Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ο θάνατος για το «θάνατο»

Παραστρατιωτικοί σε ειδική εκπαίδευση
Παραστρατιωτικοί σε ειδική εκπαίδευση
Με πόση αγαλλίαση, άραγε, έγινε δεκτή η ανακοίνωση του νέου σχεδίου για τις Ανδεις, που ανήγγειλε στις 16 Μάη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, από το βιομηχανικό σύμπλεγμα που τα 'χει όλα; Βιομηχανία, που λαμβάνει ετησίως περί τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια από τη φορολογία των Αμερικανών πολιτών; Το σχέδιο για τις Ανδεις σε συνδυασμό με το Σχέδιο Κολομβία δίνει στις στρατιωτικές βιομηχανίες αυτό που περισσότερο ποθούν. Εναν άμεσο πόλεμο.

Μια πρώτη ανάγνωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής των πρώτων 100 ημερών υπό την προεδρία του «βρέφους» Μπους, δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανάβοντας φωτιές πολέμου στα τέσσερα σημεία της υφηλίου και αναζητώντας τις ευκαιρίες για μια άμεση πολεμική σύρραξη, κατέληξε ότι μέχρι στιγμής η πιο «προσοδοφόρα» ευκαιρία που παρουσιάζεται, είναι η αμέριστη υποστήριξη του Σχεδίου που «εκπονήθηκε» εκ μέρους της κυβέρνησης της Κολομβίας.

Σκοπός του «Σχεδίου Κολομβία», σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Παστράνα, είναι ο περιορισμός και σταδιακά η εξαφάνιση της παραγωγής ναρκωτικών ουσιών με πρώτη την κοκαΐνη, η προώθηση της εργασίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η προώθηση του εμπορίου καθώς και η επίτευξη ειρήνης σε μία χώρα, η οποία μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο από το 1964 και δεδομένου ότι όλες οι πρότερες προσπάθειες από προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο έπεσαν στο κενό, αλλά «προδόθηκαν» με αποτέλεσμα η χώρα την τελευταία δεκαετία να αιμορραγεί κυριολεκτικά. Βέβαια, πρόκειται για τις επίσημες διακηρύξεις της κυβέρνησης Παστράνα... ενώ ο «μέντοράς» της έχει πιο συγκεκριμένη άποψη. Τόσο η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Μπιλ Κλίντον όσο και η παρούσα υπό τον Μπους, έχουν αποδειχτεί κάτι περισσότερο από γενναιόδωρες, καταβάλλοντας το ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποσχόμενοι στον αμερικανικό λαό ότι τα χρήματά τους θα δαπανηθούν στην αρωγή του «πολέμου κατά των ναρκωτικών».

Στρατιώτες του Κολομβιανού στρατού, που έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικάνους την ημέρα της αποφοίτησής τους

Associated Press

Στρατιώτες του Κολομβιανού στρατού, που έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικάνους την ημέρα της αποφοίτησής τους
16 Μάη. Το «βρέφος» Μπους όχι μόνο επαναβεβαιώνει τη στήριξη των ΗΠΑ προς το Σχέδιο Κολομβία, σύμφωνα με άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» (17/05/2001) αλλά ανακοινώνει και τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου «βοήθειας» που θα παρέχει 882 εκατομμύρια δολάρια προς επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής, την Κολομβία και τους γείτονές της. Υπό το σχέδιο «Πρωτοβουλία για την Περιφέρεια των Ανδεων»-(Andean Regional Initiative), η Κολομβία θα είναι ο μεγαλύτερος δέκτης αυτής της βοήθειας, η οποία θα λάβει 399 εκατομμύρια δολάρια ή το 45% του συνόλου, ενώ σύμφωνα με την έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, το ποσό των 146,5 εκατομμυρίων προορίζεται για τη στήριξη των οικονομικών και κοινωνικών προγραμμάτων, ενώ το υπόλοιπο ύψους 252,5 εκ. προορίζεται για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και για τα προγράμματα ασφάλειας. ΟΙ υπόλοιπες έξι χώρες που θα λάβουν μέρος αυτής της βοήθειας, είναι η Βολιβία (143,5 εκ.), το Περού (163,7εκ.), το Εκουαδόρ (76,5εκ.), η Βενεζουέλα (10εκ.), η Βραζιλία (26,1 εκ) και ο Παναμάς (20,5εκ).

Πόλεμος προ των πυλών

«Ενώ το Σχέδιο Κολομβία ήταν μία διετής συμπληρωματική διάθεση των κονδυλίων, το νέο σχέδιο Μπους είναι μία ευρύτερη μεν, απολύτως συνδυασμένη δε, ετήσια διαδικασία διάθεσης βοήθειας» σημειώνει στο κύριο άρθρο της «Σικάγο Τρίμπιουν» (18/5) και αναρωτιέται: «Είναι άραγε το σημάδι της έναρξης μιας παρατεταμένης και ευρείας άμεσης στρατιωτικής ανάμειξης των ΗΠΑ στην περιοχή»;

Ισως προτρέχει, ίσως απλά προειδοποιεί. Ισως... αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι το 85% του 1,3 δισ. δολαρίων του «Σχεδίου Κολομβία», πηγαίνει αποκλειστικά σε στρατιωτική βοήθεια και μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν εφοδιάσει την Κολομβία με 104 υπερσύγχρονα μαχητικά ελικόπτερα, ενώ έχουν εκπαιδεύσει σε διάστημα λίγων μηνών τρία Κολομβιανά τάγματα, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό που διέπει την αμερικανική «βοήθεια», για να ελέγξει κανείς την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών πρέπει να ελέγξει την ίδια τη χώρα. Ωστόσο, οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «εργαλείο ειρήνης», όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος Παστράνα. Τουλάχιστον, όπως αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Μέλη του κολομβιανού στρατού που έχουν εκπαιδευτεί από τις ειδικές αμερικανικές δυνάμεις, έχουν αναμειχθεί σε ευρείας κλίμακας κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και ομαδικών σφαγών αμάχων πολιτών».

Ενα ακόμη στοιχείο, τοις πάσι γνωστό, είναι ότι ο στρατός συνεργάζεται άμεσα με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, γνωστά και ως «τάγματα θανάτου», τα οποία είναι υπεύθυνα για χιλιάδες δολοφονίες ηγετικών στελεχών αλλά και απλών μελών τόσο Εργατικών Συνδικάτων όσο και Αγροτικών Ενώσεων, ενώ έχουν εξαναγκάσει σε φυγή εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και πολίτες. Οπως τόνισε σε ομιλία του για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Σχεδίου Κολομβία -στις 16 Απρίλη στη Νέα Υόρκη- ο Χοσέ Φερνάντο Ραμίρες, γραμματέας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της «Εργατικής Ενωσης της Μπογκοτά» και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Πετρελαιοβιομηχανία», οι δολοφονίες συνδικαλιστών έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, σε μια χώρα, που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τους συνδικαλιστές. Από το 1986 έως σήμερα σχεδόν 3.000 μέλη και στελέχη της «Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών» (Cenrtal Unitaria de Trabaiadores-CUT), έχουν χάσει τη ζωή τους, σχεδόν πεντακόσια τα τελευταία χρόνια. «Τουλάχιστον το 90% αυτών των δολοφονιών έχουν γίνει με τη συνεργία των Ενόπλων Δυνάμεων κι φυσικά των ταγμάτων θανάτου». Τις καταγγελίες αυτές δείχνει να συμμερίζεται και η επιτροπή που συνιστάται από παρατηρητές- αξιωματούχους της κολομβιανής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της σημείωνε: «Το φαινόμενο των παραστρατιωτικών ακροδεξιών ομάδων... είναι η αιχμή του δόρατος του Σχεδίου Κολομβίας: να δημιουργήσει περιφερειακό έλεγχο και να ελέγχει τον πληθυσμό. Αυτό είναι τρομοκρατία».

Θάνατος εξ ουρανού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια της κολομβιανής κυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει έναν ακόμη «βρώμικο πόλεμο» στη Λατινική Αμερική, που ξέχωρα από τον περιορισμό της παραγωγής των ναρκωτικών, σπέρνει το θάνατο. Ακόμη και με το μέρος του «Σχεδίου Κολομβία» που προβλέπει ότι για τον περιορισμό των φυτειών κόκας και άλλων απαγορευμένων φυτών, όπως όπιου, θα πρέπει να ψεκάζονται εναερίως, εκτάσεις με Ράουνταπ Ούλτρα, ένα ευρέως φάσματος παράγοντα καταστροφής φυτών. Το Ράουνταπ Ούλτρα καταστρέφει τα πάντα, εξαφανίζοντας τις νόμιμες αγροτικές καλλιέργειες μαζί με τις παράνομες, δηλητηριάζει το έδαφος αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα και συνεπώς και τα ποτάμια, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζούγκλα, ένα από τα πιο σπάνια αλλά και εύθραυστα εναπομείναντα οικοσυστήματα του πλανήτη. Από τις 19 Δεκέμβρη (σύμφωνα με άρθρο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα In theses Times. Com) και για έξι εβδομάδες περισσότερα από 85.000 γαλόνια Ράουνταπ Ούλτρα κατέπεσαν στην εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή του Πουτουμάγιο, με την κάλυψη των αμερικανικών ελικοπτέρων οι Ενοπλες Δυνάμεις να«καθαρίζουν» από εδάφους την περιοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον και της Μπογκοτά, η πρώτη φάση ψεκασμού ήταν απόλυτα επιτυχής, αφού σχεδόν 62.000 στρέμματα κόκας καταστράφηκαν, τη στιγμή που ακόμη και η ίδια η εταιρία παραγωγής του Ράουνταπ Ούλτρα, η Μονσάντο, (ενδιαφέρον: είναι η ίδια εταιρία που παρήγε και το Ατζεντ Οραντζ που χρησιμοποιήθηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο στο Βιετνάμ) είχε προειδοποιήσει ότι ο εναέριος ψεκασμός πάνω από 2.5 μέτρα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και απαγορεύεται!

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, οι αγρότες και κάτοικοι της περιοχής είδαν τις καλλιέργειές τους αρχικά να μαυρίζουν, μετά να συρρικνώνονται και σιγά-σιγά να πεθαίνουν. Είδαν και τα υπόλοιπα φυτά να ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα, τα ζώα να αρρωσταίνουν. Είδαν τα παιδιά τους να αρρωσταίνουν. Αν ο θάνατος δεν ήρθε από το χέρι των παραστρατιωτικών, των Ενόπλων Δυνάμεων, έπεσε από τον ουρανό. Εφυγαν, μην περιμένοντας καν τη δεύτερη φάση, που είναι ο ψεκασμός με έναν γενετικά κατασκευασμένο μύκητα, που τρώει τα φυτά μεν αλλά παράγει θανατηφόρες τοξίνες. Κατέφυγαν στη ζούγκλα για να καλλιεργήσουν κόκα και άλλα παράνομα φυτά. Από τη στιγμή που άρχισαν οι ψεκασμοί ο πληθυσμός στις περιοχές παραγωγής παρανόμων φυτών τριπλασιάστηκε, σύμφωνα με άρθρο του βρετανικού «Γκάρντιαν» στις 22/5.

Συνεργία θανάτου

Εξάλλου, τα βέλη του Σχεδίου Κολομβία εξαρχής δε στρέφονταν κατά των ναρκωτικών αλλά κατά των ανθρώπων. Απώτερος σκοπός, όπως τονίζουν πολλοί διεθνείς παρατηρητές, είναι ο αποκλεισμός και αποδεκατισμός των αριστερών ανταρτών, κυρίως των «Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας»-(FARC-EP) και του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού»- ELN) καθώς και ο αποδεκατισμός όλων των κοινωνικών και δημοκρατικών κινημάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί και επιτευχθεί η κατοχή του πολύτιμου υπεδάφους και εδάφους της χώρας. Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην εγκαθίδρυση ενός νέου διωκεάνειου καναλιού στον έλεγχό τους στα βόρεια της χώρας, για να αντικαταστήσουν την απώλεια της διώρυγας του Παναμά. Οι πολυεθνικές έχουν αξιολογήσει το υπέδαφος: δισεκατομμύρια δολάρια κρύβονται στα σπλάχνα της κολομβιανής γης, σε πετρέλαιο και ορυκτά μόνο.

Ετσι, τους τελευταίους πέντε μήνες οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας και τα «τάγματα θανάτου» έχουν επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό ανταρτών, μελών τοπικών κοινοτήτων, συνδικαλιστών και αγροτών δολοφονώντας, καταστρέφοντας και εκδιώκοντας τον πληθυσμό. Παράξενο, άραγε, αλλά οι περιοχές που πια έχουν καταληφθεί από αυτές τις ομάδες, είναι οι περιοχές που προβλέπονται για την παροχή των κονδυλίων για οικονομική ανάπτυξη όπως προβλέπονται και από το Σχέδιο Κολομβία όσο και από το Σχέδιο για την περιοχή των Ανδεων.

Στο χορό αυτό προσφάτως μπήκε και η ΕΕ, αποδεσμεύοντας προσφάτως 330 εκατομμύρια Ευρώ για την «πολιτική υποστήριξη» της «ειρηνευτικής διαδικασίας». Στη δημόσια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και του Κρις Πάτεν, του Βρετανού επιτρόπου που διαμεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Κολομβίας, πουθενά δεν αναφέρεται το Σχέδιο Κολομβία, οι ΗΠΑ, τα φρικαλέα εγκλήματα, οι δολοφονίες...

Αλιεύοντας την ανακοίνωση και τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» για την οποία μιλά η ανακοίνωση δεν είναι τίποτε άλλο από το «Σχέδιο Κολομβία». Με άλλα λόγια, η ΕΕ προσδίδει τη νομιμοποίηση από τη «διεθνή κοινότητα» που επιθυμούσαν εξαρχής η κυβέρνησης Παστράνα αλλά και οι ΗΠΑ. Δηλαδή η ΕΕ και τα χρήματα του καθενός εκ των πολιτών που ανήκουν σε χώρες -μέλη της ΕΕ, είναι αρωγός στο σχέδιο τρομοκρατίας που προωθείται ως πρόγραμμα βοήθειας. Μία ακόμη συνεργία θανάτου, από τη «δημοκρατική Ευρώπη»...


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση αλληλεγγύης και ειρήνης (2007-05-13 00:00:00.0)
Παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών (2007-02-21 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας (2002-02-27 00:00:00.0)
Επιστροφή στις συνομιλίες; (2002-01-12 00:00:00.0)
Το «Σχέδιο Κολομβία» και η ελληνική κυβέρνηση (2000-09-10 00:00:00.0)
Επέμβαση «διεθνών δωρητών» (2000-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ