Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνονται οι ενδοαστικές «αναδιατάξεις»

...ενώ η Τερέζα Μέι αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός έως το βράδυ της Τετάρτης...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις και διεργασίες που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα και στα δύο βασικά αστικά κόμματα στη Βρετανία, ενόψει της πιθανής διαδικασίας για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ με όποιους όρους αυτό συμβεί...

Χτες, στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, έμεινε η μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, έπειτα από την αποχώρηση της υπουργού Ενέργειας, Αντρέα Λίντσομ.

Η 59χρονη Τερέζα Μέι, σύμφωνα και με χτεσινοβραδινές δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, αναμένεται να γίνει νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας (η 76η κατά σειρά...) αύριο βράδυ, αφού ο τελευταίος υποβάλλει, και τυπικά, την παραίτησή του στο Μπάκιγχαμ. Η ίδια (σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου) έχει ήδη ξεκινήσει πυρετώδεις διαβουλεύσεις με στενούς συνεργάτες της από το υπουργείο Εσωτερικών και ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, που όπως επανέλαβε χτες και η ίδια, θα αναλάβει να κάνει το Βrexit (την αποχώρηση δηλαδή της Βρετανίας από την ΕΕ) «επιτυχία» και τη Βρετανία «μία χώρα που θα λειτουργεί για όλους και όχι για λίγους προνομιούχους».

Η υπουργός Εσωτερικών, που λανσάρεται σαν η νέα... Μάργκαρετ Θάτσερ, δεσμεύτηκε ότι θα θέσει την κυβέρνηση «στην υπηρεσία του "απλού εργαζόμενου λαού"», για να σφυρηλατήσει μια οικονομία «που θα βοηθήσει όλους».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, πάντως, μιλώντας σε στελέχη της διεθνούς αεροδιαστημικής βιομηχανίας, επέμεινε και νωρίτερα ότι το «βασικό εθνικό και οικονομικό συμφέρον της Βρετανίας είναι να παραμείνει πολύ κοντά στην ΕΕ» όταν θα διαπραγματευτεί μια νέα σχέση. Ανακοίνωσε μάλιστα νέα συνεργασία με την «Boeing», συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης για την αγορά εννέα νέων αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας «P8» (ύψους δεκάδων εκατομμυρίων στερλινών), πρόσθετες δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στη Βρετανία...

Παράλληλα, και ο Βρετανός απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, από τις ΗΠΑ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ζήτησε από μεγάλους επενδυτές της «Γουόλ Στριτ» να «μείνουν στη Βρετανία», λέγοντας ότι «η Βρετανία μπορεί να φεύγει από την ΕΕ, αλλά δεν εγκαταλείπει τον κόσμο»...

Ενδιαφέρον έχει τέλος και η προχτεσινή «πρόβλεψη» της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, που δήλωσε «πεπεισμένη» ότι η Βρετανία θα υποβάλει αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την εκλογή νέου πρωθυπουργού και ότι δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα.

Η Ιγκλ αμφισβητεί τον Κόρμπιν

Σημαντικές εξελίξεις εκδηλώνονται και στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς. Χτες, η Αντζελα Ιγκλ ανακοίνωσε επίσημα ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορώντας τον ότι δεν κατάφερε «να ενώσει» το κόμμα και ότι η ίδια διεκδικεί την ηγεσία.

Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη εσωκομματικής διαδικασίας. Η Ιγκλ είναι βουλευτής από το 1992 και διετέλεσε στέλεχος των «Εργατικών» κυβερνήσεων επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν. Ο Κόρμπιν, πάντως, μιλώντας την Κυριακή στο BBC, εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι αναμένει να περιλαμβάνεται αυτόματα στο ψηφοδέλτιο για τις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία των Εργατικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ