Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "ΝΕΑ" ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ

Η σκόνη καταλαγιάζει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζουν αυτοί που την προκάλεσαν για να συγκαλύψουν τα όσα κάνουν. Η "νέα" εποχή, για την οποία κάνουν λόγο με πανηγυρισμούς και φανφάρες, με αφορμή την υπογραφή στο Παρίσι της συμφωνίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ήδη γνωστή εποχή της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού. Ενα εφιαλτικό τοπίο διακρίνεται ήδη καθαρά πίσω από τη σκόνη της εξαπάτησης των λαών. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα τοπίο με το ΝΑΤΟ σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα, εργαλείο στα χέρια της PAX AMERIKANA, ένα τοπίο με το ΝΑΤΟ να διευρύνει διαρκώς τα όριά του προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό το τοπίο έχουν σκηνοθετήσει τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία και η επιχείρηση επιβολής ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την εν λόγω συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας την παρουσιάζουν ως ληξιαρχική πράξη τερματισμού της εποχής του "ψυχρού πολέμου". Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι έτσι. Η συμφωνία αυτή, τα όσα προηγήθηκαν και πολύ περισσότερο τα όσα προαναγγέλθηκαν ότι θ' ακολουθήσουν, της προσδίδουν τα χαρακτηριστικά συμφωνίας συνθηκολόγησης, σαν τις συμφωνίες που υπογράφονται ανάμεσα σε νικητές και ηττημένους. Είναι μια συμφωνία άνευ όρων παράδοσης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Οπως χαρακτηριστικά είπαν παράγοντες της ρωσικής αντιπολίτευσης, η συμφωνία αυτή "εγκαθιδρύει τις σφαίρες επιρροής των νικητών του ψυχρού πολέμου". Και δεν είναι όλα αυτά υπερβολές. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπ. Γιέλτσιν, ανακοίνωσε την απόφασή του να απομακρυνθούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές που στοχεύουν τις χώρες του ΝΑΤΟ. Το μοναδικό σύμβολο δύναμης της Ρωσίας απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά και ισορροπίας δυνάμεων, που είχε απομείνει όρθιο, ξηλώνεται και αυτό.

Ο δρόμος πλέον για την επιχείρηση άλωσης της Ανατολικής Ευρώπης είναι ανοιχτός. Μια νέα επιχείρηση, πάνω στα χνάρια της χιτλερικής "Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα", βρίσκεται σε εξέλιξη. Βέβαια, τη φορά αυτή με άλλα μέσα αλλά οι στόχοι είναι ίδιοι, τα ίδια εδάφη. Εξάλλου, και ο ιμπεριαλισμός μόνο προσωπεία αλλάξει, οι επιδιώξεις του πάντα μένουν ίδιες. Είναι η επιχείρηση διεύρυνσης των ορίων του ΝΑΤΟ προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τελικός στόχος είναι η πλήρης ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο των πρώην χωρών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά και τμημάτων της ίδιας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με τη μορφή χωρών που προήλθαν από τη διάσπασή της.

Το έδαφος γι' αυτή την επιχείρηση προλειαίνεται σε επίπεδο οικονομικό και στρατιωτικό, ώστε το ΝΑΤΟ και γενικά οι ιμπεριαλιστές να εμφανιστούν σαν "σωτήρες των λαών". Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ανοίξει μια κουβέντα για ένα "νέο σχέδιο Μάρσαλ". Οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες έχουν μεταβληθεί κάτι σαν σε νέες αποικίες των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι λαοί τους οδηγούνται σε εξαθλίωση και οι πλουτοπαραγωγικές τους πηγές δίνονται βορά στα ακόρεστα ιμπεριαλιστικά μονοπώλια. Από την άλλη, έχει δημιουργηθεί και η στρατιωτική δομή για την προετοιμασία της πλήρους υπαγωγής τους στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τον αμερικανικής έμπνευσης "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη". Στα πλαίσια αυτού του "Συνεταιρισμού", σε πρώτη φάση, όμορες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με αντικειμενικό σκοπό την εξοικείωση των στρατών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών με τις δομές του ΝΑΤΟ.

Στις ασκήσεις αυτές εντάχτηκαν σταδιακά ακόμα και χώρες, όπως η Ουκρανία, που προέρχονται από τη Σοβιετική Ενωση, πράγμα που αποκαλύπτει ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι η δημιουργία ενός ασφυκτικού κλοιού γύρω από τη σημερινή Ρωσία. Εξάλλου, η συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας θα μπορούσε να διαβαστεί από μια οπτική γωνία και σαν συμφωνία ανακωχής, δηλαδή προσωρινής εξασφάλισης της ανοχής της Ρωσίας στα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αφού το γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλήρης υποταγή της σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι τις ενέργειες των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών τις διακρίνει ένας φόβος αλλά και βιασύνη. Προσπαθούν να προλάβουν να αρπάξουν ό,τι περισσότερο μπορούν πριν "ξυπνήσει η αρκούδα" και πάλι, έτσι ώστε όταν "ξυπνήσει" να είναι εγκλωβισμένη σε ένα κλουβί.

Η συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας έρχεται σε εφαρμογή του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ. Πλέον, δεν υπάρχει ούτε το πρόσχημα του κινδύνου στρατιωτικής επίθεσης από την Ανατολή, που αποτελούσε το ψεύτικο άλλοθι για την ίδια τη δημιουργία αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού πριν από σχεδόν μισό αιώνα. Αντανακλά την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να στραφεί απερίσπαστο στον πραγματικό του εχθρό, που είναι οι ίδιοι οι λαοί. Εξ ου και η νέα "ευέλικτη" στρατιωτική δομή του με τη συγκρότηση των μονάδων ταχείας επέμβασης και τη σταδιακή αντικατάσταση των στρατών των χωρών - μελών του από μισθοφορικά τάγματα. Οι μαζικοί στρατοί που ξέραμε περνάνε ουσιαστικά στην εφεδρεία. Για την εφαρμογή των σχεδίων του απαιτούνται επιχειρήσεις τύπου Βοσνίας. Σε αυτή τη λογική έχει πλήρως ενσωματωθεί και η Ελλάδα. Ο όποιος εκσυγχρονισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρείται, έχει αυτόν τον παρονομαστή, την πλήρη προσαρμογή στα κελεύσματα του ΝΑΤΟ. Είτε πρόκειται για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, είτε για τη νέα δομή του ελληνικού στρατού και την παροχή "διευκολύνσεων" μέσω των βάσεων που υπάρχουν στο ελληνικό έδαφος.

Αυτό λοιπόν είναι το τοπίο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Ενα τοπίο εφιαλτικό για τους λαούς. Μια νέα "Ιερά Συμμαχία" έχει βγει στο διεθνές προσκήνιο. Ομως, όλα τα λογαριάζουν "χωρίς τον ξενοδόχο" ή, μάλλον, επειδή αυτός είναι ο φόβος τους - και το γνωρίζουν - προτιμούν να τα λογαριάζουν χωρίς αυτόν. Και ο φόβος τους είναι οι ίδιοι οι λαοί. Εξάλλου, η "νέα τάξη πραγμάτων" δεν είναι παρά η παγκόσμια επιχείρηση καθυπόταξης των λαών και συμβιβασμού τους με την ιδέα ότι ο ιμπεριαλισμός είναι και θα μείνει για πάντα κυρίαρχος. Υπάρχει, λοιπόν, "αντίπαλο δέος" απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Είναι η δύναμη των λαών που αφυπνίζονται και αναζητούν το μέλλον τους και αγωνίζονται κόντρα σε όλα όσα γίνονται σε βάρος τους.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΣΠΟΤ

Η "νέα" εποχή, για την οποία κάνουν λόγο με πανηγυρισμούς και φανφάρες, με αφορμή την υπογραφή στο Παρίσι της συμφωνίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ήδη γνωστή εποχή της "νέας τάξης πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ