ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Σε συγκέντρωση ενάντια στην επικίνδυνη για το λαό συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, μέρα που ολοκληρώνεται το 18ο Συνέδριό της.

Στο κάλεσμά της ΕΕΔΥΕ αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και εντείνει την επικίνδυνη για το λαό πολιτική όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, με την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Βήμα - βήμα αποκαλύπτονται τα όσα συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, νέα βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, τεράστια ποσά για "αναβάθμιση" των "F-16". Αμερικανικά στρατιωτικά κλιμάκια εξετάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλο τον ελληνικό χώρο, για νέες βάσεις.

Ολη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Ο ελληνικός λαός εκτίθεται σε θανάσιμους κινδύνους. Ολα τα αστικά κόμματα ομοφωνούν γιατί έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η πολιτική που τσακίζει το λαό, η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα ξοδεύει τεράστια ποσά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, πνίγεται από τις πλημμύρες, καίγεται από τις πυρκαγιές, είναι αθωράκιστη μπροστά στους σεισμούς και η εργατική - λαϊκή οικογένεια και η νεολαία πληρώνουν ολοένα και πιο ακριβά την πρόσβαση σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια...

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο τοποθέτησης πυρηνικών κεφαλών στον Αραξο ή οπουδήποτε αλλού. Δεν ξεγελιόμαστε από τις "διαψεύσεις" της κυβέρνησης.

Ολα αυτά πρέπει να συναντήσουν τη μαζική λαϊκή καταδίκη και εναντίωση.

Τα περί "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" και Ελλάδας κόμβου Ενέργειας και μεταφορών είναι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου.

Απευθύνουμε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση καταδίκης της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη στις 5 μ.μ. να δώσουμε όλοι το αγωνιστικό μας "παρών" έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Να σηκώσουμε λαϊκό αγωνιστικό φράγμα, να αποκαλύψουμε τα σχέδιά τους, τον επικίνδυνο χαρακτήρα τους και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων που συντάσσονται στην "εθνική στρατηγική" που είναι επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα.

-- ΟΧΙ στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ.

-- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους - Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.

-- Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

-- Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα - Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό αφέντη στον τόπο του».

Προσυνεδριακές συσκέψεις Επιτροπών Ειρήνης

Στο μεταξύ, με την πραγματοποίηση προσυνεδριακών συσκέψεων, οι Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ στην Αττική και ολόκληρη την Ελλάδα ετοιμάζονται για το 18ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκέμβρη. Προσυνεδριακές συσκέψεις διοργανώνουν τις επόμενες μέρες:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο παλαιό δημαρχείο Χαλανδρίου (Γυφτοπούλου 2).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης, αύριο Σάββατο, 25 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίας Παρασκευής, αύριο Σάββατο, 25 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο χώρο της Επιτροπής Ειρήνης, στη Λεωφόρο Μεσογείων 403.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων της «Αγοράς Αργύρη» (Αγ. Ανδρέου 12).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Συλλαλητήριο τη μέρα της δίκης των ΝΑΤΟικών

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοέμβρη η συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, με πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας. Τον πλούσιο απολογισμό δράσης της Επιτροπής παρουσίασε ο γραμματέας της Μανώλης Παπαδομανωλάκης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καθώς και τους αποστράτους - μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.

Εκλέχτηκαν νέα Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καθώς και αντιπρόσωποι για το 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκέμβρη στην Αθήνα.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην πόλη των Χανίων, με την απρόκλητη επίθεση σε βάρος Χανιωτών από ΝΑΤΟικούς στρατιώτες και την εισαγωγή ενός από αυτούς στο νοσοκομείο, όπως και την προσπάθεια κουκουλώματος του γεγονότος, αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης.

Εκτός από τη συμμετοχή στο χτεσινό συλλαλητήριο στην πλ. της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τον Χανιώτικο λαό σε συλλαλητήριο, την Τρίτη 28 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στα Δικαστήρια. Τη μέρα εκείνη έχει οριστεί η δίκη (ερήμην) των ΝΑΤΟικών τραμπούκων.

ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Αναφορές για πιέσεις του «διεθνούς παράγοντα» για «λύση»

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις μπροστά στην επερχόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων, στις 11/12 στις Βρυξέλλες. Στο θέμα παρεμβαίνουν και ιμπεριαλιστικά κέντρα, για να προωθήσουν συμφέροντά τους στην ευρύτερη βαλκανική χερσόνησο, όπως φαίνεται και από όσα λέγονται ανοικτά στη γείτονα.

Ενδεικτικά, στα Σκόπια, η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα «REPUBLIKA» δημοσίευσε συνέντευξη του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, πρ. πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος ανέφερε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την πΓΔΜ, όπως συνέβαινε και επί των κυβερνήσεών του. Οτι η χώρα του έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη όπως και για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. «Εμπόδιο για την εκπλήρωση αυτής της επιδίωξής μας ήταν το όνομα και η ταυτότητα», υποστήριξε.

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται συμφωνία, που να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου η γλώσσα μας και η εθνικότητά μας θα αναφέρονται στα αγγλικά ως Macedonian. Που σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ταυτότητά μας και θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους γι' αυτό», ανέφερε ο Γκρούεφσκι. Ισχυρίστηκε ότι ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η συμφωνία για το όνομα να μην περιλαμβάνει θέματα ταυτότητας, δηλαδή τον τρόπο που θα κατονομάζονται η γλώσσα και το έθνος. Σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ικανοποίηση στην πΓΔΜ, καθώς θα μοιάζει σαν να μην υπάρχει αλλαγή ταυτότητας. «Ομως, στην πραγματικότητα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, γιατί η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν διεθνή οργανισμό το όνομα της γλώσσας και του έθνους να αναγράφονται ως Macedonian», πρόσθεσε.

Επίσης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, γνωρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση της πΓΔΜ είναι «μαριονέτα», που «την έφεραν» για να υποχωρήσει στο θέμα του ονόματος. Επέμεινε ότι «ορισμένοι διεθνείς παράγοντες», που επιθυμούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, προκειμένου να υλοποιηθεί ο γεωστρατηγικός στόχος της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, «έχουν λύσει τα χέρια της κυβέρνησης», προκειμένου να πετύχει τον στόχο αυτό «με απειλές, πιέσεις, συλλήψεις και εξαγορές». «Ολα αυτά στο όνομα της υλοποίησης του μεγάλου γεωστρατηγικού στόχου της ένταξης στο ΝΑΤΟ, τον οποίο - και αυτό είναι η ειρωνεία - το VMRO-DPMNE όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά αντίθετα τον επιθυμεί περισσότερο από το SDSM», το σημερινό κυβερνών κόμμα.

Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των 2 κυβερνήσεων, αλλά συζητήσεις για την επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας στις δύο χώρες, κι ότι για το σκοπό αυτό θα επιστρατευτούν παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, και «ενδεχομένως να εξασφαλιστεί ή να ανακοινωθεί και κάποια επένδυση, προκειμένου να υποστηριχθεί η άποψη ότι έρχονται καλοί καιροί», συμπλήρωσε.

Τιμούν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής για την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο δρομολογούν πούλμαν, εκτός των άλλων, και τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αναχώρηση την ίδια μέρα από:

Πειραιά, 7 π.μ., από το Δημοτικό Θέατρο (6936.449.652 - 210.4124.696).

Καισαριανή, 7 π.μ., από πλατεία Π. Μακρή (6936.626.273 - 6944.862.556).

Βύρωνα, 6.45 π.μ., από πλατεία Εθν. Αντίστασης (Ταπητουργείο - 6944.750.329).

Ηλιούπολη, 7 π.μ., από Ελ. Βενιζέλου 146 (210.9923.590).

Ν. Ιωνία, 7 π.μ. από πλατεία Αναπήρων, Καλογρέζα και ΟΤΕ Ν. Ιωνίας (6974.330.497).

Ν. Σμύρνη, 7 π.μ., από «Πόλις Παρκ» (οδός Αγ. Φωτεινής, 210.9335.451 - 6945.104.217).

Καλλιθέα, 7 π.μ., πλ. Δαβάκη (6938.517.499).

Μπραχάμι, 7 π.μ., από Νέο Τέρμα (6934.115.756).

Γαλάτσι, 7 π.μ., από παλιό τέρμα (Βεΐκου και Γαλατσίου, 6934.115.756).

Χαλάνδρι, 7 π.μ., από κεντρική πλατεία (Αγ. Νικόλας - στάση τέρμα τρόλεϊ, 210.684.927).

Περιστέρι, 7 π.μ., από Δημαρχείο (απέναντι από την Ευαγγελίστρια, στα γραφεία του παραρτήματος - 210.5742.124).

Ελευσίνα, 7 π.μ., από πάρκινγκ δήμου (6946.870.369).

Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων και Αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), 7.30 π.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό δημαρχείο στην Αθηνάς). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.8222.952 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως).

Οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα

Συνεχίζεται η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με στρατιωτικά μέσα από τις ΗΠΑ, πάνω στη δέσμευση της κυβέρνησης να παίξει η χώρα ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, όπου εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Σε αυτήν τη βάση, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, την Τετάρτη αφίχθησαν στο λιμάνι του Πειραιά 3 ελικόπτερα τύπου CH-47D Chinook και 2 εξομοιωτές πτήσης από τις ΗΠΑ. Τα ελικόπτερα συναρμολογούνται στο λιμάνι και θα πετάξουν στη βάση τους, στο αεροδρόμιο Μεγάρων. Ετσι, ανέρχονται πλέον σε 9 τα CH-47D Chinook που έχουν αποκτηθεί από τον Στρατό Ξηράς, τον τελευταίο χρόνο, από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ.

Συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη

Στον απόηχο διαρροών περί «δυσαρέσκειας» της ρωσικής πλευράς για την παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, παρέθεσε, χτες, «γεύμα εργασίας» στον πρέσβη της Ρωσίας Α. Maslov. Επισήμως, «συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω προώθησης των διμερών οικονομικών σχέσεων καθώς επίσης και οι πιθανές ημερομηνίες της επικείμενης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα», αναφέρεται επιπλέον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ