ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αναμετριούνται καθημερινά με τις ελλείψεις τα σχολεία

Από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Παρασκευή, οι οποίοι απαίτησαν μόνιμους μαζικούς διορισμούς

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Παρασκευή, οι οποίοι απαίτησαν μόνιμους μαζικούς διορισμούς
Ενώ ο υπουργός Παιδείας συνεχίζει να διατυμπανίζει ότι τάχα τα σχολεία επανήλθαν στην «κανονικότητα» και δεν υπάρχουν προβλήματα, υποσχόμενος ότι τα όποια κενά θα καλυφθούν έως τις 10 Οκτώβρη, εκπαιδευτικοί και μαθητές αναμετριούνται καθημερινά με τις ελλείψεις και την υπολειτουργία των σχολείων.

Ετσι, για παράδειγμα, στον Πειραιά, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καταγράφεται ότι απαιτούνται ακόμα 8 δάσκαλοι, 17 εκπαιδευτικοί Εικαστικών, 5 Αγγλικών, 12 γυμναστές, 7 μουσικοί, 3 εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής, 21 άτομα προσωπικό στις μονάδες Ειδικής Αγωγής, 10 εκπαιδευτικοί για Τμήματα Υποδοχής στα σχολεία που έχουν χαρακτηριστεί Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και 170 εκπαιδευτικοί για Παράλληλη Στήριξη.

Σοβαρά προβλήματα όμως συνεχίζουν να υπάρχουν και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου υπάρχουν κενά ακόμα και σε βασικά ή και πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

Ακόμα συνεχίζει να είναι βραχνάς για πολλούς μαθητές των ΕΠΑΛ το κλείσιμο, για άλλη μια χρονιά φέτος, πολλών τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων (της Β' και της Γ' ΕΠΑΛ αντίστοιχα) που βαφτίζονται ολιγομελή και δεν εγκρίνεται η λειτουργία τους, αναγκάζοντάς τους ή να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον ή να αλλάξουν ειδικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Πειραιά κλείνουν 22 τμήματα στα ΕΠΑΛ (18 ειδικοτήτων της Γ' τάξης και 4 τομείς της Β' τάξης). Σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες και οι μαθητές των ΕΠΑΛ της Πρέβεζας, όπου τα τελευταία 5 χρόνια οι διδασκόμενες ειδικότητες έχουν μειωθεί κατά 60%!

Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται όμως και σε Γενικά Λύκεια όπου τμήματα κατευθύνσεων είτε κλείνουν είτε συγχωνεύονται και λειτουργούν με υπερμεγέθη αριθμό μαθητών.

Στη Θήβα, όπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, «τρεις βδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, απειλούνται με κλείσιμο τα δύο τμήματα κατεύθυνσης στη Γ' Λυκείου στο Καπαρέλλι, το τμήμα Ψυκτικών και το τμήμα Οικονομίας στο ΕΠΑΛ Θήβας, το Νηπιαγωγείο Δομβραίνας - Χωστίων, ενώ δεν λειτουργούν οριστικά φέτος η Β' και η Γ' Λυκείου στη Δομβραίνα».

Εκδήλωση για τον Τσε Γκεβάρα

Στις 9 Οκτώβρη συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Γκεβάρα, το 1967 στη Βολιβία, από την CIA. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον Τσε, την Κυριακή 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο «Κρεμλίνο» (Καραΐσκου 119). Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Αττικής.

«Οσο κι αν προσπαθούν οι υπερασπιστές του συστήματος να ενσωματώσουν, να αποχρωματίσουν αυτήν την πρωτοπόρα ηρωική μορφή του κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος, 50 χρόνια μετά ο Τσε συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους αγώνες της νεολαίας και στη χώρα μας. Αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη στο σημερινό μας αγώνα για μια καλύτερη ζωή, στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ στο κάλεσμά της για την εκδήλωση.

Και προσθέτει: «Ο Τσε μαζί με τους συντρόφους του, όπως ο Φιντέλ Κάστρο, συγκρότησαν επαναστατικό στρατό. Παράλληλα με τη δράση των κομμουνιστών στις πόλεις, την παράνομη δουλειά που ανέπτυσσαν στους χώρους δουλειάς, την αγροτιά, τη νεολαία, πραγματοποίησαν την Κουβανική Επανάσταση για να ανατρέψουν τη δικτατορία των μονοπωλίων που εκμεταλλεύονταν τον κουβανικό λαό, να οικοδομήσουν τη νέα ανώτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό. (...)

50 χρόνια μετά κρατάμε ζωντανή τη φλόγα του αγώνα, της επαναστατικής πάλης! (...) Διδασκόμαστε από τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις του 20ού αιώνα που συγκλόνισαν τον κόσμο! Εμπνεόμαστε από τους επαναστάτες, όπως ο Τσε, για την καθημερινή μας πάλη στο σήμερα».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη μεγάλη κομμουνίστρια δασκάλα Ρόζα Ιμβριώτη

Την Ρόζα Ιμβριώτη, τη μεγάλη δασκάλα, τη συντρόφισσα του λαού, τιμάει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με μια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Τύρνας (Ελάτης), εκεί όπου το 1944 άρχισε τη λειτουργία του το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της Ρόζας Ιμβριώτη.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 8 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, και θα περιλαμβάνει χρονικό της ζωής της Ρόζας Ιμβριώτη, πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ και τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας.

«Συνοδοιπόρος και συμπαραστάτρια του λαού, πάντα στο πλευρό της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης γυναίκας και της νέας γενιάς. Την κέρδισε το δίκιο, ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση, την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Από νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες, τις ασπάστηκε και τις υπηρέτησε μέχρι την τελευταία της πνοή. Νωρίς στρατεύτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και το τίμησε μέχρι το θάνατό της.

Αντλούμε δύναμη από την ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη πάλη της, εμπνεόμαστε από τη στάση ζωής της, μελετάμε το έργο της γιατί η Ρόζα ανήκει στο μέλλον και αυτό υπηρέτησε», σημειώνει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της για την εκδήλωση η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή το 4σέλιδο «Νεολαία»

Εκτάκτως αυτήν τη βδομάδα το 4σέλιδο «Νεολαία» θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 6 Οκτώβρη. Λόγω της σημερινής απεργίας στα Μέσα Ενημέρωσης ο «Ριζοσπάστης» δεν θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη, ωστόσο το 4σέλιδο «Νεολαία», με συνέχεια του αφιερώματος «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία» και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, θα δημοσιευτεί στο φύλλο της ερχόμενης Παρασκευής.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ζητά εκπαιδευτικούς για το Λαϊκό Φροντιστήριο

Για μία ακόμη χρονιά ξεκινούν τα μαθήματα στο Λαϊκό Φροντιστήριο που λειτουργεί ο δήμος Χαϊδαρίου, το οποίο, όπως σημειώνει ο δήμος, «δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα σε εκείνα που η οικογένειά τους αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, να βοηθηθούν από έμπειρους καθηγητές και να ενισχύσουν τις γνώσεις τους».

Ο δήμος ενημερώνει ότι τη φετινή χρονιά ξεκινούν 110 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, από όλες τις τάξεις, και μαζί τους ξεκινούν 20 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων (μαθηματικοί, φιλόλογοι, φυσικοί, βιολόγοι, χημικοί κ.λπ.), που στηρίζουν την προσπάθεια εντελώς εθελοντικά και αφιλοκερδώς, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του Φροντιστηρίου.

Για την ακόμα πληρέστερη κάλυψη των διδακτικών αναγκών, ο δήμος Χαϊδαρίου καλεί για εθελοντική προσφορά καθηγητές να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους, τις διδακτικές τους ικανότητες και να προσφέρουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν, να ανταποκριθούν στις εξετάσεις, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 2132047237 (κα Μπελτεγρή). Συγκεκριμένα, ζητούνται εκπαιδευτικοί για τα παρακάτω αντικείμενα:

  • Χημεία και Φυσική Γυμνασίου
  • Αρχαία, Εκθεση, Φυσική και Μαθηματικά Α' Λυκείου
  • Βιολογία Β' Λυκείου
  • Ιστορία και Μαθηματικά Γ' Λυκείου.
Από την Πέμπτη αρχίζουν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές

Από την Πέμπτη 5 Οκτώβρη οι φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ που το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής. Η σχετική προθεσμία λήγει την Παρασκευή 13 Οκτώβρη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή μετεγγραφών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr (ή μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου) προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, λίγες μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Επιπλέον, από χτες Δευτέρα έχει ανοίξει η διαδικασία υποβολής αίτησης για κατ' εξαίρεση μετεγγραφή, που αφορά ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι αιτήσεις για κατ' εξαίρεση μετεγγραφή μπορούν να γίνονται έως και την Τρίτη 31 Οκτώβρη, στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων (Α. Παπανδρέου 37 - 151.80 - Μαρούσι), προς την Επιτροπή κατ' Εξαίρεση Μετεγγραφών της παρ. 9 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ