Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Προετοιμασία διαπραγματεύσεων και κλιμάκωση συγκρούσεων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Την «κρισιμότητα» των εξελίξεων στη Συρία με στόχο την εξεύρεση λύσης «που θα συνδυάζει τον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές και την πολιτική μετάβαση στη χώρα» διέκρινε χτες στη Ρώμη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, βολιδοσκοπώντας, όπως φάνηκε, την επανέναρξη των διπλωματικών ενδοσυριακών διαβουλεύσεων μέσα στις επόμενες βδομάδες και υπογραμμίζοντας ότι βασικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση παίζει η «ενδεχόμενη συνεννόηση» ΗΠΑ - Ρωσίας.

«Από τώρα ως το Σεπτέμβρη έχουμε ακόμη ένα ανοικτό παράθυρο για να βρούμε μια φόρμουλα που θα συνδυάζει τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών με την πολιτική μετάβαση», είπε ο Μιστούρα, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Πένθος για τους δύο νεκρούς Ρώσους πιλότους

Στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκαν χτες εκδηλώσεις πένθους στη μνήμη των δύο Ρώσων πιλότων, Ριαφαγκάτ Χαμπιμπούλιν και Γεβγένι Ντόλγκιν, που σκοτώθηκαν την Παρασκευή όταν τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» κατάφεραν με έναν πύραυλο να καταρρίψουν στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Μi-35M», που μετέβη στην ανατολική Παλμύρα, για να υποστηρίξει δυνάμεις του συριακού στρατού.

Σύροι στρατιώτες βρήκαν σύντομα τις σορούς των δύο Ρώσων πιλότων και τις παρέδωσαν στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε ότι μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη αναμένεται να πλεύσει ανοικτά των συριακών ακτών το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και να αντικατασταθούν τα μαχητικά - βομβαρδιστικά «Su-25» με προηγμένα ελικόπτερα τύπου «Κ-52».

Στέλνουν και άλλους 560 Αμερικανούς στο Ιράκ

O υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, φθάνοντας αιφνιδίως χτες στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, και τον Ιρακινό ομόλογό του, Χάλεντ αλ-Ομπάιντι, ανακοίνωσε την αποστολή άλλων 560 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ στο πλαίσιο επικείμενης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης που αποτελεί το εκεί «στρατηγείο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ