Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
"Πράσινα άλογα" υπόσχεται η κυβέρνηση

Ψευδεπίγραφο και υποκριτικό χαρακτήρισε χτες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, το νομοσχέδιο για τους νέους αγρότες ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας.Σχολιάζοντας τα προτεινόμενα μέτρα τόνισε: "Αλλα έχει σήμερα ανάγκη ο νέος αγρότης. Χρειάζεται δικαιώματα να καλλιεργεί, να παράγει, να πουλά και να ζει από την εργασία του. Εάν αυτό δεν εξασφαλιστεί, όσες φοροαπαλλαγές, μεταβιβάσεις, πράσινα πτυχία και αν του δώσετε, όλα θα είναι "πράσινα άλογα". Δηλαδή χωρίς αντίκρισμα. Κοροϊδία είναι το νομοσχέδιο. Δε θα το ψηφίσουμε. Ο,τι θετικό υπάρχει δε θα το αγνοήσουμε".

Προηγουμένως ο Β. Μπούτας αναφερόμενος ειδικότερα στα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο παρατήρησε ότι είναι το πρώτο νομοθέτημα που με επίσημο τρόπο ιδιωτικοποιεί την παιδεία στον τομέα εκπαίδευσης των αγροτών. Παίρνει τα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) και Γεωργικής Ανάπτυξης από το υπουργείο Γεωργίας και τα δίνει στο νέο Οργανισμό ιδιωτικού δικαίου ΟΓΕΕΚΑ. Στους πόρους μάλιστα του νέου Οργανισμού περιλαμβάνονται τόσο χρήματα από τα ασφάλιστρα που καταβάλουν οι αγρότες στον ΟΓΑ, όσο και δίδακτρα από τους εκπαιδευόμενους. Πέραν αυτών δίδονται στο νέο Οργανισμό 44 δισ. από το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και όλα αυτά διακοσμημένα από κάποιες φοροαπαλλαγές και χαμηλότοκα δάνεια σε νέους αγρότες που είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε στοιχειώδες εισόδημα, πόσο μάλιστα να πληρώνουν και δόσεις δανείων.

Τι προτείνει το ΚΚΕ για τους νέους αγρότες

Αναπτύσσοντας ο Β. Μπούτας τις προτάσεις του ΚΚΕ για τους νέους αγρότες υπογράμμισε:

"Οι νέοι αγρότες στη χώρα μας ασφυκτιούν κάτω από την πολιτική των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, που μεγαλώνουν τα αδιέξοδά τους. Για να παραμείνουν στη γεωργία πρέπει να διεκδικήσουν:

- Απαλλαγή των νέων αγροτών από περιορισμούς στην παραγωγή (πλαφόν, πρόστιμα κλπ.) και δυνατότητες αύξησης της καλλιέργειας, όσο θα υπάρχουν περιορισμοί.

- Μέτρα ενίσχυσης των συνεταιρισμών που κάτω από διαφορετικές συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την αγροτική ανάπτυξη και τη βελτίωση του εισοδήματος των νέων αγροτών. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην "επιχειρηματική γεωργία" που προβάλλουν.

- Ουσιαστικά κίνητρα υπέρ της εγκατάστασης νέων αγροτών όπως:

  • Παροχή κινήτρων για την αγορά γης από νέους αγρότες και συνεταιρισμούς(χαμηλότοκα δάνεια, μέχρι ενός σημείου φοροαπαλλαγών κλπ.).
  • Αλλαγή του Κληρονομικού Δικαίου και φοροαπαλλαγές στην κληρονομική μεταβίβαση της αγροτικής εκμετάλλευσης.
  • Διευκολύνσεις και χαμηλά επιτόκια για την εγκατάσταση νέων και τη λειτουργία αγροτικών εκμεταλλεύσεων από νέους αγρότες.
  • Κίνητρα για την απόκτηση κατοικίας στο χωριό με ευνοϊκούς όρους, όπως απαλλαγές στην απόκτηση άδειας, επιδότηση στο επιτόκιο κλπ.
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών που αποτελούν αντικίνητρο για την εγκατάσταση των νέων όπως:

* Αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος προστασίας της παραγωγής και του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου.

* Αλλαγή της συνταξιοδότησης των αγροτών με ουσιαστική σύνταξη, που σημαίνει διευκόλυνση στην αντικατάσταση.

* Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην ύπαιθρο.

* Παιδικοί σταθμοί, σχολικά κτίρια κλπ.

Αυτά μπορούν να αποτελέσουν τους άξονες διεκδίκησης και αγωνιστικής κινητοποίησης των νέων αγροτών για την ικανοποίησή τους".

Στ. Τζουμάκας: "Θα υπάρξουν και νέοι περιορισμοί"

Ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας επιβεβαίωσε πλήρως την κριτική του ΚΚΕ για την πολιτική υποταγής της κυβέρνησης στα ξένα κέντρα. Αφού ομολόγησε ότι από τη νέα ΓΚΑΤΤ "θα υπάρχουν νέες πιέσεις για νέους περιορισμούς", είπε ότι οι νέοι αγρότες δικαίως έχουν απαιτήσεις, για τις οποίες, όμως, η κυβέρνηση"έχει απαντήσεις, αλλά όχι λύσεις". Τέλος, είπε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, διότι "έτσι είναι ο καπιταλισμός". Τόσο η ΝΔ, όσο ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ