981 "Ενδιαίτηση πλοιάρχου και πληρώματος Ελληνικών Εμπορικών Πλοίων", που καταργεί ειδικότητες και ΣΣΕ, κυρίως στις γενικές υπηρεσίες, εισάγοντας τον θεσμό του catering, ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις και υποβαθμίζοντας τη ζωή και την υγεία του συνόλου των ναυτεργατών».

Καλούν τους ναυτεργάτες να ανατρέψουν τα αντεργατικά σχέδια με οργάνωση, συμμετοχή στον αγώνα, συμπόρευση με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα. «Αυτές οι πολιτικές είναι καταδικασμένες από το σύνολο του ναυτεργατικού κόσμου, από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων», τονίζουν και διαβεβαιώνουν πως «οι αγώνες είναι μπροστά μας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Τέρμα στην ομηρία του επικουρικού προσωπικού μπορεί να δώσει η μόνιμη δουλειά

Να μπει τέρμα στην ομηρία και την κοροϊδία των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία (επικουρικοί, εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», εργολαβικοί, εργαζόμενοι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΑΕΔ) διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για «λύση» στο πρόβλημα του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων στα πρότυπα της κυβερνητικής ρύθμισης για τους συμβασιούχους των δήμων, το Σωματείο απαντά πως η μόνη λύση είναι η μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των νοσοκομείων.

Την περασμένη Κυριακή, από το Κέντρο Υγείας Ανωγείων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, προανήγγειλε «οριστική λύση» στο ζήτημα των επικουρικών γιατρών, κατ' αναλογία με τη ...λύση που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για τους συμβασιούχους των δήμων, με χρηματοδότηση δηλαδή των όποιων προσλήψεων από «ίδιους πόρους» των νοσοκομείων.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχει πρόθεση να μονιμοποιήσει όλους όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις αλλά ετοιμάζεται να πετάξει το μπαλάκι στις διοικήσεις των νοσοκομείων», αναφέρει το Σωματείο. Οπως εξηγεί, τα νοσοκομεία ανάλογα με τα έσοδά τους θα προκηρύσσουν τόσες θέσεις εργασίας όσες αντέχουν τα οικονομικά τους. Το υπόλοιπο μέρος του επικουρικού προσωπικού θα πάρει το δρόμο της απόλυσης. «Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η λύση που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες" που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, αμφισβητώντας επί της ουσίας την εξασφάλιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων προοπτικά από το κράτος», τονίζει το Σωματείο των Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Στα 24 τα κρούσματα μόλυνσης

Τα 24 έφτασαν τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, από την αρχή της περιόδου 2017 μέχρι τις 16/8/2017, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το σύνολο των διαγνωσμένων κρουσμάτων τα δεκαέξι (16) παρουσίασαν πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Αργολίδας (δήμοι Αργους - Μυκηναίων, Ναυπλιέων) ενώ μια μόλυνση από τον ιό καταγράφει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή της Αρκαδίας (δήμος Βόρειας Κυνουρίας). Υπενθυμίζεται ότι δύο ηλικιωμένοι, ένας 76χρονος και μια 90χρονη, και οι δύο από την περιοχή της Αργολίδας, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό το προηγούμενο διάστημα. Οσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση των ασθενών, στις 16/8 νοσηλεύονταν πέντε (5) συνολικά περιστατικά, τα δύο (2) σε ΜΕΘ και τα τρία (3) εκτός ΜΕΘ.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών), καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ο ιός επανεμφανίστηκε τη φετινή χρονιά, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας από την ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κ.λπ., καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.

Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων

Στους 928.304 ανήλθαν αθροιστικά («αναζητούντες» και «μη αναζητούντες» εργασία) οι άνεργοι τον Ιούλη του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ , που αφορούν την «εγγεγραμμένη» και όχι την πραγματική ανεργία, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Το επίδομα ανεργίας έλαβαν μόνο οι 97.818 (το 10,53% του συνόλου των ανέργων). Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 830.465 εμφανίζονται να αναζητούν εργασία και οι 97.839 όχι. Τον Ιούλη του 2016, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι («αναζητούντες» και «μη αναζητούντες» εργασία) ήταν 973.631.

Το 56,95% (519.473) του συνόλου των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών). Οι 484.937 είναι στην κατηγορία «αναζητούντων εργασία» και οι 34.536 στην κατηγορία «μη αναζητούντων εργασία». Τον Ιούλη του 2016 μακροχρόνια άνεργοι ήταν το 51,32% (499.691), στοιχείο που δείχνει την αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στις 8 Σεπτέμβρη η συνέντευξη Τύπου ενόψει ΔΕΘ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη, στις 12.00 το μεσημέρι.

Θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων του εργατικού κινήματος ενόψει της ΔΕΘ, το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους του ταξικού κινήματος το επόμενο διάστημα.

Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη διαδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6.30 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ