Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Αναφορές για πιέσεις του «διεθνούς παράγοντα» για «λύση»

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις μπροστά στην επερχόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων, στις 11/12 στις Βρυξέλλες. Στο θέμα παρεμβαίνουν και ιμπεριαλιστικά κέντρα, για να προωθήσουν συμφέροντά τους στην ευρύτερη βαλκανική χερσόνησο, όπως φαίνεται και από όσα λέγονται ανοικτά στη γείτονα.

Ενδεικτικά, στα Σκόπια, η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα «REPUBLIKA» δημοσίευσε συνέντευξη του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, πρ. πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος ανέφερε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την πΓΔΜ, όπως συνέβαινε και επί των κυβερνήσεών του. Οτι η χώρα του έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη όπως και για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. «Εμπόδιο για την εκπλήρωση αυτής της επιδίωξής μας ήταν το όνομα και η ταυτότητα», υποστήριξε.

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται συμφωνία, που να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου η γλώσσα μας και η εθνικότητά μας θα αναφέρονται στα αγγλικά ως Macedonian. Που σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ταυτότητά μας και θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους γι' αυτό», ανέφερε ο Γκρούεφσκι. Ισχυρίστηκε ότι ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η συμφωνία για το όνομα να μην περιλαμβάνει θέματα ταυτότητας, δηλαδή τον τρόπο που θα κατονομάζονται η γλώσσα και το έθνος. Σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ικανοποίηση στην πΓΔΜ, καθώς θα μοιάζει σαν να μην υπάρχει αλλαγή ταυτότητας. «Ομως, στην πραγματικότητα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, γιατί η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν διεθνή οργανισμό το όνομα της γλώσσας και του έθνους να αναγράφονται ως Macedonian», πρόσθεσε.

Επίσης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, γνωρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση της πΓΔΜ είναι «μαριονέτα», που «την έφεραν» για να υποχωρήσει στο θέμα του ονόματος. Επέμεινε ότι «ορισμένοι διεθνείς παράγοντες», που επιθυμούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, προκειμένου να υλοποιηθεί ο γεωστρατηγικός στόχος της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, «έχουν λύσει τα χέρια της κυβέρνησης», προκειμένου να πετύχει τον στόχο αυτό «με απειλές, πιέσεις, συλλήψεις και εξαγορές». «Ολα αυτά στο όνομα της υλοποίησης του μεγάλου γεωστρατηγικού στόχου της ένταξης στο ΝΑΤΟ, τον οποίο - και αυτό είναι η ειρωνεία - το VMRO-DPMNE όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά αντίθετα τον επιθυμεί περισσότερο από το SDSM», το σημερινό κυβερνών κόμμα.

Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των 2 κυβερνήσεων, αλλά συζητήσεις για την επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας στις δύο χώρες, κι ότι για το σκοπό αυτό θα επιστρατευτούν παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, και «ενδεχομένως να εξασφαλιστεί ή να ανακοινωθεί και κάποια επένδυση, προκειμένου να υποστηριχθεί η άποψη ότι έρχονται καλοί καιροί», συμπλήρωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αισιόδοξος ο Ζάεφ για τις επόμενες κινήσεις (2018-10-31 00:00:00.0)
Αποχώρησε το VMRO-DPMNE από τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές (2018-10-18 00:00:00.0)
Θολό το τοπίο για τη διεξαγωγή των εκλογών τον Απρίλη (2016-01-12 00:00:00.0)
Ενάντια στην απόφαση αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου (2008-10-10 00:00:00.0)
Μειώνεται η ταχύτητα της διαμεσολάβησης (2008-05-06 00:00:00.0)
Στο δρόμο για τις κάλπες (2006-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ