ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Τεταμένη κατάσταση πριν από το δημοψήφισμα

Από χτεσινή κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών στη Βαρκελώνη

Copyright 2017 The Associated

Από χτεσινή κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών στη Βαρκελώνη
«Μπαρούτι» μυρίζει στην Καταλονία, όπου παρά τις εκκλήσεις των διαφόρων αστών πολιτικών για «συγκράτηση και τήρηση της τάξης», τόσο η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας όσο και η τοπική ρίχνουν και άλλο «λάδι στην φωτιά», πριν το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία την Κυριακή, που έχει κριθεί παράνομο και αντισυνταγματικό. Στην Καταλονία συρρέουν άνδρες των μονάδων καταστολής από όλη την Ισπανία, προκειμένου να επιβάλουν να μην στηθούν κάλπες στους χώρους που έχουν προβλεφθεί, κυρίως σχολεία, με δεδομένο ότι η τοπική καταλανική αστυνομία «Mossos d' Escuarda» δεν είναι διατεθειμένη να αποτρέψει με κάθε τρόπο το δημοψήφισμα, όπως έχει διαταχθεί από την Ισπανική Εισαγγελία. Είναι καθημερινές οι δηλώσεις των επικεφαλής της και του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ότι «οι πολίτες θα ψηφίσουν την Κυριακή», όπως και της τοπικής αστυνομίας ότι δεν θα αποκλείσουν σχολεία αν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν επεισόδια.

Πάντως, ήδη από την Τετάρτη το βράδυ έχουν ξεκινήσει καταλήψεις και αποχές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) ενάντια στα μέτρα καταστολής του ισπανικού κράτους και προς υποστήριξη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Εχουν επίσης δει το φως της δημοσιότητας και καταγγελίες για πιέσεις σε εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να αποτρέψουν τις καταλήψεις. Επίσης, χτες, πυροσβέστες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ του δημοψηφίσματος.

Ταυτόχρονα, η ισπανική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνδρομή χωρών της ΕΕ ώστε να αποτρέψουν ενδεχόμενη είσοδο στην Καταλονία όπως λένε «ταραχοποιών στοιχείων», όπως λέει, από τα κράτη - μέλη.

Χτες το απόγευμα, πάντως, ο Κ. Πουιτζντεμόντ μίλησε σε υποστηρικτές του δημοψηφίσματος στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη, ευχαριστώντας μάλιστα διευθυντές σχολείων που του έδωσαν τα κλειδιά από τα κτίρια όπου σχεδιάζεται να στηθούν οι κάλπες. Θυμίζουμε ότι η εντολή της Εισαγγελίας είναι να αποκλειστούν όλα τα σημεία (σχολεία και λοιπά) όπου θα είναι ενδεχόμενα εκλογικά κέντρα, και να υποστούν διώξεις όποιοι συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος. Ετσι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις, και χιλιάδες κόσμου βρίσκονται στο δρόμο, αντιδρώντας δικαιολογημένα στα μέτρα καταστολής που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση.

Η όλη εξέλιξη είναι μέρος της σφοδρής ενδοαστικής σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας. Η διαδικασία στηρίζεται από ένα σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης της περιοχής, που αξιοποιεί τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα του ισπανικού κράτους (με τις ιδιομορφίες στη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα) και καταφέρνει να συσπειρώνει μικροαστικά στρώματα αλλά και εργαζόμενους στη βάση του λεγόμενου «δικαιώματος στην αυτοδιάθεση» και της «δημοκρατίας», βάζοντάς τους «κάτω από ξένες σημαίες» και ταυτόχρονα κρύβοντας την ουσιαστική αντίθεση, ανάμεσα στους καπιταλιστές και τους εργάτες. Η αντιπαράθεση με το «κεντρικό αυταρχικό κράτος» ωθείται από καπιταλιστές που βλέπουν να προωθούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους στην Καταλονία με κάποια μορφή μεγαλύτερης ανεξαρτησίας. Αυτό δεν αφορά όμως τα συμφέροντα των εργαζομένων, που είτε στο πλαίσιο του ενιαίου καπιταλιστικού ισπανικού κράτους, είτε της ανεξάρτητης καπιταλιστικής Καταλονίας, θα υφίστανται την ίδια εκμετάλλευση και δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αυτή την ουσιαστική πλευρά αναδεικνύει το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, που με τον Γραμματέα της ΚΕ Αστορ Γκαρσία, τα μέλη και τα στελέχη του καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να δυναμώσουν την οργάνωσή τους ενάντια στον ταξικό αντίπαλο, την ίδια την αστική εξουσία, σημειώνοντας ότι μόνο με ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με σοσιαλιστική εξουσία, μπορούν οι λαοί της Ισπανίας να ασκήσουν ουσιαστικά και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες και οι «βολιδοσκοπήσεις» για κυβερνητικό συνασπισμό

Aνεπίσημες «βολιδοσκοπήσεις», «διερευνητικές δηλώσεις» στον Τύπο, αλλά και «γκρίνια» για την πανωλεθρία των κομμάτων του «μεγάλου συνασπισμού» κυριαρχούν στη Γερμανία λίγες μέρες μετά τις εκλογές της Κυριακής, που ανέδειξαν πρώτους τους Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ. Πάντως, παρά τις όποιες πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη (και εντός των κομμάτων) και τις συζητήσεις για έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες - Φιλελεύθεροι - Πράσινοι), το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση με ένταση της εκμετάλλευσης και μείωση του εργατικού «κόστους», απαραίτητες προϋποθέσεις για να εξασφαλιστούν τα κέρδη του γερμανικού κεφαλαίου και να ενισχύσει τη θέση του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, αλλά ο στόχος είναι να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες στα τοπικά ΜΜΕ, η πρώτη «διερευνητική συνάντηση» της CDU με το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, CSU, θα γίνει στις 8 Οκτώβρη, με σκοπό να καταλήξουν σε κοινές θέσεις, προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους, ή ακόμη και τους Σοσιαλδημοκράτες, αν και οι τελευταίοι έχουν δηλώσει ότι «περνάνε» στην αντιπολίτευση.

Στις 24 Οκτώβρη, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Βουλής και την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να στηρίξουν οι CDU/CSU, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Η υποψηφιότητα Σόιμπλε για πρόεδρος της Βουλής χαιρετίστηκε από το FDP ως «σημάδι που έδειξε η καγκελάριος ότι βρίσκεται στην κατεύθυνση ενός πιθανού συνασπισμού "Τζαμάικα"», υπογράμμισε αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι. «Στην περίπτωση που το FDP συμμετάσχει στην κυβέρνηση, μια νέα δημοσιονομική πολιτική θα αποτελέσει ζητούμενο κεντρικής σημασίας», πρόσθεσε. Ως πιθανές επιλογές για τη διαδοχή Σόιμπλε, ο γερμανικός Τύπος αναφέρει από τους Φιλελεύθερους τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ, τον πρόεδρο του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, όπως και τον Β. Κουμπίτσκι. Σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε Χριστιανοδημοκράτη, «ακούγεται» ο υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν.

Στο μεταξύ, στους Σοσιαλδημοκράτες οι μεγάλες απώλειες που είχαν στις εκλογές έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις και διεργασίες. Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η εκλογή, με μεγάλη πλειοψηφία, της πρώην υπουργού Εργασίας (παραιτήθηκε από το αξίωμά της χτες), Αντρεα Νάλες, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD. Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρώην Σοσιαλδημοκράτη δημάρχου του Αμβούργου, Κλάους φον Ντόνανι, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, να παραιτηθεί, λέγοντας: «Από την αρχή ήταν μια λάθος επιλογή, έχει μια εντελώς λάθος προσέγγιση» και «έχει κάνει λάθη και σαν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου».

Μετανάστες και Ευρώπη στο επίκεντρο

Ηδη η συζήτηση που γίνεται μέσω του Τύπου και στο εσωτερικό των κομμάτων φανερώνει ότι τα υποψήφια κόμματα, για να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό - CDU/CSU, FDP (Φιλελεύθεροι) και Πράσινοι - έχουν σε μεγάλο βαθμό υιοθετήσει στην ατζέντα τους την «αντιμεταναστευτική πολιτική», που θεωρείται και η βασική αιτία ανόδου του ευρωσκεπτικιστικού - ρατσιστικού «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Πυρήνας αυτής της πολιτικής, ανεξάρτητα ποια μορφή θα πάρει τελικά, είναι: Μετανάστευση και προσφυγιά στη λογική της εισαγωγής εξειδικευμένων εργατικών χεριών με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Αλλά και ο ρόλος της ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, με τα κόμματα να «αγωνιούν» με τι όρους θα γίνει η εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης, ώστε το γερμανικό κεφάλαιο να βγει ενισχυμένο. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος του FDP, Κρ. Λίντνερ, αναφερόμενος στις «προτάσεις Μακρόν» σημείωνε: «Αν αναζητούνται νέες δυνατότητες επενδύσεων και τα λεφτά που υπάρχουν στις αγορές δεν επαρκούν, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε. Αν πρόκειται για την προώθηση κοινών εγχειρημάτων στη βιομηχανία στην Ευρώπη, το θέλουμε περισσότερο από τον καθένα. Αλλά, εάν η σκέψη είναι μέσω ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης να δημιουργηθεί ένας "αγωγός με χρήματα" από τη Γερμανία, προς άλλες χώρες της Ευρώπης, χωρίς δέσμευση για τη χρήση τους, δεν μπορεί να γίνει με μας».

Ανησυχίες για την «κυριαρχία της Γερμανίας» από τις γαλλικές προτάσεις, εξέφρασε η κοινοβουλευτική ομάδα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) σημειώνοντας ότι «ο Μακρόν θέλει η Γερμανία να είναι υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά χρέη. Πρότεινε έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, όμως απέρριψε τα παλιά χρέη να είναι κοινοτική υπόθεση».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Προς πρόωρες εκλογές

ΤΟΚΙΟ.--

Αναψε χτες και επίσημα το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ιαπωνία, μετά τη διάλυση της Βουλής, που ανακοινώθηκε με απόφαση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Σίνζο Αμπε. Η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες ενώ πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών θεωρείται η 22η Οκτώβρη.

Η απόφαση του Αμπε να προχωρήσει σε εκλογές συνδέεται με την ανάγκη επιτάχυνσης αντιλαϊκών σχεδιασμών τόσο σε επίπεδο οικονομίας (σ.σ. «διαφημίζει» ήδη αύξηση φόρων ως απαραίτητο εργαλείο για την επίσπευση «αναπτυξιακών» μεταρρυθμίσεων) όσο και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αλλωστε, η αναθεώρηση του Συντάγματος που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια (αίροντας τα τελευταία εμπόδια για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων) σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα με την οποία το ιαπωνικό κεφάλαιο διεκδικεί ισχυρό ρόλο και σημαντικό μερίδιο στην ευρύτερη περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, και όχι μόνο. Επιπλέον, οι εκλογές θα διεξαχθούν ενώ κλιμακώνονται οι εντάσεις γύρω από τη γειτονική Κορεατική Χερσόνησο, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και διεργασιών (σ.σ. είναι ενδεικτική, για παράδειγμα, η προσέγγιση Ιαπωνίας - Ρωσίας).

Συν τοις άλλοις, οι εκλογές αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση και σε ενδοαστικές διεργασίες. Με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά που απολαμβάνουν το κόμμα και ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αμπε, χτες ανακοινώθηκε πως το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ουσιαστικά θα «μετακομίσει» στο νεοσύστατο συντηρητικό κόμμα Κίμπο Νο Το (σ.σ. Κόμμα της Ελπίδας), το οποίο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Γιουρίκο Κόικε. Η Κόικε διατέλεσε υπουργός σε προηγούμενη κυβέρνηση του Αμπε, από την οποία όμως αποχώρησε και σήμερα είναι κυβερνήτης στην περιφέρεια του Τόκιο, προβάλλοντας την «ανάγκη επανεκκίνησης της Ιαπωνίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ