Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ITAΛΙΑ
Ξεκινά η συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού

ΡΩΜΗ.--

Η ιταλική κυβέρνηση προσθέτει τις τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά, του οποίου η συζήτηση στη Βουλή πιθανώς θα ξεκινήσει ακόμα και σήμερα. Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα η Κομισιόν ζήτησε την αναπροσαρμογή του, καθώς προκαλεί έντονες αντιδράσεις ο στόχος για τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ (που για το 2019 προσδιορίζεται στο 2,9%), μαζί με τις (σύμφωνα με τις Βρυξέλλες) αυξημένες «δημόσιες δαπάνες», που φυσικά στον πυρήνα τους προορίζονται στην ικανοποίηση άμεσων και πιο μακροπρόθεσμων σχεδιασμών του ιταλικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «ANSA», χτες ο υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία είχε ακόμα μία «σύσκεψη εργασίας» με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο αναμένεται να περιέχει και ειδικό «μπόνους» για εταιρείες που θα προσλαμβάνουν «άριστους» νέους πτυχιούχους, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της μεγαλοεργοδοσίας αφενός να μειώσει το λεγόμενο «εργατικό κόστος», αφετέρου να διασφαλίσει πιο ειδικευμένο προσωπικό, ενισχύοντας τη θέση της έναντι ανταγωνιστών της, πρώτα απ' όλα από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία κ.τ.λ. Επίσης, αντίστοιχα «μπόνους» προβλέπονται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στον ιταλικό Νότο (όπου το μέσο εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον πιο «βιομηχανικό Βορρά») και κάνουν προσλήψεις. Επιβεβαιώνεται και έτσι ότι τα όποια «μέτρα στήριξης της ανάπτυξης» που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Λέγκα» και «Κίνημα 5 Αστέρων», αποσκοπούν στη θωράκιση του ιταλικού κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, όπως ισχυρίζεται.

Στο μεταξύ, η ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (ISTAT) εκτίμησε χτες ότι το γ' τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ μένει ουσιαστικά «στάσιμο» σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2017, μιλώντας για «παύση (στους ρυθμούς ανάπτυξης) σε μια τάση επέκτασης που διήρκεσε την τελευταία τριετία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ιταλική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για ενεργότερη «ανάμειξή» της στη διευθέτηση ζητημάτων από τα οποία το ιταλικό κεφάλαιο προσδοκά δυναμικότερη διείσδυση σε περιοχές όπως η Αφρική. Ετσι, τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Εντζο Μοαβέρο Μιλανέζι συνάντησε τον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της Συνδιάσκεψης για τη Λιβύη, που θα γίνει στο Παλέρμο 12 και 13 Νοέμβρη.

  • Συνολικά 9 άτομα σκοτώθηκαν σε περιοχές της Ιταλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Σε πολλές περιπτώσεις, αιτίες για δυστυχήματα αλλά και μεγάλες υλικές ζημιές ήταν οι πτώσεις δέντρων. Πολλά σχολεία έμειναν κλειστά σε Ρώμη, Νάπολη, Μιλάνο, αλλά και Βενετία, όπου μάλιστα το 75% της πόλης πλημμύρισε, μετά από την ασυνήθιστα μεγάλη άνοδο της στάθμης του νερού, σε μια πόλη γεμάτη κανάλια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ