ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Με φόντο σκληρούς ανταγωνισμούς και σύνθετα παζάρια

Από την επίσκεψη Τραμπ και Σι στην Απαγορευμένη Πόλη

Copyright 2017 The Associated

Από την επίσκεψη Τραμπ και Σι στην Απαγορευμένη Πόλη
ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην πρωτεύουσα της Κίνας έφτασε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που θα έχει επίσημες επαφές με την ηγεσία της χώρας μέχρι και αύριο, που αναμένεται να αναχωρήσει για να συνεχίσει νοτιότερα την πολυήμερη περιοδεία του σε Ασία - Ειρηνικό που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο.

Επιλέγοντας τις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος των αμερικανικών μονοπωλίων έκρινε σκόπιμο να εκφράσει τη «μεγάλη ανυπομονησία» του να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που «μόλις πέτυχε μια μεγάλη πολιτική νίκη», όπως είπε αναφερόμενος στο 19ο συνέδριο του ΚΚ Κίνας (ΚΚΚ), που έδωσε νέα ορμή στην κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη χώρα. Την ίδια στιγμή, κατέφυγε σε ωμό αντικομμουνισμό, λέγοντας ότι η 7η Νοέμβρη, επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης, πρέπει να κηρυχθεί «μέρα των θυμάτων του κομμουνισμού», αφού «σήμερα θυμόμαστε αυτούς που χάθηκαν και αυτούς που εξακολουθούν να υποφέρουν από τον κομμουνισμό».

Από τη μεριά του, ο Σι υποδέχτηκε τον Τραμπ εκφράζοντας προσδοκίες για «θετικά και σημαντικά αποτελέσματα» που θα έχει η επίσκεψη του Αμερικανού ηγέτη. Μεταξύ άλλων, συνόδευσε τον Αμερικανό Πρόεδρο σε επισκέψεις του σε διάφορα μνημεία, όπως την Απαγορευμένη Πόλη (μια πόλη - ανάκτορο όπου ζούσαν Κινέζοι αυτοκράτορες), στη διάρκεια των οποίων οι δυο ηγέτες φωτογραφήθηκαν με τις συζύγους τους και μοίρασαν νέα πλάνα σε αναλύσεις για τις διμερείς συνεργασίες, αλλά και τις διμερείς «τριβές», καθώς τα πλατιά χαμόγελα δεν μπορούν να ακυρώσουν τον ανταγωνισμό που οξύνεται και τις πολύπλευρες αντιθέσεις που βαθαίνουν. Αυτές, άλλωστε, είναι που εκφράζονται μέσα από τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιφέρεια, σε περιοχές όπως η Κορεατική Χερσόνησος (όπου η εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD προκαλεί τον έντονο προβληματισμό Κίνας αλλά και Ρωσίας) ή και η Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου η ενίσχυση κινεζικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ασκήσεων αλληλεπιδρά με κινήσεις όπως οι περιπολίες αμερικανικών πολεμικών πλοίων κ.τ.λ.).

Στο τραπέζι των διμερών επαφών θα βρεθούν φυσικά και η έκταση και το περιεχόμενο των οικονομικών συνεργασιών των δυο χωρών, που αντικειμενικά επηρεάζουν τις ισορροπίες σε πάρα πολλούς κλάδους, σε όλο τον κόσμο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Γουάνγκ Γιανγκ και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος είχαν χωριστή συνάντηση, εξετάζοντας σε βάθος πλευρές των διμερών εμπορικών σχέσεων, ενώ σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες συνολικής αξίας 9 δισ. δολαρίων. «Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα», όπως είπε ο Ρος.

Την ίδια στιγμή, στο «Σινχουά» έχουν αναρτηθεί αναλύσεις για το μέλλον των διμερών σχέσεων, που - σύμφωνα με μια από αυτές - θα ενισχυθούν μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου συνεδρίου του ΚΚΚ. «Από τη μία πλευρά, η ισορροπημένη σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ απαιτεί αλληλεπίδραση και συνεργασία σε διάφορους τομείς και διάφορα επίπεδα (...) από την άλλη πλευρά, ισορροπημένες σινο-αμερικανικές σχέσεις σημαίνουν ότι η Κίνα θα έχει ισότιμο λόγο στη λήψη αποφάσεων ως προς το είδος μιας σχέσης που οικοδομείται μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, όπως κάνει και η άλλη πλευρά».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμότητα για διάφορες συνεργασίες με αναβάθμιση ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Τα μοντέλα Ταϊβάν, Μονακό και Γιβραλτάρ μπορούν να αποτελέσουν μοντέλα λύσης στην πολιτική σφαίρα (του Κυπριακού)» επανέλαβε ο «υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν, καθώς αναμοχλεύεται συνεχώς η συζήτηση για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, μεταξύ άλλων και μέσα από επαφές «αξιωματούχων» του με κυβερνήσεις πολλών άλλων χωρών.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ο Ατούν είπε πως «όταν έμαθα για το μοντέλο Ταϊβάν ήμουν 12 χρόνων. Μετά από χρόνια έμαθα ότι κανένα κράτος δεν αναγνώρισε την Ταϊβάν, αλλά όλος ο κόσμος αποδέχτηκε την ύπαρξή της. Είναι μια χώρα που κάνει εμπόριο με όλο τον κόσμο» και συμπλήρωσε πως «μέσα στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Τουρκίας μπορεί και η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)" να γίνει μια χώρα που θα αποδεχτούν την ύπαρξή της».

Την ίδια στιγμή, ο Ατούν υποστήριξε ότι η «τουρκοκυπριακή πλευρά» δεν πρέπει να περιμένει από την ελληνοκυπριακή να επιστρέψει στο τραπέζι, ωστόσο θα συνεχίσουν να αναζητούν «νέα μοντέλα» για την Κύπρο. Ταυτόχρονα, είπε ότι τα Κατεχόμενα είναι έτοιμα να συνεργαστούν με τη «νότια Κύπρο» στα «προγράμματα Ενέργειας» που «θα υλοποιήσουν Τουρκία και "ΤΔΒΚ"» και πρόσθεσε: «Ηρθε η ώρα να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο Β', χωρίς να εγκαταλειφθεί ο στόχος μιας διευθέτησης, αλλά να μην παραμείνουμε δεσμευμένοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, δεν θα κάνουμε ποτέ παραχωρήσεις σχετικά με τους δεσμούς μας με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Η "ΤΔΒΚ" συγκαταλέγεται στα συμφέροντα της Τουρκίας και θα παραμείνει. Ετσι, όποιο κι αν είναι το νέο μοντέλο που θα συζητηθεί, αυτό σίγουρα δεν θα είναι ένα μοντέλο που αποδυναμώνει την ενότητά μας (με την Τουρκία), αλλά ένα μοντέλο που ενισχύει την ενότητά μας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της «κυβέρνησης» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», όπως προκλητικά έχει αυτοαναγορευτεί (και αποκαλείται από Τουρκία και όχι μόνο), η «κυβέρνηση» συμμετείχε σε Διεθνή Εκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο, 6-8 Νοέμβρη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν, μάλιστα, ο «υπουργός Τουρισμού» του ψευδοκράτους Φικρί Ατάογλου, ενώ το περίπτερό του επισκέφτηκε και ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Νουμάν Κουρτουλμούς, που δήλωσε ότι «η "ΤΔΒΚ" είναι μέρος της ζωής μας και μέρος της χώρας μας».

Νέα δημοσκόπηση

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα δημοσκόπηση που έγινε ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στην Κύπρο στις 28 Γενάρη, δίνει σημαντικό προβάδισμα στον σημερινό Πρόεδρο της χώρας και ξανά υποψήφιο με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκο Αναστασιάδη, που συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων.

Ακολουθεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος με 23% και στην τρίτη θέση ο Σταύρος Μαλάς, υποψήφιος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, με 22,5%.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Η Αγκυρα θέλει προσεκτική μελέτη των αιτημάτων της

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της χώρας, Μάικ Πενς. Στην ατζέντα των επαφών βρίσκονται όλες οι πλευρές των διμερών σχέσεων, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που ξεδιπλώνονται ραγδαία σε σχέση με κρίσιμα μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Η πρόσφατη σύλληψη υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη (που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύνδεση με τους πραξικοπηματίες του 2016), όπως και η απόφαση (του αμερικανικού ΥΠΕΞ) για αναστολή της έκδοσης άδειας εισόδου σε όσους ήθελαν να πάνε στην Τουρκία, ήταν ενδεικτικές των «τριβών», που αφορούν ευρύτερες διαφωνίες για θέματα όπως ο ρόλος των Κούρδων στην περιοχή, το μέλλον της Συρίας κ.τ.λ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε από την Αγκυρα ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες «αναξιόπιστη χώρα». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον παραβίασε «τους κανόνες της συμμαχίας» απέναντι στην Αγκυρα. «Αν οι ΗΠΑ μελετούσαν προσεκτικά τα αιτήματα της Τουρκίας, τότε το τουρκικό έθνος θα έκανε (από τη μεριά του) ό,τι είναι απαραίτητο... Αλλά δεν το κάνουν αυτό». Και ο Μπαχτσελί κατέληξε: «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα έκαναν καλά να επανεξετάσουν τη στάση τους».

Στο μεταξύ, φτάνοντας στις ΗΠΑ ο Γιλντιρίμ συνάντησε τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή (από το Τενεσί) και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ. Σε δηλώσεις του στο «Αναντολού», ο Κόρκερ είπε ότι έγινε συζήτηση για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», λέγοντας ακόμα ότι χρειάζεται χρόνος για αυτό.

Σημειώνουμε ότι τον Γιλντιρίμ συνοδεύουν στις ΗΠΑ οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπεράτ Αλμπαϊράκ αντίστοιχα, ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής (και πρώην Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα) του πρωθυπουργού Κερίμ Ουράς κ.ά.

Νέο έγκλημα σε εργοστάσιο

Κι ενώ η τουρκική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της να διασφαλίσει τη θέση και τη δύναμη της πλουτοκρατίας στην περιφέρεια και γενικότερα, η εργατική τάξη της Τουρκίας συνεχίζει να πληρώνει την ανάπτυξη με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Χτες, έγινε νέο, πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε έκρηξη σε ασυντήρητο λέβητα σε εργοστάσιο βαφής υφασμάτων στην περιοχή Γκιουρσού της επαρχίας Προύσα (βορειοδυτικά). Επίσης, άλλοι 16 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, που βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, αφού η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, το κτίριο κατέρρευσε και προκλήθηκαν ζημιές και σε δύο γειτονικά εργοστάσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ