Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Προς πρόωρες εκλογές

ΤΟΚΙΟ.--

Αναψε χτες και επίσημα το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ιαπωνία, μετά τη διάλυση της Βουλής, που ανακοινώθηκε με απόφαση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Σίνζο Αμπε. Η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες ενώ πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών θεωρείται η 22η Οκτώβρη.

Η απόφαση του Αμπε να προχωρήσει σε εκλογές συνδέεται με την ανάγκη επιτάχυνσης αντιλαϊκών σχεδιασμών τόσο σε επίπεδο οικονομίας (σ.σ. «διαφημίζει» ήδη αύξηση φόρων ως απαραίτητο εργαλείο για την επίσπευση «αναπτυξιακών» μεταρρυθμίσεων) όσο και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αλλωστε, η αναθεώρηση του Συντάγματος που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια (αίροντας τα τελευταία εμπόδια για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων) σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα με την οποία το ιαπωνικό κεφάλαιο διεκδικεί ισχυρό ρόλο και σημαντικό μερίδιο στην ευρύτερη περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, και όχι μόνο. Επιπλέον, οι εκλογές θα διεξαχθούν ενώ κλιμακώνονται οι εντάσεις γύρω από τη γειτονική Κορεατική Χερσόνησο, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και διεργασιών (σ.σ. είναι ενδεικτική, για παράδειγμα, η προσέγγιση Ιαπωνίας - Ρωσίας).

Συν τοις άλλοις, οι εκλογές αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση και σε ενδοαστικές διεργασίες. Με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά που απολαμβάνουν το κόμμα και ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αμπε, χτες ανακοινώθηκε πως το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ουσιαστικά θα «μετακομίσει» στο νεοσύστατο συντηρητικό κόμμα Κίμπο Νο Το (σ.σ. Κόμμα της Ελπίδας), το οποίο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Γιουρίκο Κόικε. Η Κόικε διατέλεσε υπουργός σε προηγούμενη κυβέρνηση του Αμπε, από την οποία όμως αποχώρησε και σήμερα είναι κυβερνήτης στην περιφέρεια του Τόκιο, προβάλλοντας την «ανάγκη επανεκκίνησης της Ιαπωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ