ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Πανελλαδική απεργία την Κυριακή

Σε αποφασιστική πάλη ενάντια στην πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Μέρα πανελλαδικής απεργίας είναι η Κυριακή 5 Νοέμβρη για τους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου, καθώς με βάση την αντεργατική νομοθεσία προβλέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων και αυτήν την Κυριακή, με το πρόσχημα των «ενδιάμεσων εκπτώσεων». Στο μεταξύ, οι εμποροϋπάλληλοι από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη σε πολλές περιπτώσεις δούλεψαν τις Κυριακές, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στις τουριστικές περιοχές. Ο Γολγοθάς τους δεν σταματά, καθώς μπροστά τους έχουν το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων και πριν από αυτό μια σειρά από πρωτοβουλίες τύπου «Black Friday» και «Λευκές Νύχτες».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κλάδο του Εμπορίου «να πάρουν απόφαση για απεργία στις 5 Νοέμβρη και να παλέψουν αγωνιστικά ενάντια στο σχεδιασμό για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας», οργανώνοντας συγκεντρώσεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις, περιοδείες στις πόλεις και στους χώρους δουλειάς. «Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας», τονίζει, «δεν είναι αγώνας που χάθηκε, αλλά μάχη που βρίσκεται μπροστά μας. Είναι αγώνας που πρέπει να δοθεί συνολικά με βάση τις ανάγκες μας, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο».

Πρωτοβουλίες συνδικάτων στο πλαίσιο της απεργίας

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β) και σε απεργιακές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. «Δεν αντέχουμε άλλο να δουλεύουμε ασταμάτητα 7 μέρες τη βδομάδα», υπογραμμίζει. Το Σωματείο έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη, ενώ καλεί επίσης σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 19/11, στις 11 π.μ., με θέμα την προετοιμασία απεργίας ενάντια στο νέο χτύπημα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή - Αριστοτέλους, με αίτημα τη νομική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, καλεί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργάκη.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου καλεί σε συμμετοχή στην απεργία.

Παράλληλα, σε πολύμορφες κινητοποιήσεις την Κυριακή για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας καλούν Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

Νέο εργατικό «ατύχημα» στην κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V

Πάνω από 30 τα «ατυχήματα» στο εργοτάξιο...

Ακόμη ένας εργάτης σακατεύτηκε στα έργα κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V. Πρόκειται για 38χρονο οικοδόμο, που έπεσε από μεγάλο ύψος και νοσηλεύεται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, με τραύματα στο κεφάλι και στους θωρακικούς σπόνδυλους. Το νέο εργατικό «ατύχημα» έγινε την περασμένη Τετάρτη και έρχεται να προστεθεί στα περισσότερα από 30 που έχουν γίνει στο εργοτάξιο.

Επιβεβαιώνεται «πως οι μόνοι υπεύθυνοι για τα εργατικά "ατυχήματα" είναι η κυβέρνηση, οι μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοκατασκευαστές που λογαριάζουν μόνο τα κέρδη τους και όχι τις ζωές των εργατών», καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης.

Και επισημαίνει: «Η άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους εργασίας και ειδικά στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, με ευθύνη της μεγαλοεργοδοσίας, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιβεβαιώνεται καθημερινά με δεκάδες εργατικά "ατυχήματα" που αφήνουν πίσω τους σακατεμένους εργάτες. Αυτή η κατάσταση στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V επιβλήθηκε και με τις απολύσεις και τις διώξεις συναδέλφων οικοδόμων, που οργάνωσαν την αντίστασή τους ενάντια στις άθλιες συνθήκες μέσα από την ίδρυση εργοταξιακού σωματείου».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει επίσης την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργατών.

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με το Συνδικάτο ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή των εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών. Να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα και να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που οργανώνουν σωματεία της Κοζάνης στις 9 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Κοζάνης και στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ
Σε ισχύ παραμένουν οι άθλιες προβλέψεις του νόμου - λαιμητόμου

Σε ισχύ παραμένει η βασική ανατροπή που επήλθε με τον νόμο 4387/2016 για τις συντάξεις χηρείας, καθώς η τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, δεν αλλάζει το νέο επώδυνο καθεστώς. Με το άρθρο 12 του νόμου - λαιμητόμου, για να συνεχίσει ο/η δικαιούχος σύνταξης χηρείας να λαμβάνει σύνταξη και μετά την πάροδο της τριετίας, θα πρέπει κατά το χρόνο της απώλειας του/της συνταξιούχου να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του. Ετσι, χιλιάδες οικογένειες στην περίπτωση που δεν πληρούν αυτήν την επαίσχυντη προϋπόθεση κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο περιορίζεται μόνο στον επανακαθορισμό του ελάχιστου ύψους των συντάξεων χηρείας και αυτό μόνο κάτω από την κατακραυγή που προκλήθηκε, αφού με το νέο σύστημα υπολογισμού των νέων συντάξεων, οι οποίες μειώθηκαν δραστικά, οι συντάξεις χηρείας που αποδίδονται μετά τον Μάη του 2016 κατρακύλησαν κάτω από τα 200 ευρώ! Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, ως ελάχιστο ποσό σύνταξης χηρείας καθορίζονται τα 384 ευρώ μεικτά, υπό την προϋπόθεση ο θανών να είχε συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης. Το ποσό αυτό μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ μεικτά. Χαρακτηριστικό του περιορισμένου χαρακτήρα που έχει η τροπολογία πάνω στις τεράστιες απώλειες που επέβαλε ο ν. 4387 και στις συντάξεις χηρείας, είναι το γεγονός ότι η δαπάνη για τον ΕΦΚΑ είναι μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο στην πρώτη τετραετία (2016 - 2019), οι απώλειες των νέων δικαιούχων συντάξεων χηρείας θα ανέλθουν στο ποσό των 369 εκατ. ευρώ!

Με άλλη τροπολογία προβλέπεται η χορήγηση προσωρινής σύνταξης να ανέρχεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις διατάξεις του ν. 4387/2016, αλλά αφορά μόνο όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης της σύνταξής τους.

Ο

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΦΕΕΜΠ: Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια των Φοιτητικών Εστιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΦΕΕΜΠ), απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από τον περασμένο Ιούλη. Η απόφαση για απεργία πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση, όπου αποφάσισαν παράλληλα να δημιουργήσουν Επιτροπή Αγώνα και να παλέψουν μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Εχουμε κουραστεί να γινόμαστε "μπαλάκι" μεταξύ κυβέρνησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και εργολάβου», επισημαίνουν και καλούν τους εστιακούς φοιτητές να στηρίξουν τον αγώνα τους.

«UNIPHARMA»: Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την επιχείρηση «Unipharma» πραγματοποίησε χτες το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης. Υπενθυμίζεται ότι η εργαζόμενη απολύθηκε μια μέρα μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου στο συγκεκριμένο χώρο, όπου πήρε το λόγο και εξέφρασε τη γνώμη ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν το ταξικό συνδικάτο. Το κλαδικό Συνδικάτο έχει κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ: Στην υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της καλεί η ΔΑΣ στις εκλογές της ΕΤΙΤΑ (4 και 5 Νοέμβρη), απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους τεχνικούς της τηλεόρασης, αξιοποιώντας την πείρα τους από τις εξελίξεις στον κλάδο, να παραμερίσουν όλους όσοι εμφανίζονται σαν εργολάβοι λύσεων. «Με πλαίσιο πάλης, ενότητα, με προσανατολισμό τις ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου, με συλλογική δράση που βάζει στο επίκεντρο την ανάγκη ενιαίας εναντίωσης στον πραγματικό μας αντίπαλο, που είναι η εργοδοσία, η εξουσία της, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις τους, τα κόμματά τους», επισημαίνει η ΔΑΣ, μπορούμε «να ανοίξουμε το δρόμο για τη δική μας εργατική - λαϊκή αντεπίθεση».

ΕΣΚ ΠΑΡΑ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ
Κάλεσμα στήριξης στις αρχαιρεσίες

Στις 4, 5 και 6 Νοέμβρη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Συλλόγου Παρα-τετραπληγικών και κινητικά ανάπηρων για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) καλεί σε στήριξη του ψηφοδελτίου της και καταγγέλλει την πλειοψηφία για τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει στην επικοινωνία της ΕΣΚ με τα μέλη του Συλλόγου. Απέναντι σε αυτήν τη μεθόδευση, η ΕΣΚ καλεί τα μέλη του Συλλόγου να επικοινωνούν μαζί της, στο e-maileskamea@otenet.gr και στα τηλέφωνα 210.2522.411 και 697.2203.139.

Στην Αθήνα οι εκλογές θα γίνουν 10.00 - 18.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) στην οδό Σπύρου Θεολόγου 1, 8η στάση Λεωφόρου Φυλής (Χασιάς), Ιλιον. Στο παράρτημα Β. Α. Πελοποννήσου θα γίνουν στα γραφεία του Συλλόγου (οδός Κανάρη, Πλατεία Νέων Εργατικών Κατοικιών, Αργος). Στο παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης η ΓΣ και οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του Συλλόγου (Καθ. Σιγάλα 9 και Παπαδάκη) στη Θεσσαλονίκη. Στο παράρτημα Αχαΐας η ΓΣ και οι εκλογές θα γίνουν στην αίθουσα των γραφείων στο κτίριο του Δήμου Πατρέων (Κέντρο ΑμεΑ), Κανελλοπούλου 106 και Μητροπούλου (έξω Αγυιά) Πάτρα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
«Μπαλάκι» οι εργαζόμενοι, μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης

Με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους βρίσκονται 150 εργαζόμενοι του πολυδιαφημισμένου Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης. Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό κ.ά. είχαν προσληφθεί πριν από ενάμιση χρόνο από την ΑΕΜΥ ΑΕ με συμβάσεις ΙΔΟΧ (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) για ένα χρόνο και δυνατότητα ανανέωσης για άλλο ένα. Η σύμβασή τους λήγει - όπως τους ανακοινώθηκε - στις αρχές της επόμενης τουριστικής σεζόν. Η ΑΕΜΥ ΑΕ τους θεωρεί «έκτακτο προσωπικό» και, όπως τους ανακοίνωσε, προτίθεται να «τρέξει» μέχρι το τέλος του έτους προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για νέες θέσεις τακτικού προσωπικού. Μετά από επανειλημμένες κρούσεις, χωρίς αποτέλεσμα, για συνάντηση με τη διοίκηση της ΑΕΜΥ ΑΕ, εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων, μαζί με εκπροσώπους του κλαδικού Σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΑΕΜΥ στην Αθήνα. Η διοίκηση επιχείρησε να τους καθησυχάσει, λέγοντας θα «φροντίσει» να περιλαμβάνονται στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ, ωστόσο χαρακτήρισε «άκυρο» και «μη νόμιμο» το αίτημά τους να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Χτες, ακολούθησε συνάντηση του Σωματείου με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι για να γίνει μετατροπή των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ θα πρέπει η προκήρυξη να γίνει απευθείας από την ΑΕΜΥ... με τους εργαζόμενους να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ υπουργείου και ΑΕΜΥ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Περιφερειακές συσκέψεις για τη ΣΣΕ

Σε περιφερειακές συσκέψεις με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία προχωρά η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με αιχμή τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου. Το πρόγραμμα ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο με τις συσκέψεις: Στη Θεσσαλία, αύριο Σάββατο, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στην Αττική, την Κυριακή 5/11, 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Πειραιώς 1, 7ος όροφος).

Εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις
  • Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, την Κυριακή 5/11, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο STUDIO ART CINEMA (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).
  • Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση οργανώνει την ίδια μέρα και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Λάρισας, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ