Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαλύβδινη ενότητα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατά της απλής αναλογικής

Οι δύο εταίροι του δικομματισμού καταψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε πλήρη σύμπνοια, απέρριψαν χτες στη Βουλή την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Οι δύο εταίροι του δικομματισμού, καθοδηγούμενοι από την ταυτότητα των κοινωνικοπολιτικών συμφερόντων που υπερασπίζουν, επέδειξαν χτες χαλύβδινη ιδεολογική και πολιτική ενότητα στο θέμα του εκλογικού συστήματος, διατρανώνοντας τη θέληση και την εμμονή τους στο καθεστώς της καλπονοθείας, που αποτελεί όρο επιβίωσης του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, με τη μορφή που το έχουμε ζήσει. Επίσης επέδειξαν και ταυτότητα οράματος ως προς το θέμα, αφού άφησαν να εννοηθεί ότι είναι - αν όχι άμεση απόφαση προς εφαρμογή - μέσα στις προθέσεις τους να κατοχυρώσουν και συνταγματικά την ενισχυμένη αναλογική, διαιωνίζοντας την κατεστημένη τάξη πραγμάτων όπου κόμματα - μειοψηφίες στο λαό, αναδεικνύονται (ελέω εκλογικού νόμου) σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Αναλυτικά η εικόνα του δικομματισμού, όπως ξετυλίχτηκε χτες στη Βουλή, έχει ως εξής:

Ταυτότητα επιχειρημάτων

Τόσο εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ υπερασπίστηκαν τα καλπονοθευτικά συστήματα και έβαλλαν κατά της απλής αναλογικής με κοινά επιχειρήματα, που πολλές φορές οδηγούσαν σε χλευασμό στοιχειωδών δημοκρατικών αρχών και υπεράσπιση του αυταρχισμού με κοινοβουλευτικό μανδύα. Βασικό τους επιχείρημα ήταν πως η απλή αναλογική δε δίνει ισχυρές κυβερνήσεις γιατί οδηγεί σε συμμαχικά κυβερνητικά σχήματα, τα οποία είναι εκ προοιμίου ανίσχυρα. Ετσι, τα ανυπόστατα διλήμματα του τύπου "κυβέρνηση ή ακυβερνησία;", "αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση όμηρος του μικρότερου κόμματος που θα συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό;", έδιναν κι έπαιρναν. Προς αυτή δε την κατεύθυνση δεν έλειψαν και λογικές που, επιεικώς, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το τελευταίο στάδιο πριν το πέρασμα στην ιδεολογία του αστικού ολοκληρωτισμού. "Δεν προσιδιάζει στο πολιτικό μας σύστημα η απλή αναλογική", είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λάλος, επαναλαμβάνοντας όσα πριν λίγες μέρες είχε πει ο υπουργός των Εσωτερικών. "Η ΝΔ τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, επειδή τάσσεται υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων", είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Α. Καραμάριος. Και πρόσθεσε: "Δε θέλουμε απογραφή των πολιτικών δυνάμεων ή καταμέτρηση ψήφων και μόνο, αλλά ισχυρές κυβερνήσεις". Στο ίδιο μήκος κύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος, Κ. Σφυρίου, υπογράμμισε: "Το μείζον πολιτικό ζήτημα δεν είναι πώς μετριούνται τα "κουκιά", αλλά το πώς κυβερνάται η Ελλάδα".

Μ' άλλα λόγια, το παν δεν είναι η εκφρασμένη θέληση του λαού, αλλά το πώς θα προκύψει κυβέρνηση, ανεξάρτητα από αυτή τη λαϊκή θέληση. Χρειάζεται άραγε μεγαλύτερη ομολογία απ' αυτές, ότι ούτε ο λαός είναι κυρίαρχος - ούτε η θέληση του λογαριάζεται, παρά μόνο η ύπαρξη κάποιας δημοκρατικής επίφασης για να τηρούνται τα προσχήματα;

Προς συνταγματική κατοχύρωση της καλπονοθείας;

Στη χτεσινή συζήτηση ξανατέθηκε από το βουλευτή της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλο, το θέμα που είχε τεθεί όταν η πρόταση νόμου συζητήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για συνταγματική κατοχύρωση της ενισχυμένης αναλογικής. "Με την ευκαιρία - είπε - της αναθεώρησης του Συντάγματος μπορεί και πρέπει να θεσπιστεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία το εκλογικό σύστημα θα είναι μορφή ενισχυμένης αναλογικής". Την πρόταση αυτή δεν την απέρριψε ο παριστάμενος υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λ. Παπαδήμας, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα είναι ανοιχτό. Αφού σημείωσε ότι επί του παρόντος την κυβέρνηση δεν την απασχολεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά η τροποποίηση του ισχύοντος εκλογικού νόμου σε ζητήματα εκλογικής διαδικασίας (βιβλία εφορευτικών επιτροπών, εντοπιότητα δικαστικών αντιπροσώπων, φρούρηση εκλογικών τμημάτων, ψήφος ετεροδημοτών, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων) συνέδεσε τη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Κι όταν ρωτήθηκε αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η συνταγματική κατοχύρωση του εκλογικού συστήματος σημείωσε: "Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε από αυτή τη στιγμή πώς θα γίνει ο διάλογος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος".

Συνδέεται με τον αγώνα για λαϊκή κυριαρχία

"Από την ίδρυσή του, το ΚΚΕ - είπε εισηγούμενος την πρόταση νόμου του Κόμματος ο βουλευτής του Αχ. Κανταρτζής - υποστήριζε πάντα την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Ενός συστήματος που έχει ως τελικό αποτέλεσμα το κάθε κόμμα να παίρνει τόσες βουλευτικές έδρες, όσο είναι και το ποσοστό των ψήφων που πήρε, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται στη Βουλή όλες οι υπαρκτές τάσεις, οι πολιτικές δυνάμεις, που παίρνουν μέρος στις εκλογές. Ο αγώνας για την καθιέρωση της απλής αναλογικής συνδέεται με τους πολύχρονους αγώνες του λαού μας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τη λαϊκή κυριαρχία. Αποτελεί συστατικό αυτής της πάλης. Αντίθετα, η εμμονή σε καλπονοθευτικά συστήματα συνδέεται με τις επιδιώξεις εκείνων των κυρίαρχων δυνάμεων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού, με τη δήθεν συγκατάθεσή του και να περιβάλουν την αντιλαϊκή τους εξουσία με ένα διάτρητο κοινοβουλευτικό μανδύα. Ετσι βλέπουμε σε όλη σχεδόν τη νεότερη ιστορία της χώρας μας, οι κυρίαρχες δυνάμεις να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητες που διέθεταν. Από τη στρεβλή πληροφόρηση, τον πολιτικό εκβιασμό, τη διαφθορά και την εξαγορά συνειδήσεων, μέχρι τη βία και τη νοθεία, ακόμη και την ανοιχτή τρομοκρατία, που χρησιμοποιείται κατά περίπτωση. Κυρίαρχη όμως θέση, δεσπόζουσα θέση για την αλλοίωση του φρονήματος του εκλογικού σώματος έχει το εκλογικό σύστημα".

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία των καλπονοθευτικών συστημάτων και στα συμπεράσματα που βγαίνουν, τόνισε ότι η νόθευση της λαϊκής θέλησης ποδοπατεί και το ίδιο το ισχύον Σύνταγμα και την αρχή της ισότητας των πολιτών και της ψήφου, που καθιερώνει. Αναφερόμενος - σε άλλο σημείο της ομιλίας του - στο δίλημμα "ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή ανίσχυρες συμμαχικές;", ο Αχ. Κανταρτζής υπογράμμισε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι: "κυβερνήσεις υπέρ των μονοπωλίων ή κυβερνήσεις που θα αγωνιστούν και θα στηρίξουν τα συμφέροντα του λαού;". Και πρόσθεσε: "Ολα αυτά τα χρόνια η χώρα μας κυβερνήθηκε από αυτοδύναμες κυβερνήσεις είτε του ενός είτε του άλλου κόμματος. Τι, αλήθεια, κέρδισε η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια; Το μόνο αποτέλεσμα που είδαμε είναι να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια μακροχρόνια και πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική κρίση και να επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς η θέση των εργαζομένων. Από την άλλη μεριά εξασφαλίζονται ολοένα μεγαλύτερα κέρδη και προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Μόνο κόμματα που ακολουθούν μια πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, τα μονοπώλια και όχι το λαό έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους σταθερότητα, που θα εξασφαλίζεται από ληστρικά εκλογικά συστήματα".

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής, στην παρέμβασή του, πρόσθεσε: "Ποτέ η αντιλαϊκή πολιτική δε συμπορεύτηκε με τη δημοκρατία, αλλά πήγαινε χέρι χέρι με τον αυταρχισμό. Και τα δύο κόμματα θέλουν ισχυρές κυβερνήσεις που να στηρίζονται σε καλπονοθευτικά συστήματα, στον αυταρχισμό και στο ρουσφέτι. Τίποτα όμως καλό δεν προέκυψε απ' αυτές τις κυβερνήσεις για το λαό και τον τόπο. Επιβεβαίωση είναι η πολιτική σας. Εχουμε αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ξεκλήρισμα της αγροτικής παραγωγής, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση του λαού μας. Με ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση στα εθνικά μας θέματα κάμψατε και τις όποιες μικρές αντιστάσεις υπήρχαν μέχρι σήμερα στον τομέα αυτό. Ε, μια τέτοια πολιτική, θέλει πραγματική ισχυρή κυβέρνηση πέρα και έξω από το λαό. Κι εδώ βρίσκεται η διαφορετική πολιτική, η δική μας, σε σχέση μ' αυτή την οποία στηρίζετε και πορεύεστε".

Πολιτική ανωμαλία που υπονομεύει το βασικό θεμέλιο της δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,στη δική του παρέμβαση, την υπεράσπιση και εφαρμογή των καλπονοθευτικών συστημάτων. "Η δημοκρατία - είπε - έχει δύο σκέλη. Ο δήμος προηγείται πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση κι αυτό ακυρώνεται με αυτή τη φιλοσοφική προσέγγιση των αρνητών της απλής αναλογικής: Ο δήμος δεν έχει λόγο ή έχει μερικό λόγο - όπως εξάλλου τα στοιχεία βεβαιώνουν - αντίθετα η ισχύς, η δύναμη, η βουλησιαρχία, δηλαδή η κάλπικη πλειοψηφία, είναι το κυρίαρχο κι αυτό το κυρίαρχο αναλαμβάνει να εκφράσει κατά το δοκούν το δήμο. Κι έτσι φτάνουμε σε κωμικοτραγικές καταστάσεις, να υποστηρίζουν σ' αυτή την αίθουσα διάφοροι - και πολύ περισσότερο έξω - ότι ο λαός μου έδωσε την πλειοψηφία και κάνω ό,τι νομίζω. Δεν απαντάνε στο ερώτημα "ποια πλειοψηφία; ποια ποσοστά; ποιους ψήφους". Δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Να πού βρίσκεται η βασική πηγή της πολιτικής ανωμαλίας σχετικά με το ζήτημα αυτό".

ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ: υπέρ της πρότασης νόμου

Την πρόταση νόμου επί της αρχής ψήφισαν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης,αφού αναφέρθηκε στις παρενέργειες των καλπονοθευτικών συστημάτων - και του ισχύοντος, το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό και προϊόν νοσηρού εγκεφάλου - τόνισε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα συνδέεται με το βασικό ζήτημα του εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος της χώρας. Ακόμη ζήτησε από την κυβέρνηση, αφού δε θέλει να καθιερώσει την απλή αναλογική, να επιχειρήσει κάποιες βελτιώσεις στον ισχύοντα εκλογικό νόμο. "Οχι ότι θα διορθώσετε τα πράγματα, είπε, αλλά τουλάχιστον να ξεφύγουμε απ' όλα εκείνα τα οποία στην κυριολεξία στρεβλώνουν την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και μάλιστα μ' έναν εξαιρετικά δυναμικό τρόπο, εξομαλύνσεις, δεύτερες επιλογές, ασυμβίβαστα κλπ".

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας,αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα καλπονοθευτικά συστήματα δεν ωφέλησαν τον τόπο με τις κυβερνήσεις που ανέδειξαν, αλλά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ο δε πρόεδρος του κόμματος Δ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής πραγματοποιείται πληρέστερα η αρχή της ισότητας, που εκφράζεται με την αρχή της ισοδυναμίας των ψήφων, πραγματοποιείται η ίση εκπροσώπηση των εκλογέων στη Βουλή, επιτυγχάνεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η εφαρμογή της λαϊκής κυριαρχίας.

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης,διαφοροποιούμενος κάπως από το κόμμα του, αφού σημείωσε πως πιστεύει ότι κάτι θετικό θα βγάλει ο διάλογος για την Κεντροαριστερά κι αφού υποστήριξε πως δεν υπάρχει απόφαση του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα είναι κατά της απλής αναλογικής, ζήτησε από την κυβέρνηση να μη λέει ένα ξερό "όχι" στην απλή αναλογική. "Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση και το κόμμα πρέπει να διευκολύνουμε για να αναπτυχθεί ο διάλογος που μπορεί να συντελέσει σε αυτό το θέμα, εάν διαμορφωθεί μια κεντροαριστερή παράταξη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ