Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στη ρότα του ψυχρού πολέμου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Η κυβέρνηση Τζορτζ Ο. Μπους αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερο το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτές τις μέρες έγινε γνωστή μια «εμπιστευτική στρατηγική ανασκόπηση» του Πενταγώνου, που χαρακτηρίζει τον Ειρηνικό σαν την πιο σημαντική περιοχή για τους «στρατηγικούς σχεδιαστές» και προτείνει την ανάπτυξη νέων και μακρότατης ακτίνας όπλων «για την αντίκρουση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας». Παρατηρεί κατόπιν, ότι οι αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό ενδέχεται να γίνουν ολοένα πιο ευπρόσβλητες, «καθώς η Κίνα και άλλοι πιθανοί αντίπαλοι θα αναπτύσσουν πιο ακριβείς πυραύλους». Συστήνει, λοιπόν, οι ΗΠΑ να στηρίζονται λιγότερο στις στρατιωτικές βάσεις και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη μάχη από απόσταση.

Οπως έγραφαν σε σχετικό πρωτοσέλιδο άρθρο (17/5) οι «Τάιμς Νέας Υόρκης» (ΝΥΤ), η ανασκόπηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμφσελντ για τη μετατροπή της στρατιωτικής δύναμης μετά τον ψυχρό πόλεμο, που σημαίνει το επίκεντρο της προσοχής του αμερικανικού στρατιωτικού σχεδιασμού να μετατεθεί από την Ευρώπη στην Ασία. Υπεύθυνος γι' αυτό έχει οριστεί ο Αντριου Μάρσαλ, ένας 79χρονος πολιτικός αναλυτής του Πενταγώνου και στενός σύμβουλος του Ράμφσελντ, που από πολύ πριν πίεζε για μια ριζική θεώρηση των Ενοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, γύρω από τις επιδιώξεις αυτές υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Ειδικότερα, ο ναύαρχος Ντένις Μπλερ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, ενώ υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια τέτοια αλλαγή, πιστεύει πως η Κίνα θα παρουσιάσει μικρή στρατιωτική απειλή στις στρατιωτικές βάσεις και τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Επίσης, και άλλοι Αμερικανοί αξιωματικοί στην ίδια αυτή περιοχή εκφράζουν την ανησυχία τους, πως η μείωση της σημασίας των βάσεων θα μπορούσε να κάνει δυσκολότερο στις ΗΠΑ να διατηρούν πολιτική υποστήριξη στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για τη συνέχιση της αμερικανικής παρουσίας εκεί.

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο αρχηγείο του στη Χονολουλού, ο ναύαρχος Μπλερ υποστήριξε: «Νομίζω ότι έχουμε τα σύνεργα για να διατηρούμε τόσο την αεροπορική, όσο και τη ναυτική δύναμη, οπουδήποτε θέλουμε και μπορούμε, για κάμποσο καιρό».

Οι διαφορετικές αυτές απόψεις ανάμεσα στον αναλυτή του Πενταγώνου και το διοικητή των δυνάμεων στον Ειρηνικό, κατά το άρθρο των «ΝΥΤ», αποτελούν μέρος μιας ευρύτατης συζήτησης για το μέλλον των στρατιωτικών δυνάμεων, που γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Στο μεταξύ, ο Ράμφσελντ έστειλε αντίτυπα της παραπάνω ανασκόπησης στους αρχηγούς των στρατιωτικών υπηρεσιών και σε ανώτερους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο για σχόλια. Ο Ράμφσελντ σκοπεύει να στείλει τα κύρια σημεία του σκεπτικού του Πενταγώνου στο Κογκρέσο μέσα σε λίγες μέρες. Το ίδιο ίσως κάνει και ο Πρόεδρος Μπους σε ομιλία του στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ λίγες μέρες αργότερα.

Προστίθεται ότι η διοίκηση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό είναι υπεύθυνη για την υπεράσπιση της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Και αν ο Πρόεδρος Μπους έδινε την άδεια για δράση, οι ΗΠΑ θα υπεράσπιζαν την Ταϊβάν «σε περίπτωση μιας κινεζικής επίθεσης».

Υπό την ηγεσία του Μπλερ, μια σειρά κινήσεων έχουν αρχίσει για το δυνάμωμα της αμερικανικής στρατιωτικής θέσης στον Ειρηνικό. Το Ναυτικό σχεδιάζει να στείλει τρία υποβρύχια στο νησί Γκουάμ, που βρίσκεται στο Δυτικό Ειρηνικό. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη εγκαταστήσει πυραύλους επιφάνειας στο Γκουάμ, που είναι το μόνο μέρος έξω από τον ηπειρωτικό χώρο των ΗΠΑ όπου έχουν τοποθετηθεί.

Ο ναύαρχος Μπλερ έχει επίσης προτείνει, όπως αμερικανικά αεροπλανοφόρα μείνουν μία ή δύο βδομάδες στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διαδρομή τους προς τον Περσικό Κόλπο. Ενα άλλο αεροπλανοφόρο, το «Κίτι Χοκ», λειτουργεί από το χώρο της Ιαπωνίας. Ετσι, αυτό θα αυξήσει προσωρινά την αμερικανική ναυτική παρουσία σ' αυτή την περιοχή. ένα βήμα, που ενθάρρυνε τη Σιγκαπούρη και την έκανε να φτιάξει μια νέα προκυμαία για αεροπλανοφόρα.

Αλλά η ανασκόπηση, στην οποία προΐσταται ο Μάρσαλ, θεωρείται πολύ πιο ριζοσπαστική. Φέροντας τον τίτλο «Ανασκόπηση Αμυντικής Στρατηγικής», εξαίρει τη σπουδαιότητα της Ασίας και αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σ' αυτή την περιοχή: τις τεράστιες αποστάσεις, τη λιγοστή δομή στρατιωτικών βάσεων και την αργή αλλά σταθερή κινεζική στρατιωτική ανάπτυξη. Γι' αυτό υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναπτύξουν πυραυλικές άμυνες. Αλλά και τότε ακόμα, θα υποχρεωθούν να έχουν σε λειτουργία τις ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις μακριά από την ηπειρωτική Κίνα και να μάχονται από μεγαλύτερη απόσταση.

Στη συνέχεια μιλάει γύρω από την ανάγκη να αναπτυχθεί «η βασική ικανότητα» της Αμερικής σε διάφορους σημαντικούς τομείς: μεγάλης απόστασης πυραύλους, διαστημικές επιχειρήσεις, ένα ναυτικό ικανό να λειτουργεί σε μεγάλες θάλασσες, και μεταφορικά αεροσκάφη για τη μετακίνηση ανδρών και υλικού σε μια κρίση. Οι ΗΠΑ θα παλέψουν να είναι κυρίαρχες σ' αυτές τις περιοχές, ώστε «να κλειδώνουν έξω» οποιονδήποτε ανταγωνισμό.

Ενας από τους σκοπούς της στρατηγικής ανασκόπησης είναι η χάραξη ενός πλαισίου για την ανάπτυξη όπλων νέων τύπων. Αξιωματούχοι ενήμεροι των σχεδίων αυτών, δήλωσαν ότι έμμεσα ενθαρρύνει την ανάπτυξη μακράς απόστασης πολεμικών αεροπλάνων, νέων όπλων μεγάλων αποστάσεων και κατευθυνόμενων με ακρίβεια, την αγορά περισσότερων δεξαμενόπλοιων ανεφοδιαζόμενων με καύσιμα από τον αέρα, και τη χρησιμοποίηση όπλων που δύσκολα αποτελούν στόχο, όπως τα υποβρύχια. Και άλλα τέτοια καταχθόνια σχέδια.

Οπως παρατηρούσαν οι «ΝΥΤ», τα κύρια στρατηγικά ζητήματα είναι το πόσο σοβαρή είναι η απειλή κατά των αμερικανικών βάσεων και των αεροπλανοφόρων, και πώς οι ΗΠΑ μπορούν να απαντήσουν σε μια τέτοια απειλή. Απαντώντας σε όλα αυτά, ο ναύαρχος Μπλερ είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτρέψουν την απειλή κατά των βάσεων και των αεροπλανοφόρων τους κοντά στα κινεζικά παράλια, με το να κατασυντρίβουν τα αναγνωριστικά και επικοινωνιακά συστήματα της Κίνας.

Εκτός απ' όλα αυτά, ο αρχηγός του Πενταγώνου Ντόναλντ Ράμφσελντ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προετοιμάζει στρατιωτικά σχέδια για την αντιμετώπιση διαστημικών επιθέσεων από «εχθρικά κράτη», αρνούμενος ότι αυτό θα οδηγήσει σε τέτοιου είδους πολέμους. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι τα σχέδια αυτά «δεν έχουν τίποτα να κάνουν» με την επιδίωξη του Μπους για τη δημιουργία «πυραυλικής ασπίδας». Ωστόσο, όπως έγραψε (9/5) ακόμα και η ακροδεξιά εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ποστ»: «Ορισμένοι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση Μπους ότι θέλει να στρατιωτικοποιήσει το εξώτερο διάστημα και να μετατρέψει τους ουρανούς σε πολεμική ζώνη».

Στο μεταξύ, ο Μπους και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν (18/5) να συναντηθούν για πρώτη φορά τον Ιούνη στη Σλοβενία. Σε γραπτή δήλωση έλεγε σχετικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέιτσερ: «Ο Πρόεδρος προσβλέπει στη συνάντηση και στη συζήτηση, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία μπορούν να αναπτύξουν μια ισχυρή, θετική σχέση και να συνεργαστούν για κοινούς σκοπούς».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ίδια μέρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ συναντήθηκε με τον Μπους και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους και είχαν, όπως τις χαρακτήρισε ο Ιβάνοφ, «εποικοδομητικές» συνομιλίες για την εξάλειψη στιγμάτων στις σχέσεις - ιδιαίτερα το σχέδιο Μπους για ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ