Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Φορονομοσχέδια ενόψει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σαν «φορολογική μεταρρύθμιση - θαύμα για τη μεσαία τάξη» και ευκαιρία για «πρωτοφανείς» αυξήσεις μισθών, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και «επαναπατρισμού» αμερικανικών εταιρειών που έφυγαν στο εξωτερικό παρουσίασε αργά προχτές βράδυ στην Ινδιανάπολις ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, το πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα στο Κογκρέσο.

Μεταξύ άλλων, είπε πως θα απλοποιήσει και θα μειώσει τις βασικές φορολογικές κλίμακες από επτά σε τρεις με φόρους 12%, 25% και 35% για φυσικά πρόσωπα. Υποσχέθηκε να μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 35% στο 20% (αντί του 15% που διατυμπάνιζε έως και πριν από λίγους μήνες). Υποσχέθηκε να κατεβάσει το φόρο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 25% και να αυξήσει το αφορολόγητο όριο στα 24.000 δολάρια για ένα παντρεμένο ζευγάρι και στα 12.000 δολάρια για τους άγαμους. Ανακοίνωσε, ωστόσο, την εξάλειψη σειράς σημαντικών φοροαπαλλαγών για λαϊκά νοικοκυριά και μεσαία εισοδήματα, διατηρώντας μόνον τα φορολογικά κίνητρα για όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, ή κάνουν φιλανθρωπικές δωρεές. Ανακοίνωσε, επίσης, την επιβολή ενός νέου φόρου της τάξης του 25% για τους κατόχους εταιρικών μετοχών.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του ήταν μάλλον παραπλανητικοί, αφού για κάθε φόρο που υποτίθεται πως θα μειώσει για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά σκοπεύει να τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο με άλλους τρόπους. Οπως κάνει ήδη π.χ. με τη μείωση των δημοσίων δαπανών σε Υγεία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Πρόνοια κ.λπ. και την προώθηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μονοπώλια πολεμικών βιομηχανιών κ.ά. Ισχυρίστηκε ότι θα επιβάλει έναν «νέο» φόρο σε βάρος των υπερπλουσίων, όπως ο ίδιος, όμως την ίδια στιγμή αποσιώπησε τα σχέδιά του για κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την οποία και ο ίδιος διαθέτει.

Τέλος, ο Πρόεδρος Τραμπ απέφυγε τις αναφορές για τις πιθανώς δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν στον κρατικό προϋπολογισμό οι φοροαπαλλαγές και φορο-μειώσεις για τα αμερικανικά μονοπώλια και τους μεγαλοαστούς. Η «Επιτροπή για Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό», πάντως, τόλμησε μια πρώτη πρόβλεψη, εκτιμώντας ότι το κόστος της φορολογικής μεταρρύθμισης του Προέδρου Τραμπ αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία 10ετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ