Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούν δηλώσεις μετανοίας από τους αγρότες

Απορρίφθηκε προχτές αργά το βράδυ η τροπολογία του ΚΚΕ για την παραγραφή των αδικημάτων των αγωνιστών αγροτών

Ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του σε αθλιότητα, υποκρισία και εκβιασμό προχτές λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο υπουργός "Δικαιοσύνης" Ε. Γιαννόπουλος.Οχι μόνο αρνήθηκε να δεχτεί την τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ για παραγραφή των αδικημάτων που το αστικό κράτος με τους δικούς του νόμους υποστηρίζει ότι διέπραξαν οι αγρότες στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ τούς ζήτησε δηλώσεις μετανοίας, λέγοντας: "Δηλαδή, θέλετε να παραγράψουμε τα αδικήματα και αύριο να κλείσουν πάλι τους δρόμους;", προσθέτοντας: "Δεν είδα να κάνουν καμία τέτοια δήλωση προς τα έξω, όπως γίνεται συνήθως. Πώς λοιπόν να το δεχτώ αυτό;".

Στην ουσία δηλαδή ο υπουργός της "Δικαιοσύνης" του αστικού κράτους είπε στους αγρότες να σκύψουν το κεφάλι, να πάψουν να αγωνίζονται, να υποσχεθούν ότι θα υποταχθούν και τότε ίσως τους συγχωρήσει. Αυτό ήταν και το πραγματικό νόημα της φράσης του: "Αλλωστε δεν τελείωσαν και οι δίκες αυτές. Δεν είναι τελεσίδικες οι αποφάσεις. Υπάρχει και ο δεύτερος γύρος".

Μετά από αυτά, ήταν εξόφθαλμα υποκριτικός όταν δήλωνε: "Εγώ δεν επεμβαίνω στη Δικαιοσύνη. Το έχω δηλώσει κατηγορηματικώς". Αλλωστε ο ίδιος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι αυτός ήταν που από τον περασμένο Δεκέμβρη έδωσε στους εισαγγελείς το νομικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να στηριχτούν για να καταδιώξουν και καταδικάσουν όσους αγρότες πέσουν στα χέρια τους. "Στις 16 Δεκεμβρίου είπα ότι είναι αδίκημα του 292 του Ποινικού Κώδικα. Αδίκημα εμπόδισης ή παρακώλυσης συγκοινωνιών και μην μπλέξετε με τους εισαγγελείς, είπα τότε, γιατί ξέρω τι θα γίνει", είπε ο υπουργός. Και πρόσθεσε: "Ζητάτε παραγραφή του αδικήματος, όταν η υπόθεση είναι εκκρεμής στα δικαστήρια. Δεν μπορώ να κουβεντιάσω, δεν μπορώ να συζητήσω, δεν μπορώ να πάρω μέρος και άκουσα ότι είναι με αναστολή. Δεν επεμβαίνω στα δικαστήρια. Θα βάλω τάξη και στη Δικαιοσύνη".

Στο σημείο όμως που η προκλητικότητα του Ε. Γιαννόπουλου ξεπέρασε κάθε όριο ήταν όταν δήλωνε: "Δεν επεμβαίνω, γιατί εάν επενέβαινα, δε θα ήταν εκεί μήνες"! Προφανώς ο Ε. Γιαννόπουλος κρίνει ελαφρές τις ποινές που επιβλήθηκαν από στημένες δίκες σε ανθρώπους αγωνιζόμενους όχι μόνο για το ψωμί τους, αλλά γενικότερα για τη σωτηρία της ελληνικής γεωργίας και ζητά οι ποινές στις δίκες που θα ακολουθήσουν να είναι βαρύτερες.

Μετά από αυτά, δικαίως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας τόνισε: "Απόψε ο κύριος υπουργός με την τοποθέτησή του, έδωσε φτερά στους διώκτες των αγροτών και στους δικαστές και στις στημένες δίκες".

Ο εισηγητής της τροπολογίας του ΚΚΕ (που υπέγραφε όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος) Αχ. Κανταρτζής υπογράμμισε: "Οδηγούμαστε στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων και ανοίγονται άσχημοι δρόμοι για το μέλλον, αφού ο κάθε διαδηλωτής θα κινδυνεύει να παραπέμπεται στα δικαστήρια. Ο κάθε εργαζόμενος που θα διαδηλώνει στους δρόμους τα δικαιώματά του, θα κινδυνεύει να παραπέμπεται στα δικαστήρια πότε με τη μία και πότε με την άλλη κατηγορία. Καταστάσεις που μας γυρίζουν πίσω σε μαύρες εποχές".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της τροπολογίας του Κόμματος, σημείωσε: "Τα δικαστήρια κρίνουν με τους νόμους που ισχύουν κάθε φορά. Γι' αυτό καταθέσαμε την τροπολογία που λέει ότι τα αδικήματα που έχουν σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να θεωρούνται παραγεγραμμένα. Μία τέτοια τοποθέτηση της Βουλής δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει στα χρονικά της χώρας μας. Στο πρόσφατο ακόμα παρελθόν, με παρόμοια απόφαση μπήκαν στο αρχείο όλες εκείνες οι διώξεις που εκκρεμούσαν σε βάρος των εργαζόμενων στην ΕΑΣ. Η τροπολογία αυτή δεν έχει κανένα νόημα ότι είναι δίκαιες οι καταδίκες. Θεωρούμε ότι πρέπει να μπει αυτός ο όρος "παραγεγραμμένες", έτσι ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των έξι χιλιάδων και πλέον αγροτών, η οποία δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα". Ο Ε. Γιαννόπουλος όμως είχε διαφορετική γνώμη. Τη γνώμη των αφεντικών του και των συμφερόντων που υπηρετεί.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν μπορούν χωρίς κατάδικους (1999-03-24 00:00:00.0)
Σύννεφα στις σχέσεις κυβέρνησης και ηγεσίας Δικαιοσύνης (1998-10-08 00:00:00.0)
Τροπολογία για τον Πουρσανίδη (1998-01-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-05-29 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών (1997-05-22 00:00:00.0)
Καταδίκη του γραμματέα της ΚΝΕ στην Αχα'ϊα, ήθελε ο Γιαννόπουλος (1997-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ