Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΡΕΚΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΣΚ ΤΥΦΛΩΝ
Καταγγέλλουμε τη συμπαιγνία

- Γιατί η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προχωρά στην κινητοποίηση της Τρίτης;

- Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας απέναντι στο κίνημα των τυφλών αυτή μας η πρωτοβουλία, διότι η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά - διά στόματος του κ. Πασχαλίδη - μάς έδωσε αντί για συγκεκριμένες λύσεις των οξυμένων και χρόνιων προβλημάτων, γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις.

Μ' αυτή την κινητοποίηση, θα καταγγείλουμε στον ελληνικό λαό τη συμπαιγνία της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συνδέσμου μας, που δυστυχώς στο όνομα της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων κομματικών συμφερόντων ξεπούλησε για μια ακόμα φορά τον αγώνα των τυφλών. Γι' αυτό λοιπόν καλούμε όλους τους τυφλούς που επιμένουν να αντιστέκονται και να μη σκύβουν το κεφάλι στη συντηρητική επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" σ' αυτή τη συγκέντρωση.

- Ποια είναι τα κυριότερα αιτήματα των τυφλών;

- Πρώτα απ' όλα η άμεση επαναλειτουργία των δύο σχολών επαγγελματικής κατάρτισης οι οποίες εξακολουθούν, με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των ομογάλακτων συνδικαλιστών του χώρου μας, να παραμένουν κλειστές. Και τούτο διότι αντί να επιχορηγηθούν από την πολιτεία, η οποία οφείλει και συνταγματικά να πράξει τούτο, εντάχθηκαν στα περιβόητα Κοινοτικά Προγράμματα με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.

Δεύτερο αίτημά μας είναι η απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή, με το οποίο διευκολύνεται εκτός των άλλων ακόμα περισσότερο η κερδοσκοπική δραστηριότητα μεγαλοϊδιωτών, ενώ παράλληλα δεν αντιμετωπίζονται τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα αυτών που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής.

Απαιτούμε από την πολιτεία, όχι την κατεδάφιση του όποιου κράτους πρόνοιας υπήρχε μέχρι σήμερα, αλλά αντίθετα την ουσιαστική αναβάθμισή του και φυσικά το δημόσιο χαρακτήρα της.

Επίσης διεκδικούμε τη σύσταση και λειτουργία δημόσιων μονάδων για την προστασία και την περίθαλψη των τυφλών της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες. Ζητάμε ακόμα την επαναχορήγηση καρτών ελεύθερης διακίνησης στις αστικές συγκοινωνίες για όλους τους τυφλούς ανεξαρτήτως εισοδήματος. Τέλος, ζητάμε τη συνταξιοδότηση των τυφλών στα οικονομικά όρια των δέκα μεροκάματων του ανειδίκευτου εργάτη για τους εργαζόμενους και το διπλάσιο για τους άνεργους και ανίκανους προς εργασία τυφλούς.

- Τι πρέπει να διεκδικήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες;

- Κατ' αρχήν την παροχή απ' την πλευρά της πολιτείας σύγχρονης εκπαίδευσης σ' όλες τις βαθμίδες καθώς και της απαραίτητης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και φυσικά την εξασφάλιση δουλιάς. Χτύπημα κάθε μορφής ψευτοφιλανθρωπίας, ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας και γενικά λειτουργία του συστήματος πρόνοιας με καθαρά ανθρωποκεντρικά και όχι κερδοσκοπικά κριτήρια. Φυσικά απαιτείται για όλα αυτά γενναία αύξηση των κονδυλίων. Επίσης απαιτείται δραστική παρέμβαση στο σχεδιασμό, ιδιαίτερα των μεγαλουπόλεων, προκειμένου αυτές να είναι προσπελάσιμες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτά φυσικά είναι ορισμένα από τα αιτήματα που χρόνια τώρα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όχι απλά δεν τα επέλυσαν αλλά τα όξυναν και τα περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο ασκώντας άλλοτε πολιτική βιτρίνας και άλλοτε πολιτική με κριτήριο το υπερκέρδος των λίγων.

Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ