ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Σε ρυθμούς προετοιμασίας του συλλαλητηρίου της Πέμπτης

Απάντηση στην κυβερνητική φιέστα του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου» ετοιμάζουν σωματεία και φορείς του νησιού

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σε ρυθμούς προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, με το οποίο θα δώσουν απάντηση στην κυβερνητική φιέστα του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου», κινούνται σωματεία και φορείς της Κρήτης. Με εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που οργανώνουν την Πέμπτη 21/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κορνάρου, στο Ηράκλειο, την ίδια μέρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα δίνουν ένα ακόμα ρεσιτάλ κοροϊδίας από το βήμα του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου».

Σε κοινή τους ανακοίνωση για την κινητοποίηση, συνδικάτα του Ηρακλείου (Οικοδόμων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη»), η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ τονίζουν: «Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κυβερνητικές διακηρύξεις στη ΔΕΘ περί "δίκαιης ανάπτυξης", από τις περιφερειακές "αναπτυξιακές" φιέστες που ετοιμάζει η κυβέρνηση και στην Κρήτη! (...) Η ανάκαμψη και η έξοδος από τα μνημόνια που υπόσχεται η κυβέρνηση έχει ως προϋπόθεση την ακόμα μεγαλύτερη "κάμψη" των εργατικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Το δικό τους «παρών» στην κινητοποίηση ετοιμάζονται να δώσουν και σωματεία από τα Χανιά. Συγκεκριμένα, τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού και Συνταξιούχων αποφάσισαν σε σύσκεψη τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Παράλληλα, σχεδίασαν πρόγραμμα παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς, ώστε να συζητηθούν με τους εργαζόμενους τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης» και η απάντηση που πρέπει να δοθεί.

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει και οι μικρομεσαίοι αγρότες, μετά από σύσκεψη που έκανε την περασμένη βδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Κρήτης.

Σε ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων, Βουκολίων, Κάινας, Κολυμβαρίου, Κρυονερίδας, πρώην Δήμου Μύθημνας και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων τονίζουν: «Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αυτή η "δίκαιη ανάπτυξη" θα είναι "μια από τα ίδια και χειρότερα". Θα φέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα μας και λιγότερες επιδοτήσεις - ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια. Θα φέρει παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων, που συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Με τους μαζικούς και σκληρούς αγώνες μας, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στόχο έχουμε να βάλουμε κάποιο φρένο στην ΚΑΠ της ΕΕ και στη γενικότερη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 21/9 έχει πάρει και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, το οποίο διοργανώνει παράλληλα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μια μέρα πριν, αύριο Τετάρτη 20/9, στις 6 μ.μ., στην Καινούρια Πόρτα, την ώρα που θα πραγματοποιείται στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο» συζήτηση με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

«Εφυγε» ο σύντροφος Χρήστος Καλιόρης

«Εφυγε», σε ηλικία 95 χρόνων, ο σύντροφος Χρήστος Καλιόρης. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη 19/9/2017, στις 3 μ.μ., στο Γ' Νεκροταφείο και θα είναι πολιτική. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του συντρόφου:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον σ. Χρήστο Καλιόρη, ο οποίος "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Ο σ. Χρήστος Καλιόρης γεννήθηκε το Μάη του 1922. Από νωρίς μπήκε στη βιοπάλη, σε ηλικία 13 ετών δούλευε ήδη σε φούρνο στην Αθήνα. Ο πατέρας του Δημήτρης Καλιόρης ήταν αγρότης κι εργάτης για πολλά χρόνια στη Γαλλική Εταιρεία στα Μεταλλεία Λαυρίου.

Το Φλεβάρη του 1941, σε ηλικία 19 ετών, οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Στα χρόνια της Κατοχής έδρασε ως μέλος του Κόμματος μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Στον ΕΛΑΣ είχε διάφορα πόστα, διατέλεσε μέχρι καπετάνιος Λόχου. Επίσης, υπήρξε από τα πρώτα μέλη της ηρωικής Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών. Με την απελευθέρωση ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Αγίου Δημητρίου (Μπραχαμίου). Πήρε μέρος στα Δεκεμβριανά και συνελήφθη από τους Αγγλους. Οδηγήθηκε στην εξορία στην Ελ Ντάμπα. Επέστρεψε με τη Συμφωνία της Βάρκιζας, οπότε και δούλεψε μέσα από τις Οργανώσεις των Αρτεργατών. Το 1946 εκλέχτηκε οργανωτικός Γραμματέας στο Γραφείο της ΚΟΒ και μέλος της Α' Εργατικής Αχτίδας, ενώ ήταν επίσης Γενικός Γραμματέας στο σωματείο σιμιτεργατών και αντιπρόσωπος στο ΕΚΑ.

Ο σ. Χρήστος Καλιόρης πέρασε από τρεις δίκες, στη μία εκ των οποίων καταδικάστηκε σε θάνατο για την πολιτική του δράση. Φυλακίστηκε μέχρι το 1964 στις Φυλακές της Κέρκυρας. Αποφυλακίστηκε και το διάστημα 1964 - 1967 δουλεύει σε διάφορες χρεώσεις στην ΕΔΑ. Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας τον Απρίλη του 1967, φυλακίζεται ξανά και εξορίζεται από το 1967 έως το 1971 στη Γυάρο κι έπειτα στη Λέρο, στο Λακκί και το Παρθένι. Στις φυλακές και τις εξορίες στάθηκε αλύγιστος, είχε καθοδηγητικό ρόλο στην οργάνωση της ζωής στη φυλακή, στοιχείο κρίσιμο για την αντοχή των κομμουνιστών. Ηταν μέλος Γραφείου και αντιπρόσωπος Αχτίδας στις Φυλακές της Κέρκυρας.

Με τη μεταπολίτευση συνεχίζει τη δραστήρια δράση του μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης. Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κορυδαλλού.

Ο σ. Χρήστος Καλιόρης ήταν πάντα παρών στις μάχες που έδινε το Kόμμα, τον χαρακτήριζε η σεμνότητα και με την αταλάντευτη στάση του αποτέλεσε το παράδειγμα για τις νεότερες γενιές κομμουνιστών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Χρ. Καλιόρη εκφράζει και η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Ο σύντροφος Χρήστος Καλιόρης "έφυγε" πλήρης ημερών αφήνοντας ως παρακαταθήκη στο ΚΚΕ και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα την 76χρονη αγωνιστική πορεία του ως μέλος του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα μας εμπνέει και μας δίνει δύναμη η αλύγιστη στάση του τα 24 χρόνια που πέρασε στις φυλακές και τις εξορίες».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 8.30 π.μ. η Τόνια Γαρδούνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, θα επισκεφτεί το μηχανοστάσιο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη και στις 10.00 π.μ. το κεντρικό εργοστάσιο του Πειραιά, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους, μπροστά και στο 43οΦεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ.

-- Στις 9.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στο αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Βοτανικό, με επικεφαλής τον Ηλία Βάσση, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, στις 9.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στο αμαξοστάσιο ΟΣΥ στα Λιόσια, με επικεφαλής τον Ηλία Βάσση, στέλεχος του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα Καλύβια, στο δημαρχείο, η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής καλεί σε εκδήλωση με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές και με θέμα: «Ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών; Διαχείριση των δασών προς όφελος του λαού». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο μνημείο που βρίσκεται στο δρόμο Νιγρίτας - Σοχού, η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε εκδήλωση μνήμης για τη μάχη στο Τάσιουλουκ στις 14/9/1944. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Με «φιλοπεριβαλλοντικό» φερετζέ το νέο χαράτσι...

Την επιβολή νέου φόρου στους δημότες ως... «κίνητρο» για την ενίσχυση των ρυθμών ανακύκλωσης απορριμμάτων και ταυτόχρονα την έγκριση 27 νέων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα συνολικού ύψους 137 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελος.

Πιο συγκεκριμένα ο Σ. Φάμελος, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είπε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τα παραπάνω έργα και τη χρηματοδότησή τους από το υπουργείο Οικονομίας, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν και δύο νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία», το ένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το άλλο από πόρους που θα λάβουν οι Δήμοι. Αναφέρθηκε ακόμη στον νέο νόμο για την ανακύκλωση που, μεταξύ άλλων, όπως είπε θα αντιμετωπίσει «την φοροδιαφυγή στην καταβολή του τέλους ανακύκλωσης, η οποία αγγίζει σήμερα το 40%» ενώ θα δημιουργεί «κίνητρα και αντικίνητρα για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, με εισαγωγή του τέλους "πληρώνω όσο πετάω"».

Οπως είπε, οι Δήμοι που θα έχουν τη μεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη ταφής, επεξεργασίας, μεταφόρτωσης και οργάνωσης οργανικών αποβλήτων, σημειώνοντας ότι έτσι «καθίσταται κατανοητό στον πολίτη ότι τα τέλη που πληρώνει για τα απορρίμματα δεν συνδέονται με τα τετραγωνικά του σπιτιού του, αλλά με την περιβαλλοντική του συμπεριφορά, που αποτελεί στοιχείο περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τις «άδειες ρουτίνας» αξιώνει η «Eldorado»

Να εκδοθούν οι «άδειες ρουτίνας» για το έργο των Σκουριών, που δεν εμπλέκονται στη διαδικασία της διαιτησίας, ζητά με χτεσινή της ανακοίνωση η «Ελληνικός Χρυσός». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ορισμένες άδειες για το έργο των Σκουριών παραμένουν σε εκκρεμότητα» και «δεν υπάρχει κανένας νομικός ή συμβατικός λόγος για τη μη έκδοσή τους». Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα παραπέμφθηκε κι επίσημα στη «διαιτησία» η διελκυστίνδα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας, αναφορικά με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ