Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Αναστολή αναγνώρισης και συνεργασίας με το Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ.--

Σταδιακή θα είναι η εφαρμογή των αποφάσεων που πήρε προχτές το Παλαιστινιακό Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLΟ), που προβλέπουν μεταξύ άλλων να ανασταλεί η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και να σταματήσει η συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές όσον αφορά την ασφάλεια στη Δυτική Οχθη. Αυτό δήλωσε χτες ο Σαέμπ Ερεκάτ, ανώτερος αξιωματούχος και στέλεχος της PLO, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης».

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει πολλές από τις συμφωνίες του Οσλο και κατήγγειλε τόσο αυτό όσο και τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να απομονώσουν τα εδάφη της Δυτικής Οχθης από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό να ακυρώσουν οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του Ιούνη του 1967. Ο ίδιος τόνισε πως είχε προγραμματιστεί για χτες βράδυ και η συνεδρίαση της Ανώτερης Εθνικής Επιτροπής στη Ραμάλα με θέμα τις αποφάσεις του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου, οι οποίες, όπως διευκρίνισε, θα ισχύουν μέχρι το Ισραήλ να αναγνωρίσει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προχτές βράδυ, μετά από διήμερη συνεδρίαση, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ, εξουσιοδοτώντας την PLO «να βάλει τέλος στις υποχρεώσεις τους (...) που αφορούν τις συμφωνίες με τις αρχές κατοχής». Ζήτησαν επίσης να ανασταλεί η ιστορική αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, που ανάγεται στο 1988, ωσότου η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, καθώς και τη διακοπή κάθε συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας.

Την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είχε επαναλάβει ότι θα αντιταχθεί σε κάθε πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, έπειτα από την περσινή απόφαση του τελευταίου να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, να μεταφέρει εκεί την αμερικάνικη πρεσβεία και να σταματήσει τη χρηματοδότηση του Γραφείου Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Ο Αμπάς συνέκρινε το επικείμενο αμερικανικό σχέδιο με τη Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917, με την οποία η βρετανική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης «εβραϊκής εθνικής εστίας» στην Παλαιστίνη, που ήταν τότε ακόμη υπό οθωμανική κυριαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ