Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Θάνατος βρέφους από ιλαρά

Ενα βρέφος 11 μηνών (από κοινότητα Ρομά), που έχασε τη ζωή του την περασμένη Πέμπτη, αποτελεί το πρώτο θανατηφόρο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς που καταγράφεται στην Ελλάδα. Συνολικά, μέχρι τις 26/10 είχαν καταγραφεί 326 κρούσματα ιλαράς στη χώρα, με μεγαλύτερη συχνότητα στα νότια της χώρας. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία αφορούν μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι συνιστάται ο εμβολιασμός με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση είναι σοβαρές, καθώς, ενώ η επιδημία είναι γνωστή εδώ κι ενάμιση χρόνο, δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ ακολουθείται η πολιτική της «ατομικής ευθύνης». Ενώ είναι γνωστό ότι στις κοινότητες Ρομά καταγράφονται μονίμως χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, δεν έχουν παρθεί μέτρα όπως η δημιουργία δημόσιου μόνιμου αποκεντρωμένου ιατρείου μέσα στους αυτοτελείς καταυλισμούς των Ρομά, που ανάμεσα στις άλλες υπηρεσίες για τη δημόσια Υγεία θα εξασφαλίζει και τον πλήρη εμβολιασμό. Επιπλέον, πετιέται το μπαλάκι στο λαό, βάζοντας τον καθένα να εκτιμήσει από μόνος του αν συγκαταλέγεται σε αυτούς που πρέπει να εμβολιαστούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ