Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φτηνές δικαιολογίες για να ξεγελαστεί ο λαός μας

Αποστομωτική απάντηση στα επιχειρήματα κατά της απλής αναλογικής, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Αποστομωτική απάντηση σε όλα τα επιχειρήματα που επιστράτευσαν οι εταίροι του δικομματισμού ενάντια στην απλή αναλογική, έδωσε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,μιλώντας επί της πρότασης νόμου του Κόμματος. Ο κομμουνιστής βουλευτής ξεσκέπασε την ουσία της πολιτικής θέσης του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας υπέρ των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η απλή και ανόθευτη αναλογική βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις πάγιες αρχές της δημοκρατίας και την ανάγκη για δημοκρατική λειτουργία του ελληνικού κράτους. Για δε το κυβερνητικό κόμμα, αφού θύμισε τις παλιότερες διακηρύξεις του για απλή αναλογική και την εγκατάλειψη αυτών των διακηρύξεων στη συνέχεια, τόνισε: "Φυσικά, οι τότε διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ για απλή αναλογική ήταν το ίδιο δημαγωγικές, όπως δημαγωγικές ήταν οι θέσεις του για το κλείσιμο των βάσεων, τη διάλυση του ΝΑΤΟ, την κοινωνικοποίηση κ. ο. κ. Από τότε που ανέβηκε στην κυβέρνηση ανακάλυψε πως στο βωμό της ισχυρής κυβέρνησης μπορεί άνετα να θυσιαστεί και η λαϊκή έκφραση και η θέληση του λαού".

Αδύναμες οι κυβερνήσεις συνεργασίας;

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας, που εκ προοιμίου είναι αδύνατες, γιατί ένα μικρό κόμμα μπορεί να εκβιάζει το μεγαλύτερο με το οποίο συμμάχησε, προκαλώντας συνεχώς κυβερνητικές κρίσεις, ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε: "Στην πολιτική τα πράγματα δε λειτουργούν με αυτό τον τρόπο κι όποιος ισχυρίζεται ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι συνέπεια του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, λέει ανοησίες ή αν προτιμάτε προσπαθεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό. Υπενθυμίζουμε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας προκύπτουν με όλα τα εκλογικά συστήματα. Συγκεκριμένα σας υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση της Βόννης είναι συμμαχική, η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι συμμαχική, για να μην αναφερθώ στην Ιταλία, που συχνά - πυκνά μάς τη φέρνουν για παράδειγμα προς μίμηση. Ολες οι κυβερνήσεις στην Ιταλία, που προέκυψαν μετά την κατάργηση της απλής αναλογικής, είναι πολυκομματικές κυβερνήσεις. Το επιχείρημα συνεπώς της μονοκομματικής και επομένως ισχυρής κυβέρνησης, γιατί τάχατες το κόμμα που κυβερνάει εφαρμόζει το δικό του - χωρίς νοθεύσεις - πρόγραμμα, δε στέκει. Μήπως οι κυβερνήσεις του Κολ, π. χ., δε θεωρούνται ισχυρές; Ολα αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες για να ξεγελαστεί ο λαός μας".

Ισχυρές κυβερνήσεις και καλπονοθεία

Συνεχίζοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο επιχείρημα ότι τα καλπονοθευτικά συστήματα είναι απαραίτητα, γιατί δίνουν ισχυρές κυβερνήσεις, χαρακτηρίζοντάς το σαθρό. "Πρέπει - είπε - να επισημάνω πως μια κυβέρνηση για να είναι σταθερή, πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Οταν διαταράσσεται αυτή η σχέση, η όποια κυβέρνηση δεν μπορεί να κρατηθεί παρά μόνο με αυταρχικές μεθόδους. Επίσης για να είναι σταθερή μια κυβέρνηση χρειάζεται να στηρίζεται στην εκφρασμένη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Είναι πράγματι μεγάλη υποκρισία από μέρους του ΠΑΣΟΚ και όποιου άλλου προσπαθεί να στηρίξει την άποψη πως ισχυρές κυβερνήσεις δίνουν μόνο καλπονοθευτικά συστήματα, τη στιγμή που κυβερνήσεις με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαλύονται πρόωρα και προσφεύγουν σε πρόωρες εκλογές για λόγους καθαρά σκοπιμότητας. Νωπό παράδειγμα οι τελευταίες εκλογές που έγιναν, χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος πέρα από τον καιροσκοπισμό και τη βεβαιότητα πως αυτή η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υπήρχε δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης".

Αυταρχισμός και ισχυρές κυβερνήσεις

Αναφερόμενος στο σκέλος του αυταρχισμού ως συστατικού στοιχείου της ισχύος των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, ο ομιλητής υπογράμμισε: "Η εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής - όπως αυτή που ασκείται στις μέρες μας - είναι που τελικά απορρίπτεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, που απομονώνει την κυβέρνηση και την αναγκάζει σε παραίτηση, όπως έχει συμβεί τόσες φορές στον τόπο μας. Αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης επίθεσης που γίνεται στην εποχή μας ενάντια στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια σε κάθε προσπάθεια αντίστασης. Αυτός είναι και ο λόγος που στέλνουν σε δίκες όσους αντιστέκονται, αγρότες ή εργάτες. Φοβούνται αυτοί που έχουν την εξουσία, οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές, πως οι κυβερνήσεις τους, αυτές που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, μπορεί και να ανατραπούν από τη λαϊκή πάλη, εάν οι εργαζόμενοι διατηρήσουν και δυναμώσουν την οργανωμένη και ενωτική τους παρέμβαση. Γνωρίζουν από το παρελθόν, διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για να καταλάβουν, πως η όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταρρέει σαν χάρτινος πύργος κάτω από τη συντονισμένη πάλη των εργαζομένων. Να, γιατί δεν τους φτάνει να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ετσι παρεμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους στην ελληνική κοινωνία".

Εκπτώσεις δημοκρατικής ευαισθησίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ δεν άφησε ασχολίαστη και την κριτική του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Κ. Λάλου, ότι με την εφαρμογή της πρότασης νόμου του ΚΚΕ είναι δυνατόν να εμφανιστεί το φαινόμενο σε μια μονοεδρική περιφέρεια η έδρα να πάει σε κόμμα που δε θα έχει έρθει πρώτο σε ψήφους. "Πρόκειται, είπε, για καθαρή υποκρισία. Αν όντως υπήρχε μια τέτοια ευαισθησία, τότε θα έπρεπε αυτή η κυβέρνηση να έχει αλλάξει από καιρό τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όπου κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αυθαίρετη κατανομή των εδρών και κόμματα με μεγάλη πλειοψηφία στην περιφέρειά τους να μην έχουν ούτε ένα βουλευτή, γιατί οι έδρες μοιράστηκαν σε πολύ μικρότερα. Θα μπορούσε επίσης η κυβέρνηση να είχε καταργήσει τις μονοεδρικές και να είχε επιδείξει δημοκρατική ευαισθησία επί της ουσίας στο ζήτημα των εκλογικών νόμων που δίνουν πλειοψηφία εδρών σε ένα κόμμα χωρίς αυτό να διαθέτει την πλειοψηφία στον ελληνικό λαό. Η σημερινή κυβέρνηση δε διαθέτει πλειοψηφία στο λαό και παρά τις 162 έδρες, που της χάρισε το καλπονοθευτικό σύστημα, εξακολουθεί να στηρίζεται από το 41% του ελληνικού λαού. Η πλειοψηφία του λαού δεν την εγκρίνει. Βλέπουμε όμως πως όταν πρόκειται για εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τότε οι δημοκρατικές ευαισθησίες πάνε στην άκρη και κυριαρχεί ο καιροσκοπισμός".

Κυβερνητική αλαζονεία και δικομματική σύμπνοια

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε τέλος και στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν την απασχολεί το εκλογικό σύστημα, γιατί αυτή ασχολείται με προβλήματα του τόπου που καίνε και δεν επιθυμεί να ακυρώσει αυτήν της την προσπάθεια, ενισχύοντας την εκλογολογία. "Η αλαζονεία στο ΠΑΣΟΚ - σημείωσε με έμφαση - είναι μια αρρώστια που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Υπουργός πριν από λίγες μέρες, απευθυνόμενος στη ΓΓ του ΚΚΕ, η οποία είχε κριτικάρει την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τα ναρκωτικά, της είπε να μη μιλάει πολύ. Η κυβέρνηση κρατάει για τον εαυτό της το δικαίωμα να μιλάει - και να παραμιλάει μάλιστα - δείχνοντας πόσο ευαίσθητη είναι στο διάλογο: Να μιλάνε μόνο όσοι συμφωνούν μαζί της και όσοι διαφωνούν να μην πολυμιλάνε". Και ο κοινοβουλευτικός επισήμανε: "Δεν είναι τυχαίο που την απλή αναλογική - ανεξάρτητα από το πώς τη συγκεκριμενοποιεί η δική μας πρόταση νόμου - σαν αρχή για τη διενέργεια των εκλογών την απορρίπτουν τα δύο κόμματα του δικομματισμού. Και τα δύο, στο ξέφρενο βαλς της εναλλαγής τους στην εξουσία, συμφωνούν στην αρχή της νόθευσης της λαϊκής ετυμηγορίας με καλπονοθευτικά συστήματα, που κάθε φορά οι καλοπληρωμένοι τεχνοκράτες τους θα επεξεργαστούν. Τα δύο αυτά κόμματα θεωρούν ότι αυτά τα συστήματα στηρίζουν το δικομματισμό. Γι' αυτό τα επιδιώκουν και γι' αυτό ακόμα προωθούν συνταγματική κατοχύρωση της ενισχυμένης αναλογικής, έτσι ώστε να διαιωνίζεται το δικομματικό σύστημα σ' αυτόν τον τόπο. Αυτό που δεν τολμούσε να κάνει η Δεξιά τόσα χρόνια, έρχονται σήμερα σε πλήρη σύμπνοια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να το φέρουν με συνταγματική ρύθμιση, θεωρώντας πως ωρίμασε πια το πράγμα και μπορούν να επιβάλουν στο λαό εφ' όρου ζωής καλπονοθευτικά συστήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ