Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
Καρμανιόλα περικοπών φέρνει η κυβερνητική ρύθμιση

Δραστική περικοπή των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ, που έρχονται να προστεθούν στις μέχρι τώρα περικοπές σε συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και μεγάλη αύξηση των εισφορών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, φέρνει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τον ασφαλιστικό Οργανισμό του κλάδου των ΜΜΕ. Η εν λόγω ρύθμιση, βέβαια, εντάσσεται στη συνολικότερη αντιασφαλιστική επίθεση προς όφελος του κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράστηκε στον κλάδο και με την κατάργηση του αγγελιόσημου.

Επιπλέον, οι νέοι ασφαλισμένοι (όσοι εντάσσονται στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ μετά το Σεπτέμβρη του 2016) δεν θα λαμβάνουν εφάπαξ, καθώς δεν τους επιτρέπεται να ασφαλίζονται στο συγκεκριμένο κλάδο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο ΕΔΟΕΑΠ παύει και με τη βούλα του νόμου να είναι Ταμείο «καθορισμένων παροχών»: Οι παροχές προς τους ασφαλισμένους θα ανακαθορίζονται κάθε χρόνο με βάση την οικονομική του κατάσταση, στην οποία τον οδήγησαν αστικές κυβερνήσεις και εργοδότες. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του κλάδου θα ξέρουν τι θα πληρώνουν στον ΕΔΟΕΑΠ, δεν θα ξέρουν όμως ποιες θα είναι οι παροχές του Ταμείου τους...

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβερνητική ρύθμιση, «το ύψος των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ κατόπιν της εκπόνησης ετήσιας αναλογιστικής μελέτης. Με την απόφαση αυτή δύναται το ΔΣ να ανακαθορίζει τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές για λόγους ίσης μεταχείρισης». Φυσικά, με λεηλατημένα τα αποθεματικά, με καταργημένο το αγγελιόσημο, με την ανεργία του κλάδου στα ύψη και τους μισθούς στα τάρταρα, είναι φανερό ότι η «λύση» που διαφημίζουν η κυβέρνηση, οι παρατρεχάμενοί της στις συνδικαλιστικές Ενώσεις και η διοίκηση του Ταμείου, θα αποδειχτεί καρμανιόλα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ρύθμιση προβλέπει αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων από το 3% στο 7,05% επί του μισθού τους (2,55% για Υγεία, 3,5% για επικουρική και 1% για εφάπαξ). Στους συνταξιούχους, στις μέχρι τώρα περικοπές των συντάξεων, έρχεται να προστεθεί και εισφορά 5%, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους ανέργους, που προφανώς προκειμένου να έχουν κάποια ιατροφαρμακευτική κάλυψη θα συνεχίσουν να πληρώνουν από το ανύπαρκτο εισόδημά τους.

Οι εργοδοτικές εισφορές καθορίζονται στο 8,05%, ενώ θεωρητικά θα πληρώνουν και 2% επί του τζίρου κάθε επιχείρησης, χωρίς μέχρι τώρα τόσο οι Ενώσεις, όσο και η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να έχουν παρουσιάσει στοιχεία για το ποια θα είναι τα συνολικά έσοδα του Ταμείου. Εντείνεται επομένως η ανησυχία ότι οι παροχές με το νέο σύστημα θα περικοπούν κι άλλο.

Τέλος, για τον κλάδο του εφάπαξ, το Ταμείο θα συνεχίσει να ασφαλίζει μόνο όσους είχαν αυτό το δικαίωμα μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016. Μάλιστα, από την ημερομηνία αυτή ο χρόνος ασφάλισης δεν θα υπολογίζεται με τις ισχύουσες καταστατικές διατάξεις, αλλά με καθαρά «κεφαλαιοποιητικό σύστημα» και «ατομικές μερίδες». Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποκλείονται από τον κλάδο του εφάπαξ όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι, οδηγεί αναπόφευκτα σε συρρίκνωση των πόρων του Ταμείου και δραστική μείωση του εφάπαξ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (2021-10-06 00:00:00.0)
Σωτηρία (2017-11-11 00:00:00.0)
Ξεσκεπάζεται όλο και περισσότερο ο βαθιά αντεργατικός της χαρακτήρας (2017-11-10 00:00:00.0)
Η λύση βρίσκεται στον ενιαίο αγώνα με όλους τους εργαζόμενους, για όλα τα δικαιώματα (2013-03-10 00:00:00.0)
ΕΔΟΕΑΠ και ΕΣΗΕΑ σηκώνουν κουρνιαχτό (2012-09-30 00:00:00.0)
Εγρήγορση για ασφαλιστικό και Αγγελιόσημο (1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ