Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Προειδοποιήσεις εκατέρωθεν και στρατιωτικές ασκήσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οξύνεται καθημερινά ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, με την ατλαντική συμμαχία να πραγματοποιεί αυτές τις μέρες μεγάλη άσκηση στη Νορβηγία και στη Βαλτική, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανήλθε στο ζήτημα της συμφωνίας του 1987, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ενωση, για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές (ΙNF), συμφωνία από την οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποσυρθεί. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι αυτή που την παραβιάζει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη νέων ρωσικών πυραύλων. Δεν υπάρχουν νέοι αμερικανικοί πύραυλοι στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι, ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, και οι πύραυλοι αυτοί θέτουν σε κίνδυνο τη συνθήκη INF». Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα, η Ρωσία απέρριψε τις αιτιάσεις αλλά παράλληλα προειδοποίησε ότι σε ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ θα απαντήσει άμεσα και ταυτόχρονα θα στοχοποιήσει τις χώρες που θα φιλοξενήσουν βάσεις για την υποδοχή αμερικανικών όπλων και πυρηνικών.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ενώ διεξάγεται η ΝΑΤΟική άσκηση, χτες ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν και τα στρατιωτικά γυμνάσια του Οργανισμού Συμφωνίας για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ), της διακρατικής στρατιωτικής συμμαχίας της Ρωσίας με χώρες που προέκυψαν από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ και τη διάλυσή της, και συγκεκριμένα τις Λευκορωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Στην άσκηση, που ονομάζεται «Αδιάσπαστη αδελφοσύνη 2018» και πραγματοποιείται στα Ουράλια Ορη, κοντά στην πόλη Εκατερίνενμπουργκ, παίρνουν μέρος τμήματα του κεντρικού τομέα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στρατεύματα από τις άλλες χώρες, συνολικά 1.300 στρατιώτες, 300 στρατιωτικά οχήματα και δεκάδες αεροσκάφη. Η άσκηση ελέγχει τη μαχητική ετοιμότητα των δυνάμεων και το συντονισμό σε διάφορους τομείς σε ενδεχόμενη επίθεση.

Ατύχημα στο ρωσικό αεροπλανοφόρο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το πρωί το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουσνέτσοφ» (κατασκευής 1987), το μοναδικό που διαθέτει η Ρωσία, ενώ βρισκόταν σε ναυπηγείο του Μουρμάνσκ στη Βόρεια Θάλασσα για εργασίες εκσυγχρονισμού, υπέστη σημαντικές ζημιές όταν κατέρρευσε η πλωτή δεξαμενή όπου βρισκόταν και έπεσε στο κατάστρωμά του ένας γερανός από ύψος 15 μέτρων. Τέσσερις άνθρωποι που έπεσαν στα παγωμένα νερά υπέστησαν υποθερμία, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται, ενώ ένας, που φέρεται να είναι μηχανικός, αγνοείται και πιθανολογείται ότι έχει σκοτωθεί. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντική καταστροφή στο σκάφος, με μεγάλη τρύπα 4 - 5 μέτρων που θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα 6μηνο για να επιδιορθωθεί, αλλά δηλώνεται ότι δεν επηρεάστηκαν ζωτικής σημασίας εξοπλισμοί του, ενώ οι κρατικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη στη διοίκηση του ναυπηγείου για «παραβίαση των κανόνων ασφαλείας». Το «Ναύαρχος Κουσνέτσοφ» συμμετείχε το 2017 σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υποστηρικτικές στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβαίνει η αντιπαράθεση με τη Β. Κορέα (2023-07-19 00:00:00.0)
Συμφωνία Ρωσίας - Λευκορωσίας για εξοπλισμούς με πυρηνικές δυνατότητες (2022-06-28 00:00:00.0)
Εξοπλισμοί και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις (2021-09-02 00:00:00.0)
Συγκέντρωση δυνάμεων και επικίνδυνη κλιμάκωση (2021-07-02 00:00:00.0)
Προετοιμασία διαπραγματεύσεων και κλιμάκωση συγκρούσεων (2016-07-12 00:00:00.0)
Στη ρότα του ψυχρού πολέμου (2001-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ