ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Νέες δεσμεύσεις και νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στο λαό

MotionTeam

Νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, μαζί με διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει ταχύτατα την τρίτη «αξιολόγηση» και να κάνει ακόμα πιο ευνοϊκό το περιβάλλον για την «επιχειρηματικότητα» και την προσέλκυση επενδύσεων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, οι οποίες δεν είχαν σε τίποτα να «ζηλέψουν» από αντίστοιχες παρεμβάσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υπηρέτησαν κι εκείνες το στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Στο πνεύμα αυτό, χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του ότι η ΝΔ και ένα κομμάτι της «κεντροαριστεράς» «συνεχίζουν να κάνουν αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει σήμερα και σε μια άποψη που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ο αντιευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να μας βγάλει από την Ευρώπη».

Παράλληλα με τα «δώρα» στο κεφάλαιο και τις δεσμεύσεις για επιτάχυνση της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να καλλιεργήσει και ψεύτικες προσδοκίες προς το λαό, ότι θα δει κι εκείνος τα «καλά» της ανάκαμψης του κεφαλαίου, όταν βέβαια οι «συνθήκες το επιτρέψουν» κι αφού πρώτα στρατευτεί στους στόχους του κεφαλαίου, που του τσακίζουν τη ζωή.

«Μποναμάδες» στο κεφάλαιο

Πολλές ήταν οι φορές που ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα υποτιθέμενο «νέο παραγωγικό μοντέλο», στην προσπάθειά του να συσκοτίσει ότι πρόκειται για το ίδιο παλιό και γνωστό «μοντέλο» που θεμελιώνεται στην εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζομένων για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οπως άλλωστε έκρυψε ότι η «ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης», για την οποία αναλώθηκε σε κομπασμούς, εδραιώνεται στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων, των ατελείωτων αντεργατικών μέτρων που διατηρεί και επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τσακίζουν την εργατική τάξη, γενικεύουν την ευελιξία και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, κάνουν τους χώρους δουλειάς εργασιακά γκέτο.

Ολα αυτά επιχείρησε να κρύψει ο πρωθυπουργός, που επαναλαμβάνοντας τα περί «υγιούς» επιχειρηματικότητας είπε: «Οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή και όχι με τις υπηρεσίες (...) δηλαδή αυτό που ονομάζουμε κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα (...) Αν δείτε στις επιχειρήσεις τους έχουν εξαιρετικές εργασιακές σχέσεις και πολύ υψηλούς μισθούς...», προσθέτοντας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις πως «το 2016 έγινε ρεκόρ στην Ελλάδα εξαετίας σε ξένες άμεσες επενδύσεις (...) Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις (...) έχει κάνει περισσότερα από κάθε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν για να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και πιστεύω ότι αυτό αρχίζει σιγά - σιγά και φαίνεται, διότι έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ενδεικτικά απαρίθμησε όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο: Την υπερκάλυψη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, τον οδικό χάρτη για την απομείωση του χρέους, την επιτυχημένη «έξοδο στις αγορές», την ανάκτηση του «κύρους» και της «γεωπολιτικής δυναμικής» της χώρας, τα δισ. ευρώ των προγραμμάτων για τη στήριξη των επενδύσεων, π.χ. αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πακέτο Γιούνκερ, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θεσμικές παρεμβάσεις όπως η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και άλλες στο Δημόσιο, με στόχο «ένα Δημόσιο αρωγό στη μεγάλη προσπάθεια της ανάκαμψης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να οικοδομήσουμε» κ.ά.

Προανήγγειλε ακόμα ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης «αξιολόγησης», προκειμένου να μην διασαλευτεί το θετικό για την καπιταλιστική οικονομία κλίμα, όπως και προσωπική του εμπλοκή στις επιτροπές διευκόλυνσης των επενδύσεων, προκειμένου «να δώσουμε το στίγμα της αποφασιστικότητας που έχουμε να προχωρήσουν ορισμένα επενδυτικά projects».

Ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Με γνώμονα άλλωστε τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου και την επιδίωξή του για γεωστρατηγική αναβάθμισή του, ο Αλ. Τσίπρας προεξόφλησε ενεργότερη ακόμα εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αξιοποιώντας για την ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τη συμμετοχή της αστικής τάξης στην ΕΕ, μιλώντας για το ότι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας. Της ανάκτησης της γεωπολιτικής δυναμικής και αξίας της χώρας».

Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος π.χ. στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στην περιβόητη «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, είπε πως «η οικονομία μας διψά για άμεσες ξένες επενδύσεις. Τι έπρεπε να κάνουμε, δηλαδή, εμείς; Να περιμένουμε πότε η Ευρώπη θα συνειδητοποιήσει ότι στρατηγικά έχει όφελος να μην αφήσει ευρωπαϊκό χώρο σε άλλες χώρες; (...) Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε, όταν η Ελλάδα (...) γίνεται "μήλον της έριδος", ας το πω έτσι, ανάμεσα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες και επενδυτικές στρατηγικές. Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αυτό είναι η τοποθεσία της (...) Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με αυτό το δόγμα για την εξωτερική μας πολιτική, μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική: Μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη (...) αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που μπορεί, όσο καμία άλλη, να συνεννοείται και να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον αραβικό κόσμο. Αυτό είναι μοναδικό. Δεν μπορούν άλλες χώρες της Ευρωζώνης να το κάνουν αυτό (...) Είναι στοιχείο της στρατηγικής μας ενόρασης για την εξωτερική μας πολιτική και για την προοπτική της χώρας».

Από τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού δεν έλειψε η προσπάθεια για το «ξέπλυμα» της ΕΕ, στον απόηχο και των σχετικών παρεμβάσεων από κοινού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας. Υποστήριξε εκ νέου το μύθευμα της δυνατότητας εκδημοκρατισμού της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων, λέγοντας πως «βασικό σημείο σύγκλισης των απόψεών μας, για το μέλλον της Ευρώπης, είναι η ανάγκη εκδημοκρατισμού (...) ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συμπέσουν διαφορετικές οπτικές...», προσθέτοντας πως «σημείο διαφοράς είναι ότι εμείς βάλαμε το αίτημα και της δημιουργίας όχι μόνο του Ευρωπαίου υπουργού των Οικονομικών, αλλά και του υπουργού των Κοινωνικών Υποθέσεων...».

Αθλιο εμπόριο ελπίδας

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επιχείρησε, στη γνωστή λογική «10 σου παίρνω ένα σου δίνω», να καλλιεργήσει κλίμα προσμονής στο λαό για ανταμοιβή των θυσιών του, προκειμένου να εκβιάσει τη συναίνεσή του στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενόψει και της τρίτης «αξιολόγησης». Ετσι, υποστήριξε πως «για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια σταθερή προοπτική για το μέλλον, πρέπει να φύγουμε από αυτήν την σκληρή επιτροπεία των μνημονίων. Ο μόνος τρόπος είναι να το καταφέρουμε με διαρθρωτικές αλλαγές, με μεταρρυθμίσεις (...) να πιάνουμε δηλαδή τους στόχους».

Αν ο λαός αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, τότε, ισχυρίστηκε, «δημιουργούμε και ένα δημοσιονομικό περιθώριο (...) που θα μας δώσει τη δυνατότητα από το 2019 και μετά να προβούμε στις αναγκαίες εκείνες διορθώσεις, που θα ελαφρύνουν, πρωτίστως, εκείνους που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο» και «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα (...) Αλλά, η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από το στόχο και άρα θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους».

Μάλιστα, αναγόρευσε σε καθήκον «κοινό για όλους, ανεξάρτητα από πολιτικές απόψεις ή κοινωνική θέση», τη στήριξη του δρόμου «μιας νέας ανάπτυξης», κοροϊδεύοντας ότι αυτή ταυτίζεται με «την Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης».

Παράλληλα, παίζοντας με την αγωνία ανέργων και όσων βουλιάζουν στην ανέχεια, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μέτρα που στην πράξη ενισχύουν τη μεγαλοεργοδοσία σαν μέτρα στήριξης των ανέργων και μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας σαν μείζονες φιλολαϊκές παρεμβάσεις!

Ετσι, εξήγγειλε προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και επιχορήγησης πρόσληψης μισθωτού, δηλαδή φτηνό ή τζάμπα εργατικό δυναμικό για θέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης και κακοπληρωμένες.

Μίλησε για πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν οι παροχές έχουν συμπιεστεί προς τα κάτω για όλους, ασφαλισμένους και μη, έκανε ανερυθρίαστα λόγο για προστασία της πρώτης κατοικίας, διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, κόμπασε για την εφάπαξ παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους, των οποίων το εισόδημα έχει τσακιστεί, για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για όσους βουλιάζουν στην εξαθλίωση και αποτελεί πρόκριμα κατάργησης των όποιων προνοιακών παροχών, κ.ά.

Δεν παρέλειψε τέλος τους κομπασμούς για το ταμείο μικροπιστώσεων προς τη «νεανική επιχειρηματικότητα» και τους αυτοαπασχολούμενους, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι όλοι οι νέοι μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες ή ότι μπορεί να ανασχεθούν φαινόμενα σύμφυτα του καπιταλισμού, όπως η ανεργία και η τάση συγκέντρωσης που ωθεί σε λουκέτο αυτοαπασχολούμενους. «Ενας νέος επιχειρηματίας, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή κάποιος που έχει μια μικρή επιχείρηση και θέλει να έχει ένα κεφάλαιο κίνησης και θέλει να φτιάξει μια επιχείρηση (...) θα έχει τη δυνατότητα να πάρει κεφάλαιο κίνησης έως 15.000 ευρώ από αυτό το Πρόγραμμα Μικροπιστώσεων», δήλωσε, προσθέτοντας πως «η μεγάλη μάστιγα της χώρας είναι η ανεργία των νέων ανθρώπων (...) πρέπει να κάνουμε το παν για να φτάσει σε επίπεδα κανονικότητας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαφήμισε στο κεφάλαιο την κυβέρνησή του ως τον καλύτερο «ντίλερ» των επενδυτών

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ:

«Η ομιλία του κ. Τσίπρα απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά στο κεφάλαιο, διαφημίζοντας την κυβέρνησή του ως τον καλύτερο "ντίλερ" των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτών. Στο λαό "πούλησε" "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" και ψεύτικες υποσχέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και ανακούφιση, τη στιγμή που έχει ήδη προδιαγράψει το εφιαλτικό του μέλλον.

Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η λεγόμενη "δίκαιη ανάπτυξη" αποτελεί μεγαλύτερη απάτη ακόμη κι απ' αυτήν της κατάργησης των μνημονίων, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγα χρόνια. Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει. Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που διαμορφώθηκε με τα μνημόνια. Οι επενδύσεις, το "GRINVEST", για το οποίο κομπάζει ο Αλ. Τσίπρας, απαιτούν χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για το κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις. Απαιτούν δηλαδή τσάκισμα του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το μέλλον που επιφυλάσσει ο Αλ. Τσίπρας για το λαό είναι η διαιώνιση των αντιδραστικών μνημονιακών ρυθμίσεων, τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα για 45 χρόνια, εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν στο προηγούμενο διάστημα και οι οποίοι φέρνουν νέες περικοπές στις συντάξεις και δραστική αύξηση των φόρων. Είναι τα νέα μέτρα για να προχωρήσει η τρίτη "αξιολόγηση", όπως η συρρίκνωση στο δικαίωμα της απεργίας και η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και ότι για κάθε απόκλιση από τις προβλέψεις για την οικονομία έχει ήδη κατοχυρωθεί νομοθετικά η λήψη νέων επώδυνων μέτρων.

Οσο για την ανεργία, η όποια μείωση θα είναι μέσω της επέκτασης της ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας, των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, της μετανάστευσης. Τα προγράμματα που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας ως προγράμματα στήριξης της νεολαίας, είναι προγράμματα στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με νέες επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας μίλησε χωρίς περιστροφές και επιτρέπει στον κάθε έναν να δει τον πραγματικό χαρακτήρα μιας αστικής κυβέρνησης. Εβγαλε το αριστερό προσωπείο και αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, ενός υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Γι' αυτό και η ομιλία του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η ομιλία μιας κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή κάθε άλλου κόμματος που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οδηγώντας το λαό στη χρεοκοπία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για να ανακτηθούν οι απώλειες και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες, να προετοιμάσουν την αντεπίθεση για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο οργάνωσης της κοινωνίας, όπου καταργώντας το κέρδος, οι ανάγκες του λαού και η ικανοποίησή τους έρχονται στο προσκήνιο».

ΝΔ - ΔΗΣΥ - ΠΟΤΑΜΙ
Κατηγορούν την κυβέρνηση για «ασυνέπεια» στην αντιλαϊκή πολιτική

Με πρόδηλη «αμηχανία» τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν τους «ύμνους» του πρωθυπουργού στους στόχους του κεφαλαίου και τις εκ νέου δεσμεύσεις του προς αυτό για ακόμα πιο γρήγορη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που και οι ίδιοι υπηρετούν.

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τον κατηγόρησε ότι «ανακάλυψε όψιμα τους επενδυτές». Οτι «πανηγυρίζει για τις επενδύσεις που ο ίδιος πολέμησε και ξεχνά τα εμπόδια που ο ίδιος υψώνει: Την υπερφορολόγηση, την πιστωτική ασφυξία, την εχθρότητα στην επιχειρηματικότητα, όλα όσα μπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις. Απ' το Ελληνικό, μέχρι τις Σκουριές. Ούτε μια λέξη για τα δισεκατομμύρια που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες». Επίσης, ότι «ο κ. Τσίπρας παίζει το κρυφτούλι για να αποφύγει τις αναγκαίες αλλαγές που θα ανοίξουν δουλειές για τους πολλούς».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με όσα είπε στη ΔΕΘ «υποδύθηκε τον Χάρι Πότερ εξαφανίζοντας τα προβλήματα» και ότι «μας απογείωσε σ' ένα φανταστικό παράδεισο που όλα είναι τέλεια», αλλά «οι πολίτες βιώνουν τους εξοντωτικούς φόρους, τις κομμένες συντάξεις, τις κατασχέσεις, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς, την διάλυση του κοινωνικού κράτους».

Το Ποτάμι ανέφερε ότι ο Αλ. Τσίπρας «την ίδια ώρα που μιλάει για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, κορυφαίοι υπουργοί του βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στις μεγάλες επενδύσεις και δεν χάνουν ευκαιρία να δείχνουν τις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις».

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζυμώνονται «συγκλίσεις» και «συνεννοήσεις»

Εμμεση πλην σαφή πρόταση συνεργασίας στην κεντροαριστερά έκανε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Οπως είπε, η κυβέρνηση σχεδιάζει «την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα σε μια λογική δημιουργίας προϋποθέσεων, συγκλίσεων και συνεννοήσεων» και προέτρεψε τη λεγόμενη κεντροαριστερά να αποσαφηνίσει με ποιον απ' τους δύο πόλους στο αστικό πολιτικό σκηνικό θα πάει. «Να συζητήσουν για τους όρους της στρατηγικής και πολιτικής σύγκλισης της επόμενης μέρας, που αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη, παρά είτε με τη Δεξιά είτε με την Αριστερά», ανέφερε.

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ σαν «εξαιρετική, έντιμη και ειλικρινή», πρόσθεσε όμως πως η επιλογή της απλής αναλογικής «θα δημιουργήσει, όχι μόνο άλλους συσχετισμούς, αλλά άλλον τρόπο σκέψης και άλλον τρόπο αντίληψης για τη διακυβέρνηση της χώρας, για την πορεία της χώρας και άλλον τρόπο λειτουργίας των πολιτικών δυνάμεων» και είναι πολύ πιθανό «σε ένα επόμενο διάστημα να υπάρχουν και κυβερνήσεις περισσότερων των δυο κομμάτων».

Αλλωστε, όπως παραδέχτηκε, οι διαφορές είναι πια απειροελάχιστες και η στρατηγική σύμπλευση διανοίγει δυνατότητες τέτοιων συνεργασιών. Οπως είπε, πάνω στα στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα «μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις και ανάμεσα σε κομμάτια που βρίσκονται παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Δεξιάς και παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Αριστεράς».

Για την αποδοχή ή όχι της πρόσκλησής του, τίποτε δεν αποκλείεται. Ενδεικτικά, ο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του νέου φορέα έκφρασης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είπε ερωτώμενος για τις «μετεκλογικές συνεργασίες»: «Οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε η συνεργασία να μην αποτελεί απλά μια μοιρασιά θέσεων εξουσίας που αργά ή γρήγορα οδηγεί σε εκφυλισμό. Οποιος απεργάζεται εκλογικές συμμαχίες πριν τις αποφάσεις του ελληνικού λαού, περιφρονεί τη δυναμική των εξελίξεων».

Ετερος διεκδικητής, ο Στ. Θεοδωράκης, είπε σχετικά σε ομιλία του: «Προτεραιότητά μας είναι η σύγκρουση με την καταστροφική πολιτική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν κάνουμε όλη αυτήν την προσπάθεια για να προκύψει ένα Κίνημα που θα μπαίνει τσόντα είτε αριστερά, είτε δεξιά. Θέλουμε ένα Κίνημα με μεγάλη δυναμική. Το τρίτο στέρεο πόδι σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον». Την ίδια ώρα, ακούγονται διάφορα περί διαφοροποίησης στελεχών του Ποταμιού από την απόφαση του Στ. Θεοδωράκη να μπει στη διαδικασία δημιουργίας του νέου φορέα, με τα εν λόγω στελέχη να βλέπουν προς τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η Φώφη Γεννηματά, αντιδρώντας σε δημοσκόπηση που την εμφανίζει με σχετικώς χαμηλά ποσοστά στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα, είπε μιλώντας για «αυλικούς» του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ότι «η βάση της μεγάλης Κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κόντρα στους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες τους» και ότι ο νέος φορέας «θα έχει αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική, πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς ποτέ να είναι ουρά και δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ».

Παρεμβαίνοντας στην όλη συζήτηση, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», υποστήριξε ότι η τέτοια «συζήτηση γίνεται για οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα (...) περιμένω να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Δεν μπορείς με υπαινιγμούς και γενικολογίες και αοριστολογίες και στερεότυπα να δώσεις απάντηση στις μεγάλες αγωνίες (...) Πρέπει να μιλήσουμε με άλλον τρόπο (...) να λέμε πλήρως την αλήθεια και πρέπει να δώσουμε ένα σχήμα διακυβέρνησης για το μέλλον». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επανέλαβε τη θέση ότι «η χώρα χρειάζεται ευρύτερη εθνική συσπείρωση και εθνική στρατηγική, με όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις. Το καθήκον του μεσαίου χώρου, το καθήκον του προοδευτικού κέντρου, της Κεντροαριστεράς, είναι να προτείνει τη στρατηγική αυτή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ