Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Αεροπορικό εμπάργκο και απειλές επέμβασης
  • Σταματούν από σήμερα στις 18.00 όλες οι διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια των κουρδικών πόλεων Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια
  • Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χ. Αμπάντι απαιτεί ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος πριν ξεκινήσει συνομιλίες

Από τα στρατιωτικά γυμνάσια Τουρκίας - Ιράκ στη Σιλόπη, κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν
Από τα στρατιωτικά γυμνάσια Τουρκίας - Ιράκ στη Σιλόπη, κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ.--

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, μετά τις αντιδράσεις που προκαλεί το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της 25ης Σεπτέμβρη.

Η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι αποφάσισε να επιβάλει από σήμερα στις 18.00 (τοπική ώρα) τον τερματισμό όλων των διεθνών πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια των δύο μεγαλύτερων κουρδικών πόλεων, Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια, επιτρέποντας μόνο τα εσωτερικά δρομολόγια προς τη Βαγδάτη. Παράλληλα, η ιρακινή κυβέρνηση συνέχισε τις πιέσεις στον Κούρδο Πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί, επιδιώκοντας τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του βορείου Ιράκ. Αυτά ενώ έχει ήδη συμφωνήσει με την Τουρκία να γίνονται μόνο μεταξύ Βαγδάτης και Αγκυρας οι συναλλαγές που αφορούν πετρέλαιο που παράγεται στο βόρειο Ιράκ και εξάγεται στην Τουρκία μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν. Η κυβέρνηση Χάιντερ ζήτησε επίσης την ανάπτυξη Ιρακινών παρατηρητών στα σύνορα του βορείου Ιράκ με γειτονικές χώρες, ενώ συνεχίζονται από την αρχή της βδομάδας οι στρατιωτικές «ασκήσεις» των στρατών του Ιράκ, του Ιράν και της Τουρκίας.

Το ταξιδιωτικό εμπάργκο στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, που αναμένεται να εφαρμοστεί από όλες τις ξένες αεροπορικές εταιρείες έπειτα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ιρακινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές, δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, δεδομένου ότι μετά τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, ο Τουρισμός είναι η επόμενη μεγάλη πηγή εσόδων για την οικονομία του ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ιρακινές ταξιδιωτικές εταιρείες με έδρα τη Βαγδάτη ανέβαλαν μέχρι νεωτέρας εκδρομικές εξορμήσεις σε τουριστικά θέρετρα του αυτόνομου Κουρδιστάν.

Επιπλέον, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του ιρακινού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, οι βουλευτές (πλην των Κούρδων) αποφάσισαν το κλείσιμο των μεθοριακών φυλακίων που είναι εκτός δικαιοδοσίας της Βαγδάτης, τονίζοντας ότι «τα εμπορεύματα που περνούν από εκεί» θα θεωρούνται «προϊόντα λαθρεμπορίου».

Μπροστά σε όλα αυτά, οι Κούρδοι αξιωματούχοι πρότειναν αργά προχτές το βράδυ να στείλουν αντιπροσωπεία στη Βαγδάτη για την έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Το αίτημά τους όμως απορρίφθηκε, καθώς ο Ιρακινός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Κούρδους αξιωματούχους παρά μόνο αν και όταν ακυρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Δευτέρας, στο οποίο το 92,73% των Κούρδων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας. «Δεν θα συζητήσουμε ποτέ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος... Θα επιβάλουμε τον ιρακινό νόμο σε όλη την περιοχή του Κουρδιστάν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπάντι.

Επίσης ο Αμπάντι ζήτησε και πάλι από το ιρακινό Κουρδιστάν να παραδώσει στις ομοσπονδιακές αρχές τον έλεγχο των δύο περιφερειακών αεροδρομίων των πόλεων Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια. Σε αυτή την απειλή ο υπουργός Μεταφορών του Κουρδιστάν Μαουλούντ Μπάουα Μουράντ απάντησε ότι τα δύο αεροδρόμια κατασκευάστηκαν με χρήματα του ιρακινού Κουρδιστάν και ότι το κλείσιμό τους θα «επηρεάσει τη βοήθεια που προσφέρει ο διεθνής συνασπισμός στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Οι τουρκικές πιέσεις

Το μοχλό εξίσου σθεναρών πιέσεων κρατά στα χέρια της και η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χτες, απευθυνόμενος στον Κούρδο Πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί, του είπε πως «έχει πέσει στη φωτιά» με την απόφασή του να μην ακυρώσει το δημοψήφισμα, τονίζοντας: «Εχεις λεφτά, πετρέλαια, τα πάντα... Θέλεις να γίνεις ανεξάρτητος. Εχεις 350 χλμ. σύνορα με μας. Το συζήτησες μαζί μας; Με το Ιράν ή την ιρακινή, ομοσπονδιακή κυβέρνηση; Η Συρία συμφωνεί; Οχι! Γιατί έκανες ένα τέτοιο βήμα; Το να κυβερνήσεις μία χώρα απαιτεί διαφορετικές ικανότητες από το να είσαι φύλαρχος!». Ο Ερντογάν, μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία, απείλησε το Κουρδιστάν με χερσαία επέμβαση ανάλογη με αυτή που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο του 2016.

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως επίκειται τριμερής διάσκεψη κορυφής μεταξύ Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν, ώστε οι τρεις χώρες «να συντονίσουν τα βήματά τους» μετά το κουρδικό δημοψήφισμα «και να ξεπεράσουν με τον καλύτερο τρόπο την κρίση». Δεν προσδιόρισε την τριμερή διάσκεψη χρονικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα γίνει μετά την προγραμματισμένη τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Ιράν την επόμενη βδομάδα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ιρακινό Κουρδιστάν, τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή τέθηκαν χτες το βράδυ στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στην Αγκυρα οι Πρόεδροι Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για εκλογές (2017-12-22 00:00:00.0)
Επιθέσεις του στρατού προβλέπουν οι Κούρδοι (2017-10-12 00:00:00.0)
Απειλές και προειδοποιήσεις μετά το δημοψήφισμα (2017-09-28 00:00:00.0)
Προχωράει το δημοψήφισμα, λέει ο Μπαρζανί (2017-09-21 00:00:00.0)
Τουρκικές πιέσεις για αναβολή του κουρδικού δημοψηφίσματος (2017-08-24 00:00:00.0)
Παζάρια Ολάντ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές... (2017-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ