Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Αισιόδοξος ο Ζάεφ για τις επόμενες κινήσεις

ΣΚΟΠΙΑ.--

Την τήρηση όλων των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων με στόχο την προώθηση και ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών που εκπορεύονται από την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών γύρω στο δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη προέβλεψε χτες ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Τόνισε ακόμη πως δεν βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση μόνο με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα των οκτώ βουλευτών που αποχώρησαν από το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE (και οι οποίοι ψήφισαν στις 19 του μήνα την κυβερνητική πρόταση συνταγματικών αλλαγών) αλλά και την κυβέρνηση του Ελληνα ομολόγου του, Αλ. Τσίπρα, «παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση» από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εκτίμησε επίσης ότι οι συνταγματικές τροπολογίες θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Νοέμβρη, ώστε να προωθηθούν για συζήτηση μέσα στις επόμενες 30 μέρες και να ψηφιστούν στη συνέχεια. Τόνισε ότι η συνεργασία με τους οκτώ βουλευτές που αποχώρησαν από το VMRO-DPMNE είναι «καλή», προσθέτοντας ότι σκοπεύει να την συνεχίσει.

Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αντίδραση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών (δίχως ωστόσο να διαφωνεί με την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ), ανακοινώθηκε η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας σε βάρος του με αφορμή δύο «ανώνυμες καταγγελίες». Οι καταγγελίες φέρεται να υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα όταν ο Ιβάνοφ δεν υπέγραψε κατά το παρελθόν αφενός το νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους και αφετέρου όταν αποφάσισε να μην υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών μολονότι είχε ψηφιστεί δύο φορές από το Κοινοβούλιο. Η εξέλιξη φαίνεται πάντως να εντάσσεται στην «εργαλειοθήκη» δυνάμεων που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την ένταξη της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τέλος, χτες, επιδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και πρώην αρχηγό του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, η δικαστική απόφαση για την εκτέλεση διετούς ποινής φυλάκισης στις φυλακές Σούτο Οριζάνι από τις 8 Νοέμβρη. Ο Γκρούεφσκι καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για το σκάνδαλο αγοράς πολυτελούς αυτοκινήτου με κόστος πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ