Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μεγάλη νίκη για το συνασπισμό των Φιλελεύθερων

Νέα ώθηση στα σχέδια ενίσχυσης της δράσης των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων

ΤΟΚΙΟ.--

Προβάδισμα ικανό να ανοίξει το δρόμο για την άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος εξασφάλισε ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα (Liberal Democratic Party - LDP) του Σίνζο Αμπε, στις εκλογές που έγιναν στην Ιαπωνία την Κυριακή, για την ανάδειξη των 121 μελών της 242μελούς Κοινότητας των Συμβούλων.

Η Κοινότητα των Συμβούλων (εκλέγεται με μονοεδρικές) αποτελεί το ένα από τα δύο σώματα της Εθνικής Βουλής. Το άλλο είναι αυτό της Κοινότητας των Αντιπροσώπων με 475, που εκλέγεται με μεικτό σύστημα που έχει και αναλογική εκλογή. Η συμμετοχή έφτασε το 54%, ποσοστό ελαφρά αυξημένο από το 52,61% των περασμένων εκλογών που έγιναν το 2013. Γενικά, η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλή, με πιο χαρακτηριστικό το ποσοστό των εκλογών του 1995 που καταγράφτηκε στο 44,5%.

Με βάση τα αποτελέσματα, το LDP εξέλεξε 55 έδρες και, συνολικά, ελέγχει πλέον 120 έδρες στην Κοινότητα των Συμβούλων (μετά τις εκλογές του 2013 είχε 115 έδρες). Το κόμμα «Κομεΐτο» εξέλεξε 14 έδρες και συνολικά ελέγχει 25 έδρες (από 20).

Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό, ελέγχει πλέον 49 έδρες (από 64). Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιαπωνίας ελέγχει συνολικά 14 έδρες (από 11).

Μαζί με τα άλλα δύο ακόμα κόμματα («Πρωτοβουλίες από την Οσάκα» και «Κόμμα για τους Ιάπωνες Κοκορο») που έχουν ταχθεί υπέρ της διαδικασίας άμεσης αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας, το συγκεκριμένο «στρατόπεδο» ελέγχει 164 έδρες, εξασφαλίζοντας τον αριθμό που απαιτείται για να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Για να προχωρήσει η αναθεώρηση, πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των 2/3 και στα δύο σώματα της Εθνικής Βουλής, που συνολικά αριθμεί 717 μέλη. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το «στρατόπεδο» που στηρίζει την αναθεώρηση είχε ήδη τα 2/3 των εδρών.

Θυμίζουμε ότι βασικός στόχος που η αστική τάξη της χώρας προωθεί μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι το να ξεφορτωθεί οριστικά διατάξεις που έθεταν εμπόδια στη «δραστηριοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εκτός συνόρων. Σε συνθήκες συνολικής όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό αλλά και παγκοσμίως, με δεδομένα όπως και η ολόπλευρη αναβάθμιση της πολύ κοντινής για την Ιαπωνία Κίνας, η πλουτοκρατία της χώρας διεκδικεί εργαλεία με τα οποία θα μπορέσει να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα ολόπλευρα, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά.

Την ίδια στιγμή, οι εκλογές συνδέθηκαν και με την έγκριση ή όχι της γνωστής ως «Αμπενόμικς» ατζέντας οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Αμπε. Ατζέντα που δίνει έμφαση στην προώθηση μέτρων «χαλάρωσης» της δημοσιονομικής πολιτικής, ως επιλογής στήριξης της θέσης του ιαπωνικού κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών του. Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Αμπε ανήγγειλε νέα μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, για την ενίσχυση των υποδομών για να αυξηθούν οι αγροτικές εξαγωγές, μέτρα για την αύξηση των τουριστών από το εξωτερικό κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ