Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ
Εγρήγορση για ασφαλιστικό και Αγγελιόσημο

Σε κλίμα εγρήγορσης και έντονης ανησυχίας για τα προωθούμενα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των ταμείων, έγινε χτες η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) ενόψει των εκλογών για νέα διοίκηση που γίνεται στις 10 Ιούνη.

Τόσο με τον απολογισμό, όσο και με τις ομιλίες των εκπροσώπων των Ενώσεων - μελών, αλλά και απλών μελών, επισημάνθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι η απερχόμενη διοίκηση έκανε χρηστή και ορθολογική διοίκηση και διαχείριση στο Ταμείο. Ενώ προωθούνται συνεχώς βελτιώσεις στις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και υγείας και εξοπλίζονται νέα σύγχρονα εργαστήρια στο κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι εύρωστο ταμείο και έχει δημιουργήσει σημαντικά αποθεματικά, η διοίκηση του Οργανισμού, μπροστά στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθούνται, ζήτησε από τα μέλη της "να επαγρυπνούμε και ανησυχούμε". Γιατί, αν και έχει κερδηθεί, κατ' αρχήν, η μάχη για την κατοχύρωση του Αγγελιόσημου, ωστόσο οι επιβουλές υπάρχουν και πολλοί είναι οι παράγοντες που επιδιώκουν την κατάργησή του και, δυστυχώς, έχουν πλάτες γερές... Αλλά και σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών, υπάρχει σημαντικότατο πρόβλημα με τη θύελλα που αντιμετωπίζει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα στο όνομα των στόχων του Μάαστριχτ. Ηδη, επισημάνθηκε, εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση των ρυθμίσεων των αντιασφαλιστικών νόμων - που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990-92 και η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη υλοποιεί, τώρα, αν και τους κατήγγειλε τότε... - θα υπάρξουν σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις. Αμεσος προβάλλει ο κίνδυνος από 1.1.98, οπότε λήγει η μεταβατική περίοδος, να έχουμε μείωση συντάξεων. Ενώ απειλείται, μελλοντικά, και η αυτοτέλεια του ΕΔΟΕΑΠ και η κυβέρνηση πάει να βάλει χέρι στα αποθεματικά. Αμεσα κινδυνεύουν και οι όποιες παροχές δίνονται, ακόμα και οι υπηρεσίες παροχής ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης κλπ. μπορεί να υποβαθμιστούν.

Σχετικά με το Αγγελιόσημο, υπογραμμίστηκε ότι απαιτείται να υπάρξει κινητοποίηση και επαγρύπνηση για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις για την κατάργησή του, κάτι που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τα Ταμεία. Για όλα αυτά, βεβαίως, συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές πως πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για δυναμικούς και ενωτικούς αγώνες. Για να αντισταθούμε και συγκρουστούμε με τις πολιτικές και τις επιλογές που οδηγούν στην ισοπέδωση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ