ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Δίνουν με επιτυχία τη μάχη της 48ωρης απεργίας

Στο επίκεντρο των ταξικών δυνάμεων η πάλη για ενιαία ΣΣΕ, με ανάκτηση απωλειών, σταθερή δουλειά και κατάργηση των απαράδεκτων διαχωρισμών των εργαζομένων

Από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της απεργίας
Από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της απεργίας
Στη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, με αίτημα αιχμής την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Σήμερα, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι.

Χτες το πρωί, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο ΝΥΜΑ στην πλατεία Βικτωρίας και κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) στον ΟΤΕ, που έδωσαν παράλληλα τη μάχη των απεργιακών περιφρουρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν το βήμα και απήργησαν, «νέκρωσαν ολόκληρα τμήματα σε όλη την Ελλάδα».

Αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη, ο οποίος δήλωσε ότι... δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στον ΟΤΕ! Οι εργαζόμενοι έθεσαν το ζήτημα των απεργοσπαστικών μηχανισμών της διοίκησης, αλλά και των ευθυνών της κυβέρνησης, ιδιαίτερα με την προσπάθειά της να αλλάξει προς το χειρότερο το συνδικαλιστικό νόμο και τις διατάξεις για την κήρυξη απεργίας.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ, κατήγγειλε την κυβέρνηση και τις προκατόχους της για το οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει και χρησιμοποιεί η διοίκηση του ΟΤΕ για να χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα. Ανέδειξε την ανάγκη διεκδίκησης ενιαίας ΣΣΕ, που θα σπάει τους διαχωρισμούς.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ απαιτεί να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς διαχωρισμού των εργαζομένων του ομίλου (νέοι - παλιοί, μητρικών - θυγατρικών, απευθείας - μέσω τρίτων εταιρειών), και καλεί σε υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους, που να προβλέπει κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας. Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μειώσεις (ΣΣΕ 2011) ως βάση διαπραγμάτευσης με αίτημα τις πραγματικές αυξήσεις και την αναπλήρωση των απωλειών στα χρόνια της κρίσης. Ενταξη όλων των εργαζομένων (ενοικιαζόμενων ή μη) της «e-Value» στην ενιαία ΣΣΕ κ.ά.

Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και υπογραμμίζει:

«Η συμμετοχή στην πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας δείχνει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συγκρουστούν με κυβέρνηση και εργοδοσία, για την κατάργηση των διαχωρισμών των νέων και παλιών εργαζομένων, για την επαναφορά των δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων του ομίλου. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους νέους εργαζόμενους που με τη συμμετοχή τους στην απεργία σπάνε στην πράξη το ιδεολόγημα της "αναποτελεσματικότητας" των αγώνων.

Το ΠΑΜΕ έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία των 530 Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων που απαιτούν την επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, των κλαδικών συμβάσεων και όλων των επιχειρησιακών, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον αγώνα κάθε εργαζόμενου που κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση και καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλους τους κλάδους, να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον Ομιλο ΟΤΕ και την κλιμάκωσή του.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να οργανώσουν την πάλη τους για διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς.

Να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Σύνταγμα».

  • Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ εκφράζουν επίσης τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Αγρινίου και το Σωματείο Εργαζομένων FORTHNET - NETMED.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
Καρμανιόλα περικοπών φέρνει η κυβερνητική ρύθμιση

Δραστική περικοπή των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ, που έρχονται να προστεθούν στις μέχρι τώρα περικοπές σε συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και μεγάλη αύξηση των εισφορών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, φέρνει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τον ασφαλιστικό Οργανισμό του κλάδου των ΜΜΕ. Η εν λόγω ρύθμιση, βέβαια, εντάσσεται στη συνολικότερη αντιασφαλιστική επίθεση προς όφελος του κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράστηκε στον κλάδο και με την κατάργηση του αγγελιόσημου.

Επιπλέον, οι νέοι ασφαλισμένοι (όσοι εντάσσονται στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ μετά το Σεπτέμβρη του 2016) δεν θα λαμβάνουν εφάπαξ, καθώς δεν τους επιτρέπεται να ασφαλίζονται στο συγκεκριμένο κλάδο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο ΕΔΟΕΑΠ παύει και με τη βούλα του νόμου να είναι Ταμείο «καθορισμένων παροχών»: Οι παροχές προς τους ασφαλισμένους θα ανακαθορίζονται κάθε χρόνο με βάση την οικονομική του κατάσταση, στην οποία τον οδήγησαν αστικές κυβερνήσεις και εργοδότες. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του κλάδου θα ξέρουν τι θα πληρώνουν στον ΕΔΟΕΑΠ, δεν θα ξέρουν όμως ποιες θα είναι οι παροχές του Ταμείου τους...

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβερνητική ρύθμιση, «το ύψος των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ κατόπιν της εκπόνησης ετήσιας αναλογιστικής μελέτης. Με την απόφαση αυτή δύναται το ΔΣ να ανακαθορίζει τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές για λόγους ίσης μεταχείρισης». Φυσικά, με λεηλατημένα τα αποθεματικά, με καταργημένο το αγγελιόσημο, με την ανεργία του κλάδου στα ύψη και τους μισθούς στα τάρταρα, είναι φανερό ότι η «λύση» που διαφημίζουν η κυβέρνηση, οι παρατρεχάμενοί της στις συνδικαλιστικές Ενώσεις και η διοίκηση του Ταμείου, θα αποδειχτεί καρμανιόλα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ρύθμιση προβλέπει αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων από το 3% στο 7,05% επί του μισθού τους (2,55% για Υγεία, 3,5% για επικουρική και 1% για εφάπαξ). Στους συνταξιούχους, στις μέχρι τώρα περικοπές των συντάξεων, έρχεται να προστεθεί και εισφορά 5%, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους ανέργους, που προφανώς προκειμένου να έχουν κάποια ιατροφαρμακευτική κάλυψη θα συνεχίσουν να πληρώνουν από το ανύπαρκτο εισόδημά τους.

Οι εργοδοτικές εισφορές καθορίζονται στο 8,05%, ενώ θεωρητικά θα πληρώνουν και 2% επί του τζίρου κάθε επιχείρησης, χωρίς μέχρι τώρα τόσο οι Ενώσεις, όσο και η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να έχουν παρουσιάσει στοιχεία για το ποια θα είναι τα συνολικά έσοδα του Ταμείου. Εντείνεται επομένως η ανησυχία ότι οι παροχές με το νέο σύστημα θα περικοπούν κι άλλο.

Τέλος, για τον κλάδο του εφάπαξ, το Ταμείο θα συνεχίσει να ασφαλίζει μόνο όσους είχαν αυτό το δικαίωμα μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016. Μάλιστα, από την ημερομηνία αυτή ο χρόνος ασφάλισης δεν θα υπολογίζεται με τις ισχύουσες καταστατικές διατάξεις, αλλά με καθαρά «κεφαλαιοποιητικό σύστημα» και «ατομικές μερίδες». Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποκλείονται από τον κλάδο του εφάπαξ όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι, οδηγεί αναπόφευκτα σε συρρίκνωση των πόρων του Ταμείου και δραστική μείωση του εφάπαξ.

«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μαζική συμμετοχή στην αποχή παρά την ανοιχτή υπονόμευση του αγώνα

Η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, υλοποιώντας τις αποφάσεις Ομοσπονδιών και Συλλόγων Εργαζομένων για αποχή από την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, δεν πήρε μέρος σε αυτήν, την ακύρωσε στην πράξη, παρά την εκβιαστική τροπολογία Γεροβασίλη.

Κι αυτό μάλιστα παρά την υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες παρότι καλούσαν σε αποχή από την «αξιολόγηση», την ίδια στιγμή καλλιεργούν την αυταπάτη ότι μπορεί στο ίδιο πλαίσιο να υπάρχει και μια άλλη, «καλή αξιολόγηση».

Σχολιάζοντας τη στάση αυτών των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), αλλά και στην ΑΔΕΔΥ, η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως «ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας των εργαζομένων στους δήμους για αποχή από κάθε διαδικασία "αξιολόγησης", η ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ ("Συνδικαλιστική Ανατροπή" - πρώην ΠΑΣΚΕ) μαζί με την ΚΕΔΕ αποφάσισαν να ανοίξουν διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών για το πώς θα "αξιολογηθούν" οι εργαζόμενοι! (...) Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ κάνει κάτι τέτοιο. Το ξανάκανε και το Μάη του 2014, τότε που είχε καταθέσει πρόταση για το πώς πρέπει να γίνει η "αξιολόγηση" στο Δημόσιο, μια πρόταση που είχε ως βασικό κριτήριο τη στοχοθεσία, μια πρόταση που αποτέλεσε τη βάση για τον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν.4369/2016 - Βερναρδάκη).

Μιλάμε δηλαδή για ανοιχτή υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων. Μιλάμε για μια συνδικαλιστική ηγεσία η οποία λειτουργεί ως "λαγός" στα κυβερνητικά σχέδια, που την κατάλληλη στιγμή βγάζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα δύσκολα, δίνει στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ αποκαλύπτει επίσης ότι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ στις 18/10, «οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που αποτελούν την πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ, "Συνδικαλιστική Ανατροπή" - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, από κοινού αποφάσισαν να αναθέσουν στο "Κοινωνικό Πολύκεντρο" (ερευνητικό κέντρο της ΑΔΕΔΥ) να εκπονήσει για λογαριασμό αυτών των παρατάξεων μια πρόταση "αξιολόγησης" των δημοσίων υπαλλήλων, μιας δήθεν "καλής αξιολόγησης". Είναι φανερό λοιπόν και για την ΑΔΕΔΥ πως είναι θέμα χρόνου το πότε θα τα "στρίψει" και θα "τραβήξει το χαλί" από την "αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης"».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τα σωματεία «να οργανώσουν νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων για την αποτίμηση της δράσης τους, την εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων και τον παραπέρα σχεδιασμό του αγώνα. Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια ώστε να παρθεί απόφαση ενάντια στην "αξιολόγηση". Να μη βρεθεί δήμαρχος που θα τολμήσει να στραφεί ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων και να λειτουργήσει ως "αξιολογητής" των συναδέλφων που αντιστέκονται! Χαιρετίζουμε τους 5 δημάρχους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" (Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία) που κάλεσαν τους προϊσταμένους και τους διευθυντές να μην "αξιολογήσουν", ενώ οι ίδιοι δήλωσαν στους εργαζόμενους ότι δεν θα γίνουν "αξιολογητές" μιας αντιδραστικής και αντιλαϊκής "αξιολόγησης"».

Χωρίς πάτο...

Η αντιλαϊκή πολιτική τους προς όφελος του κεφαλαίου δεν έχει πάτο. Ο κυνισμός τους το ίδιο! Αυτό και μόνο αυτό επιβεβαιώνει το χτεσινό «tweet» του πρωθυπουργού για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», όπως και το προκλητικό σποτάκι που το συνοδεύει. Με... διπλοπενιές, εβίβα και ατάκες ότι «όλοι οι πολίτες έχουν μερίδιο στη χαρά», το βίντεο συνοδεύει την ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα ότι το ΚΕΑ αποτελεί «δίχτυ προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό»! Ποιος; Το ξεροκόμματο των 102,12 ευρώ το μήνα που δίνεται κατά μέσο όρο στους δικαιούχους του ΚΕΑ οι οποίοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας! Αυτά τα ψίχουλα που δεν φτάνουν ούτε για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες, έχουν το θράσος να τα ονομάζουν «απάντηση στη βαρβαρότητα»! Πανηγυρίζουν κιόλας γιατί υπολογίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους οι άνθρωποι που πληρούν τα κριτήρια ακραίας φτώχειας για τη χορήγηση του ΚΕΑ θα αυξηθούν από 630.000 σε 700.000... Πράγματι, με την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση, την πολιτική που σε κάθε της βήμα γεννά φτώχεια και ανεργία, είναι σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιάσει και αυτόν το στόχο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ