Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαπάλη και ανησυχίες για την ΕΕ και το ευρώ

Ξεκίνησε η «κούρσα» διαδοχής της Αγκ. Μέρκελ στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών

Την πρόθεσή της να μη θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της CDU, αλλά να παραμείνει καγκελάριος, εξέφρασε προχτές η Αγκ. Μέρκελ.

Copyright 2018 The Associated

Την πρόθεσή της να μη θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της CDU, αλλά να παραμείνει καγκελάριος, εξέφρασε προχτές η Αγκ. Μέρκελ.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι συνέπειες που θα έχει η σταδιακή αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ, από την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) το Δεκέμβρη στο συνέδριο του κόμματος και συνολικά από την πολιτική μετά το τέλος της θητείας της ως καγκελάριου, εξετάζονται στον γερμανικό και διεθνή Τύπο. Παράλληλα, καταγράφονται οι αντιδράσεις ηγετών της ΕΕ, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης εντός της ΕΕ για το μέλλον και το χαρακτήρα της Ενωσης και της Ευρωζώνης. Η διαπάλη για τα ευρωπαϊκά ζητήματα φαίνεται ότι θα αποτελέσει σημαντικό κριτήριο για την εκλογή νέου προέδρου της CDU.

«Στις Βρυξέλλες, η ανακοίνωση της Μέρκελ θα έχει συνέπειες» και μάλιστα σε μια περίοδο που γίνεται σκληρό παζάρι σε μια σειρά μέτωπα, όπως η διαχείριση της μετανάστευσης, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, το Brexit και ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Το μήνυμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στο κρατίδιο της Εσσης είναι «ότι τα κόμματα που κυβερνούν στις Βρυξέλλες δέχτηκαν ένα επικό σφυροκόπημα», εκτιμά ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης («Λέγκα»), Ματέο Σαλβίνι, προσθέτοντας: «Χαιρετίσματα στην Μέρκελ και στους φίλους της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank)».

Οι πιθανότητες να επικρατήσουν οι γαλλογερμανικές προτάσεις για τις «μεταρρυθμίσεις» στη ζώνη του ευρώ μειώνονται με τη σταδιακή αποχώρηση της Μέρκελ, καθώς και μέσα στην ίδια τη γερμανική κυβέρνηση - ακόμη και στην CDU - αυτές «φρενάρονται».

Για τον ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, είναι καθοριστικό ποιος θα διαδεχτεί τη Μέρκελ στην ηγεσία της CDU. «Αν είναι κάποιος που αντιπροσωπεύει άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για τη Μέρκελ», δηλαδή είναι πολύ πιο πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η αποχώρηση της Μέρκελ είναι «εσωτερική υπόθεση της Γερμανίας», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «οι δύο χώρες διατηρούν φιλικές σχέσεις και συνεργασία, παρότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα (...) Υπάρχουν πολλά αμοιβαία ζητήματα και η Αγκελα Μέρκελ σίγουρα παραμένει συνομιλητής του Προέδρου Πούτιν, όσο συνεχίζει τις δραστηριότητές της».

Ξεκίνησε η «κούρσα» διαδοχής

Μετά την γενική γραμματέα της CDU και «εκλεκτή» της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, και τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, χτες ο Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος στο προσεχές συνέδριο. Το όνομά του είχε ήδη διαρρεύσει στον γερμανικό Τύπο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της Μέρκελ.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ανανέωση με έμπειρους και νεότερους ηγέτες», έγραψε σε επιστολή του. Ο Μερτς ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU μέχρι το 2002, όταν η Μέρκελ φρόντισε να τον απομακρύνει για να ανακόψει τη μεγάλη επιρροή του. Ο Μερτς θεωρείται «συντηρητικός» - ενδεικτικά, έχει κατηγορήσει την Μέρκελ για «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» της CDU. Από το 2009 αποσύρθηκε από την «πρώτη γραμμή» του κόμματος και εργαζόταν ως δικηγόρος και σύμβουλος σε επιχειρηματικούς κολοσσούς. Τα τελευταία χρόνια είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού τμήματος της εταιρίας επενδύσεων «Blackrock», ενώ είναι και πρόεδρος της γερμανικής ΜΚΟ «Ατλαντική Γέφυρα», που ασχολείται με τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενδοαστική διαπάλη στη Γερμανία έχουν οι απόψεις που έχει εκφράσει για το ευρώ: Το Γενάρη του 2017 προειδοποιούσε ότι «είτε το ευρώ θα διαλυθεί, είτε θα πληρώνουμε για πάντα» και εξέφρασε την ανησυχία ότι αν και αρχικά ο ίδιος ήταν υπέρ της εισαγωγής του, «το κοινό νόμισμα θα γίνει η εκρηκτική ύλη για την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ