Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια καλαίσθητη έκδοση για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Στην πολύμορφη δραστηριότητα των ΚΟ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση εντάσσεται η ατζέντα που ετοίμασε και διακινεί η ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ για το 2018.

Οι εκπαιδευτικοί, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ θα έχουν για το 2018 μια όμορφη έκδοση να τους συντροφεύει καθημερινά και να τους εξοπλίζει με ντοκουμέντα από τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού στον τομέα της Παιδείας. Οι σελίδες αυτές μπορούν να αποτελέσουν πηγή προβληματισμού, συζήτησης, τόσο ανάμεσα σε δασκάλους και καθηγητές, όσο και με τους μαθητές.

Οπως αναφέρεται στον πρόλογο της έκδοσης, που υπογράφεται από την ΤΕ Εκπαιδευτικών, συγκρίνοντας τον καπιταλισμό με το σοσιαλισμό «Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς κοιτώντας τη σχολική αίθουσα, την αίθουσα του φροντιστηρίου ή όποιον άλλο χώρο διδασκαλίας ότι η γνώση δίνεται με το σταγονόμετρο. Δίνεται τόση γνώση όση επιτρέπει ο σκοπός του κέρδους. Ταυτόχρονα, οι νέοι γεμάτοι ανασφάλεια και αβεβαιότητα αντικρίζουν, νωρίς, το μέλλον της ανεργίας, της εργασίας χωρίς δικαιώματα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς κοιτώντας γύρω του ότι κάθε σπίτι αγωνιά καθημερινά αν θα μπορέσει να παράσχει στα παιδιά του ό,τι εφόδιο είναι απαραίτητο ώστε να προοδέψουν στη ζωή τους».

Από την άλλη, αναφέρει ο πρόλογος: «Κι όμως! Υπήρχε περίοδος που η ανθρωπότητα έδωσε απάντηση στις παραπάνω αγωνίες του μαθητή, του γονιού, του εκπαιδευτικού. Χτίστηκε μια κοινωνία που έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να έχουν ποιοτική εκπαίδευση, η οποία απελευθέρωνε όλη την κατακτημένη γνώση της εποχής, ώστε ο νέος να εργαστεί άμεσα στο αντικείμενο σπουδών του, κατέχοντας παράλληλα την πολύπλευρη γνώση του κόσμου στον οποίο ζούσε. Αυτή η κοινωνία είναι η σοσιαλιστική».


Στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται στοιχεία από την κατάσταση στην προεπαναστατική Ρωσία, όπως και τα πρώτα μέτρα της εργατικής εξουσίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μαζικού αναλφαβητισμού με θεαματικά αποτελέσματα, κάτι που δείχνει την ανωτερότητα της νέας, εργατικής εξουσίας. Οπως αναφέρεται για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση «Για πάνω από 70 χρόνια το 1/5 του πληθυσμού της Γης δεν είχε κανένα κοινωνικό εμπόδιο στη μόρφωσή του. Τα άλματα που επιτεύχθηκαν στην Παιδεία την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ακόμα και σήμερα με το επίπεδο ανάπτυξης στον καπιταλιστικό κόσμο φαντάζουν άπιαστο όνειρο».

Στις σελίδες της έκδοσης, από μήνα σε μήνα, περνάει ένα μικρό δείγμα από τα πρωτόγνωρα αυτά επιτεύγματα. Οι φωτογραφίες από το παιδαγωγικό έργο, όπως και οι αφίσες που παροτρύνουν το λαό να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να αναπτυχθεί το σπουδαίο έργο έργο της λαϊκής παιδείας εμπνέουν τον αναγνώστη.

Περιλαμβάνονται, επίσης, βιογραφικά στοιχεία και άρθρα κορυφαίων Σοβιετικών παιδαγωγών, που αναδείχθηκαν σε αυτήν τη διαδρομή, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός μοντέλου Παιδείας που γεννήθηκε αλλά και προωθούσε ένα σύστημα χωρίς κοινωνική αδικία και αποκλεισμούς. Ανάμεσά τους ο Καλίνιν, η Κρούπσκαγια και ο Λουνατσάρσκι.

Ξεχωρίζει, επίσης, το απόσπασμα από το λόγο του Λένιν στο 1ο Πανρωσικό Συνέδριο για την Εκπαίδευση, τον Αύγουστο του 1919, σε συνθήκες που η εργατική εξουσία έδινε μάχη για να εδραιωθεί: «Οι εργαζόμενοι λαχταρούν τη μάθηση, γιατί τους είναι απαραίτητη για τη νίκη. Τα εννέα δέκατα των εργαζόμενων μαζών κατάλαβαν ότι η μάθηση αποτελεί όπλο στην πάλη τους για την απελευθέρωση, ότι οι αποτυχίες τους εξηγούνται με το ότι δεν έχουν αρκετή μόρφωση και ότι τώρα εξαρτάται απ' αυτούς τους ίδιους να γίνει η εκπαίδευση πραγματικά προσιτή σε όλους. Η υπόθεσή μας είναι εξασφαλισμένη χάρη στο ότι οι ίδιες οι μάζες καταπιάστηκαν με την οικοδόμηση της νέας, της σοσιαλιστικής Ρωσίας».

Αναφορές στη συμβολή της ΕΣΣΔ στην κατάκτηση του Διαστήματος
Αναφορές στη συμβολή της ΕΣΣΔ στην κατάκτηση του Διαστήματος
Στην όμορφη αυτή έκδοση, για παράδειγμα ο Αύγουστος ξεκινά με τα ανάλυση για την υπεροχή του νέου σοσιαλιστικού σχολείου στην ολόπλευρη ανάπτυξη του νέου ανθρώπου, περιλαμβάνοντας τις βασικές αρχές που στηρίχθηκε το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα κείμενα στέκονται στο πώς διαρθρώθηκε στο σοσιαλισμό η Προσχολική Αγωγή, η Γενική Υποχρεωτική Εκπαίδευση, η Επαγγελματική - Τεχνική, η Ανώτατη, ακόμα και αναφορές για τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών, με εξασφαλισμένη τη δημιουργική απασχόληση, αλλά και τις δωρεάν διακοπές κάθε χρόνο.

Ειδικό αφιέρωμα γίνεται, τέλος, στο άνοιγμα του δρόμου προς το Διάστημα από την ΕΣΣΔ, ένα άλμα που φανέρωσε τις ανεξάντλητες δυνάμεις, την υπεροχή του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής.


Φωτογραφίες που αποτυπώνουν το αναβαθμισμένο παιδαγωγικό έργο
Φωτογραφίες που αποτυπώνουν το αναβαθμισμένο παιδαγωγικό έργο


Αφίσα για τους πιονέρους
Αφίσα για τους πιονέρους

«Κάτω η αγραμματοσύνη»: Αφίσα για τα 10 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
«Κάτω η αγραμματοσύνη»: Αφίσα για τα 10 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ