Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Τεταμένη κατάσταση πριν από το δημοψήφισμα

Από χτεσινή κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών στη Βαρκελώνη

Copyright 2017 The Associated

Από χτεσινή κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών στη Βαρκελώνη
«Μπαρούτι» μυρίζει στην Καταλονία, όπου παρά τις εκκλήσεις των διαφόρων αστών πολιτικών για «συγκράτηση και τήρηση της τάξης», τόσο η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας όσο και η τοπική ρίχνουν και άλλο «λάδι στην φωτιά», πριν το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία την Κυριακή, που έχει κριθεί παράνομο και αντισυνταγματικό. Στην Καταλονία συρρέουν άνδρες των μονάδων καταστολής από όλη την Ισπανία, προκειμένου να επιβάλουν να μην στηθούν κάλπες στους χώρους που έχουν προβλεφθεί, κυρίως σχολεία, με δεδομένο ότι η τοπική καταλανική αστυνομία «Mossos d' Escuarda» δεν είναι διατεθειμένη να αποτρέψει με κάθε τρόπο το δημοψήφισμα, όπως έχει διαταχθεί από την Ισπανική Εισαγγελία. Είναι καθημερινές οι δηλώσεις των επικεφαλής της και του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ότι «οι πολίτες θα ψηφίσουν την Κυριακή», όπως και της τοπικής αστυνομίας ότι δεν θα αποκλείσουν σχολεία αν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν επεισόδια.

Πάντως, ήδη από την Τετάρτη το βράδυ έχουν ξεκινήσει καταλήψεις και αποχές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) ενάντια στα μέτρα καταστολής του ισπανικού κράτους και προς υποστήριξη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Εχουν επίσης δει το φως της δημοσιότητας και καταγγελίες για πιέσεις σε εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να αποτρέψουν τις καταλήψεις. Επίσης, χτες, πυροσβέστες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ του δημοψηφίσματος.

Ταυτόχρονα, η ισπανική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνδρομή χωρών της ΕΕ ώστε να αποτρέψουν ενδεχόμενη είσοδο στην Καταλονία όπως λένε «ταραχοποιών στοιχείων», όπως λέει, από τα κράτη - μέλη.

Χτες το απόγευμα, πάντως, ο Κ. Πουιτζντεμόντ μίλησε σε υποστηρικτές του δημοψηφίσματος στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη, ευχαριστώντας μάλιστα διευθυντές σχολείων που του έδωσαν τα κλειδιά από τα κτίρια όπου σχεδιάζεται να στηθούν οι κάλπες. Θυμίζουμε ότι η εντολή της Εισαγγελίας είναι να αποκλειστούν όλα τα σημεία (σχολεία και λοιπά) όπου θα είναι ενδεχόμενα εκλογικά κέντρα, και να υποστούν διώξεις όποιοι συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος. Ετσι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις, και χιλιάδες κόσμου βρίσκονται στο δρόμο, αντιδρώντας δικαιολογημένα στα μέτρα καταστολής που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση.

Η όλη εξέλιξη είναι μέρος της σφοδρής ενδοαστικής σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας. Η διαδικασία στηρίζεται από ένα σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης της περιοχής, που αξιοποιεί τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα του ισπανικού κράτους (με τις ιδιομορφίες στη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα) και καταφέρνει να συσπειρώνει μικροαστικά στρώματα αλλά και εργαζόμενους στη βάση του λεγόμενου «δικαιώματος στην αυτοδιάθεση» και της «δημοκρατίας», βάζοντάς τους «κάτω από ξένες σημαίες» και ταυτόχρονα κρύβοντας την ουσιαστική αντίθεση, ανάμεσα στους καπιταλιστές και τους εργάτες. Η αντιπαράθεση με το «κεντρικό αυταρχικό κράτος» ωθείται από καπιταλιστές που βλέπουν να προωθούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους στην Καταλονία με κάποια μορφή μεγαλύτερης ανεξαρτησίας. Αυτό δεν αφορά όμως τα συμφέροντα των εργαζομένων, που είτε στο πλαίσιο του ενιαίου καπιταλιστικού ισπανικού κράτους, είτε της ανεξάρτητης καπιταλιστικής Καταλονίας, θα υφίστανται την ίδια εκμετάλλευση και δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αυτή την ουσιαστική πλευρά αναδεικνύει το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, που με τον Γραμματέα της ΚΕ Αστορ Γκαρσία, τα μέλη και τα στελέχη του καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να δυναμώσουν την οργάνωσή τους ενάντια στον ταξικό αντίπαλο, την ίδια την αστική εξουσία, σημειώνοντας ότι μόνο με ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με σοσιαλιστική εξουσία, μπορούν οι λαοί της Ισπανίας να ασκήσουν ουσιαστικά και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ